OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  22.08.2024 17:00:00

Rekordní německé povodně v roce 2021: Likvidace pojištěných škod finišuje

Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV) zveřejnil zprávu, která se týká likvidace pojištěných škod z historicky rekordních povodní, které postihly v roce 2021 západní část Německa, zvláště pak oblast Ahrtal. Němečtí pojistitelé vyplatili po třech letech od zmíněné katastrofické události na pojistných plněních celkem 7,5 mld. EUR.

GDV v úvodu tiskové zprávy upozorňuje, že povodeň, vyvolaná přívalovým deštěm v oblasti Ahrtal, byla doposud největší přírodní katastrofou v Německu, resp. katastrofou s nejtěžšími ekonomickými dopady. Tři roky po ní bylo již vyřízeno 90 % pojištěných škod a na pojistných plněních bylo vyplaceno cca 7,5 mld. EUR. To podle GDV znamená, že likvidace pojištěných škod vstupuje do závěrečné fáze.

GDV dále informuje, že všechny nahlášené škody v rámci pojištění domácnosti byly uhrazeny a odpovídající technické rezervy byly rozpuštěny. Pro zhruba 10 % ještě nevyplacených pojistných plnění vytvořili němečtí pojistitelé technické rezervy ve výši téměř 1 mld. EUR.

GDV přitom ujišťuje, že všechny pojištěné osoby již obdržely nějaké peníze. Technické rezervy zajišťují, že budou pokryty i zbývající práce, jež je třeba na odstranění škod vykonat. V takových případech nebylo pochopitelně pojistné plnění zatím vyplaceno v plné výši. Jakmile budou opravy dokončeny, tak mohou být technické rezervy rozpuštěny. V zásadě tím pak bude uzavřena likvidace pojištěných škod způsobená katastrofickou povodní v červenci 2021. To je podle GDV dobrý signál pro postižené osoby, i když jsou ještě hodně vzdáleny od normálního života.

GDV také připomíná, že ve dnech 14. a 15. července 2021 zapříčinily silné přívalové deště především v jižní části spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko a severní části spolkové země Porýní- Falc opravdu ničivé povodně. Byly zdevastovány rozsáhlé pruhy země a z titulu této katastrofy zahynulo celkem 180 osob. Pro německé pojišťovnictví byla bleskovou bouří „Bernd“ vyvolaná povodeň doposud nejtíživější přírodní katastrofou v Německu, neboť bylo oznámeno 206 000 pojištěných škod a celková škoda byla odhadnuta na 8,75 mld. EUR.

Ovšem i rok 2021 jako celek byl pro německé pojistitele historicky nejdražším rokem, pokud jde o dopady přírodních nebezpečí. Kromě povodní a povodní vyvolaných přívalovým deštěm řádily rovněž vichřice a krupobití. Bilance německých pojistitelů byla v roce 2021 zatížena celkově 15,9 mld. EUR. Informace zveřejněné GDV jasně ukazují, že v případě skutečně rozsáhlé a ničivé přírodní katastrofy si likvidace pojistných událostí vyžádá určitou dobou. V Německu bylo tedy vyřízeno po třech letech od katastrofických povodní celkem 90 % pojištěných škod.

Srovnání s Českem

Českou republiku postihly katastrofické povodně v červenci 1997 a srpnu 2002. „Výkon“ příslušných českých pojistitelů při likvidaci povodňových pojistných událostí v roce 1997 je prezentován v níže uvedené tabulce.

Rekordní německé povodně v roce 2021 Likvidace pojištěných škod finišuje 1

V případě této katastrofické povodňové události bylo zhruba po jednom roce vyplaceno již 92 % pojistných plnění, přičemž celkové náklady na pojistná plnění byly odhadovány k 30. 9. 1998 na 9,7 mld. . Pokud jde o povodně v roce 2022, tak k 30. 6. 2003 bylo již klientům vyplaceno 26,7 mld. včetně záloh, což je 74 % z hodnoty nahlášených škod (36 mld. ). Ke stejnému datu bylo vyřízeno 73 437 pojistných událostí, tj. 91,2 % z celkového počtu nahlášených událostí (80 516).

Již v roce 1998, resp. 2003, bylo všeobecně uznáváno, že postup českých pojistitelů byl rychlý a kvalitní s tím, že snese mezinárodní srovnání. Výše uvedené údaje GDV to v podstatě potvrzují. Zbývá snad jen upřesnit, že i když GDV ve své zprávě zmiňuje pouze škody v rámci pojištění domácnosti, tak je jasné, že povodeň v roce 2023 způsobila též škody na obytných budovách, automobilech a majetku podnikatelů. Takže částka 7,5 mld. EUR se týká všech dotčených pojištění.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688