Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.10.2020 06:10:01

Pražská burza zažila nejhorší září za posledních 5 let, potvrdí alespoň říjnové statistiky?



Pražská burza se v září vydala výrazně proti statistikám. Zvláště v posledních 4 letech si totiž vždy polepšila, resp. naposledy negativně směrovala v září 2015. Tehdy však dokonce zažila nejhorší měsíc v roce, když index PX ztratil přes 5 %. Letošní vývoj byl jen nevýrazně méně pesimistický, když index odepsal 3,89 % na závěrečných zhruba 868 bodů. Příchod druhé vlny koronaviru zkrátka zatlačil pražskou burzu zpět na květnové úrovně.

Jak je patrno níže z našeho grafického přehledu, o negativní směrování se primárně svorně postaraly všechny tři bankovní tituly, resp. pouze ony odepsaly více než index PX. Své výrazně sehrály ale i akcie ČEZ, jejichž váha v indexu se po delší době dostala nad 20 %. Titul se ocitl nejníže od první poloviny dubna. V porovnání se zmiňovanými bankovními tituly však kurzově od počátku roku ztrácí podstatně méně.

 

Až závěr měsíce, resp. pokles díky rozhodnému dnu na dividendu 1,15 EUR nasměroval do kurzových ztrát akcie VIG. Závěr měsíce naopak pomohl zmírnit ztráty akcií likérky STOCK, které nicméně již čtvrtý měsíc v řadě nedokázaly posílit. Nový impuls ke směrování mohou udat firemní zprávy, resp. 14. října likérka zveřejní vybrané provozní údaje.

Letos zatím až na 6. listopadu je předběžně naplánován termín reportu hospodaření O2. Telekomunikační titul se v září krátce ocitl na více než 4 měsíčních maximech, o vlastně nevýrazné zisky však přišel. U tedy stále vlastně stagnujícího titulu se pomalu vyhlíží fyzické dokončení snížení základního jmění a v té souvislosti očekávání, zda se firma poté přeci jen navrátí k nakupování vlastních akcií.

V září zveřejněné hospodářské výsledky a vlastně vylepšený celoroční výhled dopomohl akciím KOFOLA jen ke krátkodobému k růstu. Nápojová firma přitom zároveň oznámila plán meziročně zachovat dividendu 13,50 . Dividendový výnos aktuálně vychází na solidních 6 %, což může s blížícím se očekávaným listopadovým rozhodnutím přeci jen začít více lákat investory.

Nejspíše v souvislosti s výraznými akcionářskými změnami téměř roční maxima v září zaznamenávaly akcie slovenské TMR, které však již delší dobu nejsou součástí indexu PX.

Ztráty indexu tak mírnily jen čtyři emise. Největší váhu (aktuálně 21 %) si v něm nadále udržují akcie Avast, které tak svou přetrvávající volatilitou výrazně míchaly trhem. Po nejprve poklesu na 3 měsíční minima si dokázaly v září nakonec mírně polepšit. Investoři si navíc mohou započítat v přepočtu zhruba korunovou dividendu, kterou firma fyzicky vyplatí v polovině října.

Až na konci září zveřejněné hospodářské pololetní výsledky PHILIP MORRIS zapůsobily zatím na investory pozitivně a konzervativní titul se tak dostal zpět na vyšší úrovně, když již v polovině měsíce rostl na 4 měsíční maxima.

Vidina dokončení transakce převzetí se kurzově pozitivně projevovalo na akciích CETV. Evropská komise by se měla k regulatorní žádosti vyjádřit nejspíše do 6. října. Pokud nedojde k námitkám, a tedy prodloužení schvalovacího procesu, transakce by se pak dokončila během několika následujících dnů. Na Nasdaq nicméně včera titul v souvislosti možná s kvartálními úpravami portfolií institucionálních investorů zamířil v poslední čtvrtině seance značně na jih na závěrečných 4,19 USD. Připomenout lze, že cena převzetí je dohodnuta o téměř 10 % výše, resp. na 4,58 USD.

Vítězem měsíce se s převahou staly akcie PFNONWOVENS, které jsou v návaznosti na oznámení majoritního akcionáře právě druhým kandidátem na odchod z pražské burzy. Titul svým vývojem v září rozšířil počet letos kurzově rostoucích emisí z indexu PX na tři.

 

Že se zmiňovaný počet emisí v následujících týdnech výrazněji rozšíří, zatím nálada na trhu, resp. především ekonomický výhled příliš neindikuje. Za posledních 10 let nicméně pražská burza v říjnu pouze třikrát klesla. Doufejme tedy, že se ve světle nadcházející výsledkové sezóny určitého nádechu dočkáme. V říjnu nicméně můžeme kromě zmiňované likérky STOCK očekávat report hospodaření vlastně jen od softwarové Avast (21.10.) a banky MONETA (30.10.). Pokud by pak zatím nedošlo na převzetí CETV, pak ještě nejspíše v druhé polovině měsíce i od mediální firmy. Kromě úbytku firem se však investoři v říjnu dočkají nových investičních možností - akcií České zbrojovky a akcií Pilulka.


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688