Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  23.08.2024 16:46:48

Týden na akciových trzích: Indexy rostly, v závěru týdne je podpořil Powell - Komentář

Tento týden se čekalo na vystoupení šéfa Fedu J. Powella na symposiu v Jackson Hole, které bylo v pátek v 16hod. První dojmy z jeho řeči jsou až překvapivě holubičí. Trhy rostou.

Trhy tento týden podpořil taky zápis z posledního zasedání Fedu, který ukázal na pravděpodobné snížení sazeb na zářiovém zasedání.

Pražská burza

Týdenní výkon

Hlavní index pražské burzy v tomto týdnu první tři dny rostl. Ve čtvrtek došlo k lehké korekci. A v pátek se jeho hodnota opět snížila. A to přesto, že ostatní evropské i zámořské trhy slušně rostou. Za celý týden ale PX lehce posílil o +0,30 % (1 579,01 b.).

Erste v tomto týdnu ztratila jen v úterý, ostatní dny rostla, cena se dostala nad úroveň 1 200 CZK a za celý týden si připsala zhodnocení o +1,55 % t/t (1 208,50 CZK). Třetí týdenní růst v řadě. Stejně je na tom i pojišťovna VIG s týdenním růstem o +1,32 % t/t (768 CZK). Z finančního sektoru se zvýšila i cena Monety (+0,19 % t/t, 106,40 CZK). A růst si připsaly i méně likvidní emise. Primoco, za tentokrát velmi slušného objemu, rostlo zejména na konci týdne a potěšilo zhodnocením o +5,29 % t/t (895 CZK) a stalo se akcií tohoto týdne. Gevorkyan posílil o +0,79 % t/t (254 CZK).

Nejvyšší ztrátu týdne zaznamenal ČEZ (-0,73 % t/t, 885 CZK). Jeho cena klesla jen ve středu a čtvrtek (opět pod 900 CZK) když se ukazuje, že WFT bude v platnosti i pro příští rok. Ministr financí Stanjura ani, navzdory svým mnohým předchozím prohlášením, nebude navahovat její zrušení pro 2025. Mám za to, že reakce trhu je přehnaná. Platnost WFT by měla být v ceně, a její zrušení výrazným pozitivním impulsem. Ne naopak. Kolem půl procenta odepsala Komerční banka (-0,72 % t/t, 759 CZK). Mírně taky za tento týden klesla cena u Kofoly (-0,33 % t/t, 304 CZK) a Philip Morris ČR (-0,26 % t/t, 15 300 CZK).

Pražská burza

Dnešní výkon – pátek 23. 8. 2024

Přesto, že Evropské indexy rostly a zámořské otevírají v silnější, pražský index PX dnes oslabil o 0,14 % (1 579,01 b.).

O +4,07 % vyskočila cena akcií společnosti Primoco (895 CZK). Dnešní zobchodovaný objem byl několikanásobný proti průměru. Pojišťovna VIG (+0,66 %, 768 CZK) a Erste Group (0,46 %, 1 208,50 CZK) ještě dokázaly svou cenu zvýšit. Mírně taky rostla ČEZ (+0,11 %, 885 CZK).

Nejvyšší pokles byl dnes u akcií Monety (-1,48 %, 106,40 CZK). Dnes oslabila také Komerční banka (-0,65 %, 759 CZK) nebo Gevorkyan (-0,78 %, 254 CZK).

Tabulka s denním a týdenním výkonem indexů a jednotlivých akcií je v příloze.

USA

Index S&P500 od pondělí do čtvrtka vzrostl o +0,30 % (5 570,64 b.). Přitom ve čtvrtek ze začátku rostl a již opět dosahoval téměř na nová maxima. Nakonec se ale ve čtvrtek sentiment otočil a index skončil den ve ztrátě. Dnes zahajuje obchodování růstem o +0,6 %. Během projevu Powella, který měl holubičí vyznění, dále roste přes +1 %. Za celý týden bychom se mohli dočkat zhodnocení kolem +1,5 %.

Evropa

Evropský index STOXX Europe 600 lehce ztratil jen v úterý. Ve čtvrtek, kdy S&P500 na konci dne zaznamenal ztrátu, ale byly trhy v Evropě již zavřené a jejich čtvrteční růst to neohrozilo. Dnes se index pohybuje celý den v plusu. Krátce před koncem obchodování je silnější o +0,5 %. Za celý týden by mohl být růst o asi +1,4 %. A to by znamenalo třetí týdenní zhodnocení v řadě.

Podstatné kurzotvorné zprávy

Tento týden nebyly zveřejněny podstatnější kurzotvorné zprávy týkající se titulů obchodovaných na pražské burze. Pouze informace o WFT, ale ta není pro trhy nová. Reakce investorů na ČEZu je z mého pohledu přehnaná.

Co se dá čekat příští týden?

Ve středu 28. srpna oznámí výsledky za druhý kvartál, respektive celé první pololetí pojišťovna VIG. Titul nesledujeme.

Velmi sledovaný bude report technologické společnosti Nvidia ke kvartálním výsledků, který je plánovaný na středu 28. srpna. To by mohla být událost, která naznačí další směr obchodování.
Autor: Bohumil Trampota

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688