Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  23.08.2024 15:05:52

Průmyslová produkce a maloobchodní tržby, trh práce, inflace a ceny výrobců

Vývoj v průmyslu zůstává slabý, když je negativně ovlivňován stagnací německé ekonomiky. Rostoucí spotřeba domácností slabou zahraniční poptávku nedokáže kompenzovat, a proto pro příznivější čísla je potřeba oživení ekonomické situace v eurozóně. K tomu by mohlo postupně docházet během podzimu, nicméně riziko je vychýleno směrem na pozdější období.


 

Maloobchodní tržby by měly pokračovat ve slušném růstu, když je potáhne rostoucí poptávka domácností. Výraznější změnu vývoje v maloobchodu nečekáme ani pro dva následující roky, nicméně data mohou být mezi měsíci rozkolísaná.


Trh práce
Nezaměstnanost stále zůstává velmi nízká, což sice na jedné straně podporuje spotřebu domácností, na straně druhé ale působí proinflačně. Nízké hodnoty platí pro oba hlavní ukazatele. Míra nezaměstnanosti (ČSÚ) se i nadále pohybuje okolo 3 %, zatímco podíl nezaměstnaných osob (MPSV) pak lehce pod 4 %. Oproti loňskému roku jsou současné hodnoty o několik desetin procentního bodu vyšší. Celkově tak sice trh práce stále zůstává přehřátý, ale o něco mírněji. To dokládá i vývoj poptávky po práci (počtu volných pracovních míst) a její nabídky (počtu uchazečů o zaměstnání). Počet uchazečů nedávno překmitl nad počet volných míst, což celkové napětí na trhu práce snížilo.

 

Míra nezaměstnanosti by se měla dále lehce zvyšovat, nepůjde ale o žádný výrazný pohyb. Vliv budou mít především pokračující útlum německé ekonomiky (přes zahraniční poptávku) a přísnější měnová politika (v porovnání s obdobím před rokem 2022, kdy začal inflační šok.

V reálném vyjádření začaly v letošním roce mzdy opět růst, když tímto směrem vedle slušného růstu nominálních mezd působí také pokles inflace. V závěru letošního roku může ale růst reálných mezd zpomalit, když očekáváme zesílení inflace, která pravděpodobně překoná 3 %. I tak ale porostou mzdy stále velmi slušně.

 

Inflace
V srpnu významně ovlivní inflaci vývoj cen pohonných hmot, kde došlo k relativně vysokému poklesu. To bude jeden z klíčových faktorů, proč očekáváme zpomalení celkové spotřebitelské inflace. Opačným směrem budou i nadále působit rostoucí ceny služeb, kde zásadní vliv má oživení poptávky domácností.
V září by pak inflace měla zesílit, částečně kvůli vlivu srovnávací základny. Výraznější hodnoty celkové inflace ale čekáme pro konec letošního roku, když aktuálně pro prosinec predikujeme zhruba 3,5% inflaci. Důvodem bude opět vliv nízké základny z loňského roku, ale také působení několika proinflačních faktorů (oživení spotřeby, růst mezd apod.).
V příštích dvou letech by se inflace měla v průměru pohybovat mírně nad 2 %, když proinflačně bude působit především pokračující ekonomické oživení a silný trh práce (nízká nezaměstnanost i růst mezd).

Ceny výrobců
Ačkoliv inflace cen průmyslových výrobců v červenci nečekaně vyskočila, vzhledem k aktuálnímu poklesu cen ropy a utlumenému vývoji v Německu očekáváme její návrat k 1 %. Pro příští měsíce proto výraznější zesílení inflace v průmyslu nečekáme.


Inflace cen zemědělských výrobců zůstává v meziročním vyjádření záporná, když je ovlivněna vlivem srovnávací základny, který postupně odeznívá. Tento faktor ale znovu významně ovlivní inflaci cen zemědělských výrobců v říjnu. V příštích dvou letech čekáme u zemědělských cen mírný růst cen, jejich meziměsíční vývoj ale může zůstat značně rozkolísaný.


 

Zvýšené inflační tlaky zůstávají v sektoru služeb, kde je meziroční inflace jejich cen stále nad 3 % a zhruba stagnuje.Naop ak u stavebnictví po výrazné inflaci z posledních let již ceny nerostou tak rychle.

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688