Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
Finanční rady  |  29.08.2024 21:24:20

Ticho před bouří: Spotřebitele čeká další výrazný růst cen elektřiny

Regulovaná složka elektřiny zdraží domácnostem vyúčtování až o tisíce korun

V roce 2024 výrazně vzrostly ceny regulované složky elektřiny, která nyní představuje stále větší podíl na celkových nákladech za elektřinu. A zdražování, které značně převýší inflaci, bude pokračovat.

Zatímco v roce 2023 tvořila regulovaná složka přibližně 30 % celkových nákladů na elektřinu, dnes už představuje téměř polovinu. V některých případech, kdy si domácnosti zajistily velmi nízké ceny silové elektřiny, může regulovaná složka polovinu celkové ceny dokonce přesahovat.  

Důvodem není jen pokles cen silové elektřiny, který snižoval podíl neregulované složky oproti té regulované, ale především rozhodnutí Energetického regulačního úřadu pro rok 2024, kterým se regulovaná složka zvýšila o více než 68 %. Tento nárůst byl způsoben zejména znovuzavedením podpory obnovitelných zdrojů energie, ale také zvýšenými náklady na distribuci elektřiny a poplatky za jistič. 

Až několika tisícový zásah do rozpočtu domácností 

Zatímco běžné domácnosti v bytech s centrálním vytápěním si ročně za elektřinu připlatí maximálně do 2000 Kč, u jiných může toto zdražení citelně zasáhnout rodinný rozpočet. Nejvíce jsou postiženy domácnosti s vyšší spotřebou – zejména ty, které vytápějí tepelným čerpadlem. V distribučních oblastech ČEZ nebo E.GD vzrostly náklady regulované složky o více než 100 %, což pro domácnost se spotřebou 10 MWh znamená roční nárůst nákladů až o 10 000 Kč.

Na vině i rozvoj OZE 

A zdražování ještě neskončilo. Rychlý rozvoj obnovitelných zdrojů energie (jen v loňském roce bylo postaveno přes 80 000 fotovoltaických elektráren a letos se očekává podobné číslo) povede na jedné straně k nižší spotřebě a menšímu využívání sítí, což sníží příjmy distribučních společností z distribučních poplatků. Na druhé straně však budou tyto společnosti nuceny investovat do infrastruktury kvůli přebytkům energie, které tyto elektrárny generují a posílají do sítě a sít zatěžují. A to budou muset distribuční společnosti zohlednit a po ERÚ žádat výrazně vyšší platby za distribuci, ale také za jistič. 

Tento trend je jasně patrný i v plánech společnosti ČEPS, která chce zvýšit své investice z pěti miliard korun ročně na osm miliard. Tyto investice mají za cíl posílit přenosovou soustavu, aby byla schopna přenášet více elektrické energie mezi distributory a umožnila větší import elektřiny ze zahraničí.

Co má ve svých rukách spotřebitel? 

Spotřebitelé mají jen omezené možnosti, jak ovlivnit to, co platí za regulovanou složku elektřiny. Kde si ale mohou vybírat, je u neregulované, tedy obchodní složky. 

Zde si mohou zvolit jiného dodavatele elektřiny a ušetřit průměrně více než 5000 Kč ročně. A to zvláště nyní, kdy je situace na trhu s elektřinou nejistá a ceny na burze rostou. Je proto vhodné si aktuální ceny elektřiny u dodavatelů ideálně zajistit formou fixovaného produktu na období dvou nebo tří let.

 


Tomáš Vrňák

Tomáš Vrňák

Jeho pracovní začátky sahají do roku 2009, kdy začínal jako obchodník a radil převážně domácnostem se změnou dodavatele. Později se vypracoval na seniorního obchodníka. Od roku 2016 nastoupil do společnosti Ušetřeno.cz, kde na pozici supervizora doposud vede obchodní tým. Od roku 2022 zastává pozici energetického analytika, který sleduje vývoj na trhu a pomáhá společnosti predikovat chování domácností v oblasti změny dodavatele energií. Jeho příspěvky můžete najít v Hospodářských novinách, Deníku, či vystoupil v reportážích ČT. Jeho koníčkem je rodina, rád tráví čas v přírodě a má rád rychlé automobily.




Pomáháme lidem vybrat si správně. Šetříme jim tak čas, peníze i starosti.

U nás si porovnají všechny produkty a služby – od hypoték, přes dodavatele energií či pojištění až po mobilní tarify a jednoduše a rychle vyberou, co je pro ně nejvýhodnější. My jsme jim k ruce, když si neví rady a potřebují něco vysvětlit. Také za ně dokážeme spoustu věcí zařídit. Je to radost a dává nám to obrovský smysl. Děláme to srdcem a férově.

Obě naše společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. a Ušetřeno s.r.o. jsou součástí skupiny ČSOB.

Více na www.usetreno.cz/.

30.08. 20:20  Na vině i rozvoj OZE (Mono)
30.08. 20:10  Málem jsem na tuto placenou (Mono)
30.08. 16:35  Málem jsem na tuto placenou (Jiri Holub)
30.08. 14:41  Málem jsem na tuto placenou (BS)
30.08. 11:40  Na vině i rozvoj OZE (On the road)

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Et   8:23  Jak získat bankovní bonusy a vytěžit z nich maximum? Iva Grácová (Bezvafinance)
06.09.2024  Swiss Life Hypoindex září 2024: Pesimistické předpovědi se naplňují Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
06.09.2024  Drahé emisní povolenky v roce 2030: Jak ovlivní účty za energie? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
05.09.2024  Mám malou spotřebu elektřiny, vyplatí se mi měnit dodavatele? Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688