Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  31.08.2024 13:21:23

Střípky z trhu – BlackRock si hraje s akciemi ČEZ, výrobní ředitel PRIMOCO prodává firemní akcie

Akcie ČEZ na pražské burze neobvykle ztratily již čtvrtý týden v řadě. Navíc vlastně vůbec nejvýrazněji o 2,32 %, když zakončily na 864,50 . Ocitly se tedy cenově zpět na úrovních z počátku května. Děje se tak poměrně logicky, když akcionářům se pomalu rozplynul sen o dřívějším konci windfall tax. Nejenže již dříve museli kalkulovat s očekávaným dalším meziročním poklesem ziskovosti v tomto roce, již nyní se dá s velkou mírou jistoty usuzovat, že enormní zdanění výrazně ořeže zisky firmy také v roce 2025. V kontextu také očekávaných firemních investic se do budoucna navíc zdá rovněž stropem nastavená dividendová politika vyplácet 60-80 % zisku. Loni akcionářům na každou akcii vyplacených rekordních 145 se tak na mnoho let dopředu může již jen zdát krásnou vzpomínkou.

Graf: ČEZ - graf kurzu akcie cz Světově největší investiční skupina světa BlackRock je dlouhodobě kvalifikovaným akcionářem energetické společnosti ČEZ. Tedy na hlasovacích právech ovládá více než procento akcií. V posledních dnech BlackRock během zhruba týdne nahlásila regulátorovi neobvykle hned 4 změny. Ve výsledku přitom její celkový podíl vždy téměř nedoznal změn. Své nicméně sehrávaly poměrně výrazné transakce se samotnými akciemi ČEZ oproti transakcím s instrumenty na dané akcie navázanými. Tedy konkrétně CFD (Contract For Difference) a Securities Lent. Posledně zmiňované tedy v principu, kdy vlastník akcií je oproti finanční půjčce (či jiným aktivům) dočasně převede na dlužníka. Pro zajímavost na pražské burze takových transakcí loni bylo množstevně nejvíce uskutečněno právě s akciemi ČEZ.

Každopádně tedy BlackRock nejprve k 22. srpnu oznámila zanedbatelný pokles celkového podílu z 1,33 % na 1,32 %. Samotný objem akcií ČEZ však oproti poslednímu předcházejícímu hlášení z července poklesl z 1,05 % na 0,99 % (na 5,379 mil. akcií). Tedy pod hranici, která právě podléhá regulatornímu hlášení. BlackRock však oproti tomu navýšila držbu akcií skrze CFD o cca 8,5 tis. akcií na 166,7 tis. (0,03 %) a také zmiňované Securities Lent z 0,25 % na 0,30 %, resp. na 1,614 mil.

O den později však objem finančních navázaných instrumentů sice nevýrazně klesl, se samotnými akciemi ČEZ se pak firma vlastnicky vrátila na rovné procento. Celkový podíl BlackRock zkrátka vzrostl zpět na 1,33 %.

K tomuto úterý 27. srpnu však podíl držených samotných akcií ČEZ klesl již pod 5,1 mil., resp. „jen“ na 0,94 %. BlackRock však navýšila objem Securities Lent na 0,34 %, tedy celkový podíl nakonec klesl zpět na 1,32 %.

Dle systému ČNB od BlackRock regulátor v pátek obdržel další hlášení. Z hlediska změn je nicméně datováno rovněž k 27. srpnu a obsahuje přitom stejné údaje. BlackRock by zkrátka aktuálně měla v ČEZ celkově kontrolovat 1,32 % podíl na hlasovacích právech. Vlastnictví necelých 5,1 mil. akcií ČEZ, resp. 0,94 % nicméně znamená vůbec nejnižší držbu ze strany BlackRock v historii hlášení regulátorovi (evidence od roku 2010). Doplnit lze, že celkovou nejnižší angažovanost ve firmě ve výši 1,06 % pak BlackRock historicky reportovala před 2 lety v břenu 2022.

PRIMOCO aneb výrobní ředitel realizuje výrazné zisky

pátek na ČNB dodaná regulatorní hlášení poodkryla, že k prodejům firemních akcií se v týdnu rozhodl výrobní ředitel společnosti PRIMOCO Josef Šťastný. Dá se říci, že transakcemi realizoval zisky v objemu přes 7,5 mil. . Letos v březnu totiž na základě dřívějších opčních smluv získal od zakladatele firmy po koruně na 13 300 akcií PRIMOCO. Tento týden se více než poloviny akcií zbavil.

Prvně začal na pražské burze prodávat v úterý, kdy po předchozím nárůstu začal titul vlastně mířit níže. Šťastný prodal 232 akcií při kurzu 950 . O den později prodal hlavní část v cenách v rozmezí 915-940 , resp. celkem 6 041 akcií PRIMOCO za průměrnou cenu cca 925 . Ve čtvrtek pak ještě prodal 1 259 akcií při ceně 915 . Celkem zkrátka prodal 7 532 akcií výrobce bezpilotních letounů za více než 7,5 mil. .

Graf: PRIMOCO UAV SE - graf kurzu akcie cz

 

akciím PRIMOCO stojí zmínit také předchozí srpnové regulatorní oznámení. Americká banka Goldman Sachs se totiž stala kvalifikovaným akcionářem. K 15. srpnu oznámila vlastnictví 49 tis. akcií PRIMOCO, tedy podíl 1,04 %.

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688