Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.09.2024 17:07:04

Pražská burza v srpnu potvrdila statistiky, když poklesla. Čeká ji nevyzpytatelné září, potažmo uzavření výsledkové sezóny


Pražská burza má za sebou výrazně divoké září, když po vzoru výprodejů v zahraničí v úvodu měsíce zamířila strmě na jih. Dle indexu PX ztrácela i přes 7 %, nicméně opět zejména v kontextu následného zahraniční nádechu ztráty začala umazávat. Západní trhy si nakonec v srpnu vesměs solidně polepšily, pražská burza však odepsala rovné procento. Tedy třetím rokem v řadě zaznamenala v srpnu ztráty. Vše za zvýšené likvidity, kterou stvrdila více než miliardovým objemem obchodů poslední prázdninová seance. Institucionální investoři upravovali portfolia, když dle závěrečných kurzů z pátku totiž dojde k tradičnímu čtvrtletnímu převážení indexů MSCI a PX. Tedy v návaznosti se za tři týdny bude upravovat váha jednotlivých titulů. V indexu PX si poslední měsíce udržují dominanci akcie ERSTE, aktuálně s nadlimitní vahou takřka 22 %. Lze tedy u nich očekávat redukci váhy k limitním 20 %.

Akcie ČEZ jsou s aktuální vahou 17,4 % již mnoho týdnů na pražské burze až třetí nejvýznamnější. Každopádně v uplynulém týdnu opět nejvýrazněji tlačily na index. Ztratily již čtvrtý týden v řadě. Tentokrát když se zjednodušeně řečeno díky zveřejněnému návrhu státního rozpočtu pro příští rok ještě více stvrdil výhled, že windfall tax firmu zasáhne i v příštím roce. Ukázalo se rovněž, že BlackRock vlastní nejméně samotných akcií ČEZ v historii (podrobnosti zde). Akcie ČEZpátek v závěrečné aukci vyměnily majitele za téměř 490 mil. , resp. celodenní objem 600 mil. byl letos třetím nejvyšším.

 

Za celý měsíc však nejvíce na index zatlačily akcie KB, přestože v závěru měsíce ztráty zmírnili. V srpnu své vlastně sehrály zveřejněné hospodářské výsledky potvrzující pokračující letošní pokles hospodaření, potažmo tedy vidinu i meziroční redukce dividendy.

V srpnu však v návaznosti rovněž na firemní zprávy nejvíce oslabily akcie PHOTON ENERGY. Akciím ČEZ tak sebraly „ocenění“ coby letos kurzově nejztrátovější emise (odepisují téměř 13 %). Po více než 2 letech se podívaly i pod hranici 40 , tedy technicky vlastně vyhlíží tehdejší poslední minima z února 2022 u hranice 36 .


V závěru měsíce o zisky přišly akcie KOFOLA, které se jinak naopak obchodovaly na více než 2letých maximech. Majoritní vlastník oznámil přesun svého podílu na „rodinou nadaci“ v Lichtenštejnsku. Vysledovat šlo tak tím směrem vlastnický přesun dané společnosti AETOS (s 67,22 % podílem), resp. pak její následný vstup do likvidace. Zkrátka právně vlastnické změny, který nezakládá právo na možný návrh odkupu akcií od minoritních akcionářů.

Vidina změny ovládacího podílu se však v týdnu více otevřela u zadlužené společnosti PILULKA, kde možný přesun začal posvěcovat ÚOHS. Jak jsme již podrobněji rozebírali v článku „Další Insider prodeje na akciích Pilulka“ k T.Čuprovi by mohlo zamířit 42,5 % firmy. Titulu aktuální zpráva dala opět vítr do plachet, díky absenci podstatných cenových údajů je opět otázkou, na jak dlouho.

indexu PX každopádně v uplynulém týdnu, a nakonec tak i v měsíci, přidaly akcie PRIMOCO. Hospodářské výsledky stvrdily letošní růstový příběh společnosti, na titulu však byly také oznámeny tzv. Insider prodeje (více zde).

Dařilo se rovněž akciím VIG, když u pojišťovny dle ve středu zveřejněných výsledků rovněž pokračuje růstový hospodářský příběh. Zdá se, že je jen otázkou času, kdy titul v domovské Vídni dorovná letošní maxima z května.

Druhý rakouský titul ERSTE hned v pondělí předchozí maxima prorazil a navyšuje tak své nejvyšší hodnoty od roku 2008. Pomalu se tak přibližuje poměrně silné technické hranici u 50 EUR. Své evidentně pozitivně nadále sehrávají výrazné odkupy vlastních akcií ze strany banky, přestože v posledním týdnu byly v porovnání již o něco nižší. Každopádně banka i tak jen za 2 měsíce dokázala zrealizovat již více než polovinu schváleného odkupu. Utratila tak totiž již přes 266 mil. EUR, za které nakoupila přes 5,7 mil. vlastních akcií, resp. 1,35 %.


Jak patrno také z přehledu výše, pražská burza si aktuálně letos připisuje necelé 13% zisky, resp. po zahrnutí také dividend dle indexu PX-TR 20,77 %. Při pohledu zpět na statistiky bývá září často měsícem s výraznou změnou indexu PX. A to oběma směry. Každopádně pražská burza je vlastně blízko rezistencím, myšleno tedy předchozím maximům z července. Index PX je jim vzdálen na zhruba 20 bodů.

Zmínit závěrem možno, že společnost E4U dle všeho uzavře na pražské burze letošní dividendovou výsledkovou sezónu. Lze jen zopakovat, že titul i nyní lze vyhodnotit letos za vítěze, jak už jsme dříve popisovali v článku „Letošním dividendovým králem na pražské burze solární E4U“. Titul si nadále udržuje dvouciferný dividendový výnos (aktuálně 13,5 %). Rozhodný den pro nárok na požitek 29,20 firma nastaveno na 20. září, tedy například na pražské burze se s nárokem budou naposledy obchodovat ve středu 18.9.

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688