Tomáš Novotný (UP forum)
Akcie ve světě  |  27.08.2024 14:34:00

UP World LNG Shipping Index: Růst za slabého objemu

Shrnutí 

Akcie společností přepravujících LNG zaznamenaly minulý týden mírný růst, přičemž index UP World LNG Shipping posílil o 1,45 %, což kopíruje výkonnost indexu S&P 500. Navzdory celkovému růstu zůstal trh kvůli nízkým objemům obchodování utlumený. Smíšená výkonnost trhu poukazuje na přetrvávající problémy, zejména pro společnosti, které se potýkají s nízkými sazbami za pronájem lodí a končícími smlouvami. 

 

UPI A SPX 

Minulý týden si index UPI, který sleduje kótované společnosti zabývající se přepravou LNG, připsal 2,47 bodu, tj. 1,45 %, a uzavřel na 172,96 bodu. Index S&P 500 si rovněž připsal 1,45 %. Níže uvedený graf zobrazuje oba indexy s týdenními údaji. 

Týden 35-2024: Graf UP World LNG Shipping indexu s S&P 500 indexem (Zdroj: UP-Indices)

 

Širší pohled

Minulý týden byl pro akcie LNG shipping velmi klidný, především proto, že se obchodovalo jen v malém objemu. Zisky nebo ztráty většiny složek začínají jedničkou nebo nulou.

UPI roste, přesto situace není pro všechny tak jednoduchá. Jak ukázaly události od začátku roku, nízké sazby způsobují problémy těm, jejichž kontrakty vypršely nebo byly ukončeny. Nejnověji to ukázala společnost Awilco LNG, která oznámila, že její tanker WilForce pracuje za spotové sazby: „Spotové sazby se pomalu zvyšují, což vede k větší aktivitě u víceměsíčních obchodů s TC na 1 rok pro TFDE, které se nadále kótují kolem 60-65 000 USD za den.“ 

Náš index UPI TCE ukazuje, že uzavřené charterové sazby společností z UPI indexu se ve druhém čtvrtletí pohybují nad 84 000 USD.

Společnosti

Nejvíce posílila společnost Exmar NV (BSE: EXM), která zaznamenala 6,3% nárůst hodnoty akcií. Zobchodovalo se však pouze se 46 tisíci akciemi. Společnost Capital Product Partners (NASDAQ: CPLP) zaznamenala 2,9% nárůst, zatímco NYK Line (TSE: 9101) zaznamenala 2% nárůst hodnoty akcií

Z grafu společnosti EXM vyplývá, že díky nedávnému nárůstu cena uzavřela nad předchozím rozmezím. Společnost CPLP zahájila svůj pohyb od linie podpory a posunula se dále do rozpětí, přičemž její cena je nyní mírně pod středem rozpětí. Cena NYK Line klesla za hranici odporu a uzavřela těsně pod ní. 

Zbytek růstu byl poměrně malý. Proto jsme na týdenních datech vybrali několik akcií se zajímavou svíčkovou strukturou, aby je naši čtenáři mohli pozorně sledovat. První akcií je Nakilat (QSE: QGTS), která posílila o 0,9 % a uzavřela nad předchozí svíčkou „Hammer“ na linii podpory. Druhou akcií je Chevron (NYSE: CVX), která uzavřela o něco výše než předchozí den, se ziskem 0,2 %. Třetí akcií je Flex LNG (NYSE/OSE: FLNG), která zaznamenala zisky již třetí týden po sobě, pravděpodobně díky blížícímu se rozhodnému dni k výplatě dividend. Zatímco první dvě akcie měly podprůměrný objem, FLNG měla téměř průměrný objem. Nízký objem však stále může naznačovat akumulaci, i když zatím bez jasného průrazu.

Poklesy byly rovněž relativně mírné. Již dříve jsme se zmínili o společnosti Awilco LNG (OSE: ALNG). Její ztráta činila 5,1 %, a to především v důsledku snížení dividendy způsobené spotovými sazbami společnosti WilForce. Během výsledků za 2. čtvrtletí ALNG uvedla, že její TCE za 1. pololetí činila 121 700 USD za den. Na druhou stranu kupující odmítli nechat ceny klesnout pod uzavírací cenu, což způsobilo, že ALNG zůstala krátkodobě stabilní. 

Korea Line Corporation (KRX: 005880) zaznamenala 4% ztrátu. Jak již bylo zmíněno v dřívější zprávě, tato akcie je poměrně volatilní a má široké obchodní rozpětí. Mezitím společnost Dynagas LNG Partners (NYSE: DLNG) rovněž zaznamenala ztrátu 2,3 %. V současné době se však obchoduje do strany a blíží se k hranici podpory. 

New Fortress Energy (NASDAQ: NFE) se i přes ztrátu 1,1 % v současné době drží u linie podpory. Stíny na týdenní svíčce naznačují, že se kupující i prodávající snaží určit směr dalšího trendu. Objem obchodů byl nadprůměrný a tento průměr je mnohem vyšší než do začátku srpna, kdy NFE ztratila 15 % během jednoho týdne.

 

O UP indexu

UP World LNG Shipping Index je skupina akciových indexů založená na pravidlech navržená tak, aby ukazovala a měřila výkonnost světových veřejně obchodovaných společností zapojených do námořní přepravy zkapalněného zemního plynu (LNG). Tento unikátní index zahrnuje 19 společností a partnerství ze zemí po celém světě, jako jsou USA, Katar, Japonsko, Norsko, Jižní Korea a Malajsie. Index pokrývá více než 65 % světové flotily přepravců LNG. UP Index je prémiová služba. Nabízíme jak freemium (základní graf indexu UP a index S&P 500), tak i zkušební přístup ke všem grafům. Administrátorem UP indexu je společnost UP forum s.r.o. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 10:52  30 000 zaměstnanců Boeingu v USA vstoupí do stávky Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:36  Samsung oslabuje kvůli stávce v Indii Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá   9:29  Americké trhy pokračují v růstu, ECB snížila sazby Research (Česká spořitelna)
Pá   9:08  Wall Street 12.9. - akcie pokračovaly na růstové vlně Research (J&T BANKA)
Pá   8:19  Pozitivní nálada na Wall Street se přelila i do čtvrteční seance ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688