Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  29.08.2024 13:00:56, aktualizováno 16:42:34

Vyvarujte se těchto chyb. Mohou vás stát tisíce korun

S nástupem chladnějších měsíců se mnoho rodin začne potýkat se zvýšenými výdaji. Ať už jde o rostoucí ceny energií, výdaje na vytápění nebo potřebu teplého oblečení, zima může být finančně náročná. Jak se na tyto měsíce připravit, abyste se vyhnuli finančním problémům, a co dělat, když se rozpočet krátí a peníze docházejí?

Plánování zimního rozpočtu: Klíč k úspěchu

Jednou z nejčastějších chyb je nedostatečná příprava na zvýšené zimní výdaje. Bez pečlivě sestaveného rozpočtu, který počítá s nárůstem nákladů na energie a vytápění, se můžete rychle dostat do finančních problému. Začněte šetřit už na konci léta a vytvořte si rezervu pro neočekávané situace. Odložení větších nákupů, jako je nová elektronika nebo nábytek, na pozdější dobu vám může výrazně ulehčit.

Důležité je sledovat své výdaje a být disciplinovaný. Každá úspora, kterou nyní uděláte, se vám v zimních měsících vyplatí.

Ignorování spotřeby energií

Další častou chybou je ignorování spotřeby energií. Správné nastavení vytápění a sledování spotřeby může významně ovlivnit výši zůstatku na vašich účtech. Pokud neoptimalizujete svůj topný systém a nehlídáte, kde byste mohli ušetřit, můžete se připravit o tisíce korun. Zbytečné plýtvání energií je náklad, kterému se lze snadno vyhnout.

Neuvážené utrácení na konci roku

Vánoční svátky a konec roku mohou svádět k neuváženému utrácení. Pokud se necháte unést atmosférou a neplánujete své výdaje pečlivě, může vás to stát mnohem víc, než si uvědomujete. Pokud nemáte jasně definovaný rozpočet, může vás to snadno přivést do finanční tísně. Ujistěte se, že každá koruna, kterou utratíte, je promyšlená.

Nadměrné využívání půjček

Půjčky mohou být užitečným nástrojem, když potřebujete překlenout krátkodobý finanční výpadek, ale přílišné spoléhání na ně může vést k vážným finančním problémům. Pokud nedomýšlíte, jak půjčku splatíte, můžete se snadno dostat do dluhové pastiPůjčku zvažujte jen jako poslední možnost, když jste vyčerpali všechny ostatní alternativy.

Nevyužívání dostupných možností úspor a podpory

Mnoho lidí si neuvědomuje, kolik může ušetřit využitím dostupných možností úspor a státní podpory. Investice do zateplení domu nebo výměna starých spotřebičů za úspornější varianty mohou výrazně snížit vaše výdaje. Také sezónní slevy a výhodné nákupy v předstihu mohou přinést významné úspory. Nepodceňujte tyto možnosti – mohou vám ušetřit tisíce korun.

Připravte se na zimu s rozvahou

Zimní měsíce mohou být finančně náročné, ale s dobrým plánováním a zodpovědným přístupem je zvládnete bez větších problémů. Klíčem je včasná příprava, sledování výdajů a využívání všech dostupných možností úspor. Pokud se rozhodnete pro půjčku, dělejte to obezřetně a jen v případě nezbytnosti. Zima může být finančně náročná, ale pokud budete jednat s rozvahou, zvládnete ji bez zbytečného stresu.

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.


Zprávy o koruně

Další zprávy k tématu "Koruna spodek"


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Et   8:23  Jak získat bankovní bonusy a vytěžit z nich maximum? Iva Grácová (Bezvafinance)
06.09.2024  Swiss Life Hypoindex září 2024: Pesimistické předpovědi se naplňují Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
06.09.2024  Drahé emisní povolenky v roce 2030: Jak ovlivní účty za energie? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
05.09.2024  Mám malou spotřebu elektřiny, vyplatí se mi měnit dodavatele? Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688