Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  21.08.2024 17:35:29

Likvidita a inflace – je to jednoznačnější příběh než u akcií?

Podle některých názorů by pokles sazeb v USA mohl zvýšit zájem některých investorů o akcie a tato „likvidita“ by pomohla akciím k dalšímu růstu. V tomto příběhu je likvidita celkem jasně zadefinována a tudíž lze smysluplně uvažovat o relevanci takové teze. Jindy se ale s tímto pojmem operuje příliš volně – viz můj včerejší příspěvek na téma likvidita a akcie. A když už jsme u ní, podívejme se na její vztah k cenám zboží a služeb. Tedy inflaci.

Včera jsem v rámci úvah o míře významu likvidity pro americký akciový trh ukazoval i následující graf s poměrem peněžní zásoby na úrovni agregátu M2 k produktu. Tato zásoba v sobě má oběživo, likvidní účty i některé účty méně likvidní. Jak ukazuje obrázek, její poměr k produktu se v historii dost měnil: Po relativně stabilních letech 1960 – 1990, přišel pokles a pak zase následný trendový růst, který končí současnou hodně znatelnou vlnou.

sous 1

Včera jsem psal, že bych vliv likvidity na akcie nepřeceňoval. A zejména bych bral s rezervou různé příběhy, které nemají pořádně zadefinováno, co se likviditou vlastně myslí. Jak je to přitom s likviditou (jako poměrem M2 k produktu) a inflací? To zjistíme porovnáním dnešního prvního a druhého graf, který ukazuje inflaci měřenou cen ve spotřebním koši:

sous 2

Během nástupu na inflační vrchol na konci sedmdesátých let se tedy peněžní zásoba relativně k produktu nijak trendově nezvyšovala, spíše naopak. Jinak řečeno, rostla rychlost obratu peněz. Prudký pokles inflace v následujících pěti letech zase nedoprovázel pokles peněžní zásoby, ale spíše její mírný růst. Klesala rychlost obratu peněz. Po roce 2000 je pak znatelný trend klesajících inflačních tlaků, který jde ruku v ruce s trendovým růstem objemu peněz v ekonomice relativně k produktu). Rychlost obratu peněz se tedy znatelně snižovala.

Na konec se dostaneme k tomu, co a jak reaguje s čím v tzv. rovnici směny (nominální produkt daný reálným produktem a cenami se rovná objemu peněz násobenému rychlostí jejich obratu). V jednom extrému může docházet k tomu, že změny v peněžní nabídce (v absolutním vyjádření) se promítnou plně do změny rychlosti obratu peněz (do poměru peněžní zásoby k nominálnímu produktu). A nominální produkt se nezmění. Nebo se v druhém extrému nezmění rychlost obratu a změna peněžní nabídky se plně projeví na reálném produktu (v prostředí velké produkční mezery). Ve třetím extrému pak ne na produktu, ale na cenách/inflaci (v prostředí neexistující produkční mezery)

I když tu tedy máme jasně zadefinovanou likviditu, dopad jejích změn na inflaci nejde nějak příliš zjednodušeně odvozovat ani na základě teorie, ani na základě historických zkušeností. Podobné inflační příběhy jsou přitom v naprosté většině případů vyprávěny ne z tohoto kvantitativního hlediska monetární politiky, či monetárních podmínek, ale z hlediska kvalitativního. Tedy z pohledu ceny peněz – úrokových sazeb centrální banky. O něm někdy příště.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688