Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.08.2024 09:05:00

MNB tentokrát sazby nesníží, což může podpořit forint - Rozbřesk

V Maďarsku dnes odpoledne proběhne zasedání centrální banky, které může být pro trh atraktivní, ačkoliv k žádné akci nemusí dojít. Peněžní trh totiž spekuluje na to, že by oficiální úrokové sazby MNB mohly poklesnout o 25 bazických bodů, tj. na úroveň 6,50 %.

My do této holubičí skupiny nepatříme, přičemž klíčovým fundamentálním argumentem je pro nás vývoj inflace v Maďarsku. Připomeňme, že ta zrychlila v červnu z 3,7 % meziročně na 4,1 % v červenci, přičemž jádrová složka navíc vyskočila z 4,1 % na 4,7 % meziročně. Ačkoli se zvýšení inflace očekávalo, v detailech se objevují nežádoucí prvky. Tržní inflace ve službách zůstává zvýšená a pohybuje se mezi 9-10 % meziročně, což naznačuje, že inflační rizika přetrvávají. Pokud jde o krátkodobý výhled, tak by se celková inflace mohla v srpnu a září vrátit zpět pod 4 % meziročně, nicméně i nadále se domníváme, že na konci roku bychom se mohli dočkat inflace v rozmezí 4,5-5 % meziročně. Jádrová inflace přitom zůstane zvýšená, podporovaná pomalu ožívající domácí spotřebou, což nebude dávat příliš velký prostor sazby redukovat (pokud chce MNB zachovat jejich pozitivní reálnou úroveň).

Obezřetnost navíc vyplývá ze samotné rétoriky MNB, když komentář k poslednímu rozhodnutí vyzněl velmi opatrně, přičemž viceguvernér MNB Virág dříve uvedl, že by základní sazba mohla skončit na konci roku na úrovni 6,25-6,50 %. To je samozřejmě jen nedaleko od současné úrovně, což implikuje již jen jedno či dvě (podzimní?) snížení sazeb o 25 bazických bodů.

Vzhledem k tomu si tak trh (a to včetně analytiků) není jistý, jak se MNB dnes odpoledne zachová. Každopádně pokud MNB bude jednat v souladu s naším scénářem (úrokové sazby beze změny), tak by forint měl bezprostředně po zveřejnění rozhodnutí centrální banky zpevnit.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna na počátku týdne setrvává v těsné blízkosti 25,00 EUR/CZK, na rozšiřování zisků si ale zatím netroufá. Důvodem je stabilizace eurodolaru v kombinaci s dalším zhoršením sentimentu v tuzemské ekonomice. V srpnu se již čtvrtý měsíc v řadě zhoršila spotřebitelská nálada a důvěra poklesla také ve většině podnikatelského sektoru (s výjimkou průmyslu, kde však šlo o korekci předchozího prudkého propadu).

Eurodolar
Mírně horší německá podnikatelská nálada (Ifo) a více méně neutrální americká data (durables) eurodolarový trh příliš nerozhodila a eurodolar si byl schopen udržet většinu zisků, co nabral minulý týden.
Z dnešních dat může zaujmout americká spotřebitelská nálada a z ní speciálně komponenty, jež se týkají toho, jak domácnosti vidí situaci na trhu práce. Pokud v této oblasti nedojde k nárůstu pesimismu, tak by dolar mohl zpevnit.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688