Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  03.09.2024 16:42:11

Hladké přistání je pravděpodobné, pokles sazeb o 25 bazických bodů by přinesl „něco pro každého“ (video)

Bývalý prezident Fedu v St. Louis Fed President James Bullard na CNBC uvedl, že poslední inflační data jasně ukazují na zářijové snížení sazeb, které podle něj dosáhne 25 bazických bodů. Pozornost se bude přesouvat k zasedáním FOMC naplánovaným na listopad a prosinec. S tím, že v základním scénáři se nyní dá počítat u obou s dalšími poklesy sazeb o 25 bazických bodů.

Ekonom míní, že americké hospodářství prochází hladkým přistáním. K diskusi o vlivu fiskální politiky na vývoj inflace pak uvedl, že první fiskální program byl nutný, aby nevznikla krize. Další programy začínající na konci roku 2020 byly ale „přehnané“. K tomu Fed držel sazby stále nízko a vše vyústilo v prudký obrat monetární politiky, jehož cílem bylo snížit vzniklé vysoké inflační tlaky. K tomu Bullard dodal, že vládní pomoc a stimulace šla z velké části „přímo na účty“ spotřebitelů. Šlo tak o období, kdy se celková politika maximálně posunula k tomu, co bývá nazýváno „tištění peněz“, které podle něj znatelně přispělo k předchozí inflaci.



Další bývalý zástupce Fedu Roger Ferguson věří v „sérii poklesů sazeb o 25 bazických bodů“. „Jen čas ale řekne,“ kam až sazby klesnou. I proto, že si nyní „nikdo není jistý tím, kde se nachází neutrální sazby.“ Tedy úroveň sazeb, které by ekonomiku ani nestimulovaly, ani nebrzdily. Vedení centrální banky se přitom snaží jednat na základě konsenzu. A podle Fegusona se momentálně mohou objevovat hlasy poukazující na znatelný pokles inflace. Ale jiné mohou zase klást důraz na to, že inflace se stále nepřiblížila cíli ve výši 2 %. I to může hovořit pro poklesy sazeb o 25 bazických bodů, protože ty mohou „nabídnout něco pro každého“.



Fed se nyní nesnaží dosáhnout oslabení trhu práce, ale jeho stability.“ Hladké přistání je aktuálně „pravděpodobnější“, Ferguson přitom k tomuto scénáři dříve vyjadřoval určitou skepsi. Pokud by ho bylo skutečně dosaženo, „bylo by to výborné pro ekonomiku i pro reputaci Fedu.“ Graf ukazuje predikce růstu americké ekonomiky od Goldman Sachs a konsenzus. Ten pro letošní rok hovoří o výrazně slabším tempu růstu než ekonomové Goldman Sachs, ale ani konsenzus nepočítá s recesí:
2

Zdroj: CNBC



 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688