Uzsvm.cz (UZSVM)
Stát  |  25.05.2023 10:43:30

Tisícům nemovitostí v katastru stále chybí správný vlastník, lhůta pro přihlášení uplyne na konci tohoto roku

25.05.2023

V katastru nemovitostí bylo k 1. únoru 2023 evidováno celkem 121 423 nedostatečně identifikovaných osob, na které bylo zapsáno 342 952 položek. Reálně se jedná o 150 559 unikátních nemovitostí (147 004 pozemků a 3 555 staveb), neboť jednu nemovitost může spoluvlastnit více nedostatečně identifikovaných vlastníků a stejně tak jeden neidentifikovaný vlastník může být majitelem několika nemovitostí. Pokud se vlastník nemovitosti nepřihlásí nejpozději do 31. 12. 2023, uběhne lhůta stanovená občanským zákoníkem a majetek přejde na stát.

„Letošní rok je v souladu s občanským zákoníkem posledním, kdy se mohou skuteční vlastníci nemovitostí přihlásit o svá práva. Doporučuji proto všem nahlédnout do seznamu nedostatečně identifikovaných vlastníků na našich webových stránkách a zkontrolovat, zda předkům nebo jim samotným nepatří nemovitost, o které nevěděli,“ uvedla generální ředitelka Kateřina Arajmu.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) za čtyři měsíce letošního roku přispěl k vyřešení 774 případů a zároveň zahájil šetření u 3 312 nemovitostí. Od roku 2014 se tak podařilo vyřešit již 51 583 nemovitostí zapsaných v katastru nemovitostí na nedostatečně identifikované vlastníky a zahájit šetření u 94 341 nemovitostí. Nejčastějším výsledkem šetření bylo podání podnětu k zahájení dědického řízení, protože vlastník již nežije (64 % případů).

Nedostatečně identifikovaného vlastníka má nemovitost buď v případě, že nemá zapsaného žádného vlastníka (není zapsána na žádný list vlastnictví), nebo vlastníka v katastru sice zapsaného má, ale zápis neumožňuje jeho dostatečnou identifikaci. Většina zápisů tohoto druhu v katastru nemovitostí pramení ze situace před rokem 1989, kdy se katastr nemovitostí neudržoval řádně a v určitém období dokonce nebyl veden vůbec.

Aktuální seznam nedostatečně identifikovaných vlastníků společně s často kladenými dotazy k této problematice naleznete na adrese www.uzsvm.cz/niv.

Nemovitosti s nedostatečně identifikovanými vlastníky v jednotlivých regionech (data k 1. 2. 2023):

Jihočeský kraj

Na území Jihočeského kraje bylo v katastru nemovitostí evidováno 5 468 pozemků a 105 staveb bez správně zapsaného vlastníka a 4 254 nedostatečně identifikovaných osob. Podrobnosti a příklady vyřešených nemovitostí s neznámými vlastníky naleznetezde.

Jihomoravský kraj

Na území Jihomoravského kraje bylo v katastru nemovitostí evidováno 40 337 pozemků a 1 511 staveb bez správně zapsaného vlastníka a 29 920nedostatečně identifikovaných osob. Podrobnosti a příklady vyřešených nemovitostí s neznámými vlastníky naleznete zde.

Karlovarský a Plzeňský kraj

Na území Karlovarského a Plzeňského kraje bylo v katastru nemovitostí evidováno 5 918 pozemků a 95 staveb bez správně zapsaného vlastníka a 4 622 nedostatečně identifikovaných osob. Podrobnosti a příklady vyřešených nemovitostí s neznámými vlastníky naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Na území Královéhradeckého kraje bylo v katastru nemovitostí evidováno 9 354 pozemků a 210 staveb bez správně zapsaného vlastníka a 8 147 nedostatečně identifikovaných osob. Podrobnosti a příklady vyřešených nemovitostí s neznámými vlastníky naleznete zde.

Liberecký kraj

Na území Libereckého kraje bylo v katastru nemovitostí evidováno 1 478 pozemků a 45 staveb bez správně zapsaného vlastníka a 1 045 nedostatečně identifikovaných osob. Podrobnosti a příklady vyřešených nemovitostí s neznámými vlastníky naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Na území Moravskoslezského kraje bylo v katastru nemovitostí evidováno 8 044 pozemků a 201 staveb bez správně zapsaného vlastníka a 6 509 nedostatečně identifikovaných osob. Podrobnosti a příklady vyřešených nemovitostí s neznámými vlastníky naleznete zde.

Olomoucký kraj

Na území Olomouckého kraje bylo v katastru nemovitostí evidováno 7 097 pozemků a 244 staveb bez správně zapsaného vlastníka a 6 899 nedostatečně identifikovaných osob. Podrobnosti a příklady vyřešených nemovitostí s neznámými vlastníky naleznete zde.

Pardubický kraj

Na území Pardubického kraje bylo v katastru nemovitostí evidováno 6 739 pozemků a 115 staveb bez správně zapsaného vlastníka a 5 928 nedostatečně identifikovaných osob. Podrobnosti a příklady vyřešených nemovitostí s neznámými vlastníky naleznete zde.

Hlavní město Praha

Na území hlavního města Prahy bylo v katastru nemovitostí evidováno 1 330 pozemků a 89 staveb bez správně zapsaného vlastníka a 1 439 nedostatečně identifikovaných osob. Podrobnosti a příklady vyřešených nemovitostí s neznámými vlastníky naleznete zde.

Středočeský kraj

Na území Středočeského kraje bylo v katastru nemovitostí evidováno 30 205 pozemků a 489 staveb bez správně zapsaného vlastníka a 28 701 nedostatečně identifikovaných osob. Podrobnosti a příklady vyřešených nemovitostí s neznámými vlastníky naleznete zde.

Ústecký kraj

Na území Ústeckého kraje bylo v katastru nemovitostí evidováno 7 977 pozemků a 199 staveb bez správně zapsaného vlastníka a 7 364 nedostatečně identifikovaných osob. Podrobnosti a příklady vyřešených nemovitostí s neznámými vlastníky naleznete zde.

Kraj Vysočina

Na území Kraje Vysočina bylo v katastru nemovitostí evidováno 6 821 pozemků a 102 staveb bez správně zapsaného vlastníka a 4 817 nedostatečně identifikovaných osob. Podrobnosti a příklady vyřešených nemovitostí s neznámými vlastníky naleznetezde.

Zlínský kraj

Na území Zlínského kraje bylo v katastru nemovitostí evidováno 18 836 pozemků a 204 staveb bez správně zapsaného vlastníka a 13 792nedostatečně identifikovaných osob. Podrobnosti a příklady vyřešených nemovitostí s neznámými vlastníky naleznete zde.

Přílohy:Nedostatečně identifikovaní vlastníci 2023.pdf
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688