ec.europa.eu (Evropská komise)
Makroekonomika  |  26.08.2024 13:28:00

Komise navrhuje rybolovná práva pro rok 2025 v Baltském moři

Rybolovná práva pro rok 2025 v Baltském moři

Komise dnes přijalanávrh rybolovných práv pro Baltské moře do roku 2025. Reaguje na vědecké hodnocení, z něhož vyplývá, že několik druhů rybolovu se nachází ve zoufalé situaci.

Komise dnes navrhla celkové přípustné odlovy (TAC) a kvóty pro devět z deseti populací řízených EU v Baltském moři. Zbývající návrh týkající se kvót (sleď obecný) bude předložen později.

Komise navrhuje zvýšit rybolovná práva pro sledě obecného ve střední části Baltského moře (+10 %) a sledě obecného v Rižském zálivu (+10 %). Navrhuje snížit rybolov lososa obecného v hlavní pánvi (36 %) a ve Finském zálivu (–20 %), jakož i šprota obecného (–
42 %). Úlovky platýse velkého by zůstaly nezměněny. Komise navrhuje snížit příděly na nevyhnutelné vedlejší úlovky tresky obecné v západní části Baltského moře (–73 %), tresky obecné ve východní části Baltského moře (–68 %) a sledě obecného v západní části Baltského moře (–50 %).

Navrhované TAC vycházejí z nejlepšího dostupného vědeckého doporučení Mezinárodní rady pro průzkum moří (ICES) a řídí se víceletým plánem řízení pro Baltské moře přijatým v roce 2016 Evropským parlamentem a Radou.

Treska

V případě tresky obecné ve východní části Baltského mořeKomise v úmyslu zachovat omezení odlovu nevyhnutelných vedlejších úlovků a všechna doprovodná opatření již několik let. Avšak vzhledem k tomu, že populace je i nadále ve špatném stavu, měl by být limit vedlejších úlovků přizpůsoben skutečným potřebám. Navzdory opatřením přijatým od roku 2019, kdy vědci poprvé varovali před špatným stavem tresky obecné, se situace nezlepšila.

Situace je podobná v případě tresky obecné v západní části Baltského moře. Komise proto navrhuje přizpůsobit TAC pro vedlejší úlovky skutečným potřebám a zachovat všechna doprovodná opatření.

Sledě

Velikost populace sledě obecného v západní části Baltského moře zůstává výrazně pod minimální úrovní. Komise navrhuje zrušit výjimku pro drobný pobřežní rybolov a upravit TAC pouze na nevyhnutelné vedlejší úlovky.

Velikost populace sledě obecného ve střední části Baltského moře se od loňského roku zvýšila nad minimální úroveň. ICES předpovídá velmi pozitivní vývoj populace v důsledku vysokého odhadovaného přírůstku, ale zdůrazňuje, že prognóza je nejistější než obvykle. Komise proto navrhuje opatrný přístup a nenavrhne zvýšení TAC na maximální úroveň uvedenou v doporučení ICES. Sleď obecný v Rižském zálivu je zdravý a Komise navrhuje stanovit omezení odlovu v souladu s maximálním množstvím doporučeným ICES.

Platýs evropský

I když by vědecké poradenství umožnilo značný nárůst, Komise je i nadále opatrná, zejména pokud jde o ochranu tresky obecné, která je nevyhnutelným vedlejším úlovkem při lovu platýse velkého. Očekává se, že letos vstoupí v platnost nová opatření ke snížení vedlejších úlovků tresky obecné pomocí alternativních lovných zařízení.

Šprot obecný

Velikost populace šprota obecného se výrazně snížila v důsledku trvale nízké míry reprodukce. Vědci varují, že velikost populace by mohla klesnout pod zdravou úroveň, pokud je reprodukce nižší, než se očekávalo. Vědecké doporučení pro šprota obecného proto doporučuje podstatné snížení úlovků. Komise navrhuje stanovit TAC na úrovni, která minimalizuje riziko snížení velikosti populace pod minimální úroveň.

Losos

Stav různých populací lososa obecného v hlavním Baltském moři se značně liší, přičemž některé populace zůstávají slabé a jiné jsou zdravé. V zájmu dosažení zdravých úrovní doporučila ICES před třemi lety ukončení veškerého rybolovu lososa obecného v hlavní pánvi. Rada ICES zároveň dospěla k závěru, že v létě by bylo možné zachovat určité druhy rybolovu v pobřežních vodách Botnického zálivu a Alandského moře. ICES zachovala zásadu svého doporučení pro rok 2025, ale snížila související úroveň úlovků, protože míra reprodukce se v posledních letech snížila. Komise proto navrhuje odpovídajícím způsobem upravit rybolovná práva a doprovodná pravidla, zejména zákazem rekreačního rybolovu chovaného lososa obecného, který nevyhnutelně způsobuje rovněž smrt volně žijícího lososa.

Další kroky

Na základě těchto návrhů přijmou země EU konečné rozhodnutí o stanovení maximálního množství nejdůležitějších komerčních druhů ryb, které lze odlovit v oblasti Baltského moře. Rada návrh Komise posoudí za účelem jeho přijetí na zasedání ve dnech 21. a 22. října 2024.

Pozadí

Návrh o rybolovných právech je součástí přístupu Evropské unie k přizpůsobení úrovní rybolovu dlouhodobým cílům udržitelnosti nazývaným maximální udržitelný výnos, jak bylo dohodnuto Evropským parlamentem a Radou v rámci společné rybářské politiky. Návrh Komise je rovněž v souladu s víceletým plánem řízení tresky obecné, sledě obecného a šprota obecného v Baltském moři a s politickými záměry vyjádřenými ve sdělení Komise „Udržitelný rybolov v EU: současný stav a hlavní směry pro rok 2025“.

Současná situace je pro rybáře obtížná jako dříve důležité komerční populace (západní a východní populace tresky obecné; sleď obecný v západní a střední části Baltského moře; šprot obecný; losos obecný v jižní části Baltského moře a řekách) jsou vystaveny různým tlakům, které vedly k degradaci biologické rozmanitosti Baltského moře, jako jsou vysoké vstupy živin a trvale vysoké úrovně kontaminujících látek. Tyto zátěžové faktory částečně vyplývají z neprovedení právních předpisů EU. Kromě toho vědecké doporučení rovněž uznává dopad nesprávného vykazování rybolovu, aniž by bylo možné jej kvantifikovat. Nesprávné vykazování může vést ke skrytému nadměrnému rybolovu. S cílem pomoci rybářům v Baltském moři mohou členské státy a pobřežní regiony využít Evropský sociální fond plus k provádění opatření pro celoživotní učení a rozvoj dovedností.

Baltské moře je nejvíce znečištěným mořem v Evropě. Je postižena úbytkem biologické rozmanitosti, změnou klimatu, eutrofizací, nadměrným rybolovem v minulosti a zvýšeným množstvím kontaminujících látek, jako jsou léčivé přípravky a podestýlka. Evropská komise měla obavy z této zoufalé situace a v letech 2020 a 2023 uspořádala dvě ročníky konference „Náš Baltské moře“. Na těchto akcích na vysoké úrovni se setkali ministři z osmi zemí EU obklopujících Baltské moře (Dánsko, Německo, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Finsko a Švédsko).

Pro více informací

Návrh rybolovných práv v Baltském moři 2025

Otázky a odpovědi týkající se rybolovných práv v Baltském moři v roce 2025

 

Tabulka: Přehled změn TAC na období 20242025 (údaje v tunách s výjimkou lososa obecného, který je v počtu kusů)

  2024 2025
Populace a rybolovná oblast ICES; dělení Dohoda Rady (v tunách a procentní změna oproti TAC na rok 2023) Návrh Komise
(v tunách a změna v % oproti TAC na rok 2024)
Treska obecná, západní část 22–24 340 (-30 %) 93 (–73 %)
Treska obecná, východní část 25–32 595 (0 %) 191 (–68 %)
Sleď obecný, západní část 22–24 788 (0 %) 394 (–50 %)
Sleď obecný, Botnický záliv 30–31 55000 (-31 %) TAC bude navržen později
Sleď obecný, střední část 25–27, 28.2, 29, 32 40368 (43 %) 83881 (+108 %)
Sleď obecný, Rižský záliv 28.1 37959 (-17 %) 41635 (+10 %)
Šprot obecný 22–32 201000 (–10 %) 117070 (-42 %)
Platýs evropský 22–32 11313 (0 %) 11313 (0 %)
Losos obecný, hlavní pánev 22–31  53967 (–15 %) 34787 (-36 %)
Losos obecný, Finský záliv 32  10144 (+7 %) 8117 (–20 %)

Quote

Jsem znepokojen špatným stavem populací ryb v Baltském moři. Význam přijetí opatření k řešení zoufalého stavu klíčových komerčních druhů se každoročně stává zřejmým. Rybáři jsou prvními, kdo čelí důsledkům, a to navzdory našemu společnému úsilí o obnovu populací ryb. Aby se zajistilo, že místní rybáři budou moci opět spoléhat na zdravé rybí populace, je nezbytné plně provádět právní předpisy EU na všech úrovních.
Maroš Šefčovič, výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu, interinstitucionální vztahy a strategický výhled 2024-08-25






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688