Redakce (Bydlet.cz)
Reality  |  21.08.2024 13:06:04

Jak bezpečně najít bezpečné (spolu)bydlení

O nájemní bydlení je enormní zájem. Vysoké ceny nemovitostí drží lidi, kteří toužili po vlastním, stále v pronájmech a k nim přibývají z řad mladých další. Není divu, že v srpnu, kdy nájemní poptávka i díky studentům hledajícím spolubydlení vrcholí, se o byty utkávají desítky zájemců. V Praze Bezrealitky zaznamenaly v průměru na jeden byt více než 70 zájemců a více než 40 v Brně. I to vede hledající k tomu, že pátrají, kde se dá, a opatrnost jde často stranou. Na co byste si při hledání nájmu měli dát pozor?

Falešné inzeráty

Podvodné inzeráty jsou internetový evergreen. Najdete je především na bazarech či sociálních sítích. A poznat je, je čím dál těžší. Varovným signálem pro vás může být nebývale nízká cena oproti ostatním bytům na trhu, špatná čeština v popisu inzerátu nebo snaha majitele komunikovat anglicky. Podvodníci zpravidla také chtějí poslat zálohu ještě před předáním klíčů, a když na to přistoupíte, přestanou komunikovat. Vždy proto trvejte na osobní návštěvě bytu.

Sociální sítě × realitky

Kde je nejlepší hledat? Vzhledem k výše zmiňované bezpečnosti a podvodným inzerátům je jistější se obrátit na realitní portály nebo třeba Bezrealitky. Ty totiž mají algoritmy, které podvodné inzeráty hledají a automaticky blokují. Je ale třeba přiznat, že řada majitelů využívá k inzerování sociální sítě, kde byt nejprve nabídne pomocí facebookové skupiny komunitě v lokalitě, ve které bydlí. Takové nabídky mohou být díky přímému prodeji výhodnější a zpravidla se na inzertní portály ani nedostanou.

A pokud hledáte spolubydlení a nemáte nikoho k sobě, právě ve facebookových skupinách najdete často poptávku po doplnění party, která už spolu bydlí. V případě, že je vás víc a hledáte celý volný byt, pak doporučujeme Bezrealitky, kde máte zaručenou bezpečnost, a navíc oproti realitkám neplatíte provizi.

Smlouva je základ bezpečného vztahu

Majitelé někdy pronajímají „na černo“ a nechtějí, abyste si uváděli jméno na zvonek, měnili adresu a jejich smlouva představuje jen kus papíru, kde si stanovíte výši nájmu. Těmto nabídkám se vyhněte, protože si akorát lidově řečeno zaděláváte na problém.

Pokud nemá majitel řádnou smlouvu, nestahujte vzory, které jsou volně po internetu. Nikdy nevíte, kdo dokument vytvořil a zda odpovídá aktuálním předpisům. Raději využijte vzorové smlouvy od profesionálů, které jsou k dispozici třeba na realitních portálech.

V Bezrealitky spolupracujeme s renomovanou kanceláří Havel & Partners a smlouvu, která je vytvořena na základě aktuálních předpisů a kterou je mimochodem možné podepsat i online, nabízíme od 199 . To je myslím v rámci stěhování minimální výdaj, který navíc může ušetřit mnoho nepříjemností,” uvádí Lucie Starovičová za Bezrealitky.

V případě, že se chystáte do spolubydlení, do smlouvy vždy uveďte všechny spolubydlící a jakou částku budou platit. I když se chystáte bydlet s přáteli, vždy mějte pevně stanoveno, kdo bude kolik přispívat. S majitelem se domluvte, kdo bude za celý byt nájem posílat a k jakému datu.

Buďte ideální nájemce

Buďte transparentní, komunikujte, buďte upřímní a nebojte se sdělit majiteli, jaké máte zaměstnání. Vyplatí se také doložit svou bezúhonnost a bezdlužnost.

Bohužel dnes už je zájemců tolik, že ne vždy nutně musí platit, že vítězí nejrychlejší. Majitelé si mohou vybírat a logicky dají přednost prověřeným zájemcům, u kterých budou mít jistotu, že budou platit,“ komentuje Lucie Starovičová.

Zvlášť v případě spolubydlení mohou být majitelé přezíraví – nechtějí mít byt na konci semestru prázdný, mohou se bát studentských večírků. Standardem se proto stává například doporučení z předchozích nájmů, v případě prvního bydlení pak mohou studenti sáhnout po ručení ze strany rodičů.

Na kolik vás vyjde (spolu)bydlení?

Nejdráž samozřejmě vychází Praha. Podle Bezrealitky pronájem zhruba 70metrového bytu v širším centru momentálně vyjde na téměř 27 tisíc, připočíst je pak třeba další náklady na energie a poplatky. Pokud by si vysokoškoláci dopřáli luxus bydlení ve dvou, zaplatí asi o 12 % více oproti loňsku – každý 15 169 korun. Ve čtyřech spolubydlících to bude zhruba 8 432 korun za l ůžko.

V Brně se cena za stejný byt zvýšila meziročně o 1 890 korun – tedy asi desetinu. Nájemné se tu pohybuje kolem 21,2 tisíce korun. Dva spolubydlící zaplatí každý zhruba 11 876 korun, pokud budou bydlet ve čtyřech, bude to asi 6 574 korun. Ještě víc pak vyskočily ceny v Ostravě, kde se nájemní cena obdobného bytu zvýšila o 2,2 tisíce korun na 14 630. Dva spolubydlící si tak musí připravit asi 8 280 korun každý, čtyři pak 4 623 korun.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.06.2024Jak investovat bezpečně Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
13.06.2023Jak bezpečně cestovat do zahraničí i v těhotenství? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
06.04.2023Jak (ne)bezpečný je americký dluh (i) pro vaše portfolio? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688