ČSÚ (ČSÚ)
Zdravotnictví  |  21.08.2024 11:36:48

Zdravotnictví a digitální technologie - digitalizace v Česku a v zemích EU - 2024

ilustrační

Elektronizace zdravotní péče je logickým důsledkem pronikání informačních technologií do většiny oborů lidské činnosti. Medicínská informatika jde tomuto nezvratnému trendu vstříc a všechny typy lékařských ordinací zaznamenávají pozvolný nárůst využívání IT vybavení ve své praxi. Stejně tak lékaři stále více rozšiřují svoji nabídku online služeb pro pacienty.

- Počítač a internet dnes patří ke standardnímu vybavení většiny zdravotnických zařízení. Roste také podíl ordinací provozujících vlastní webové stránky. V roce 2022 měla vlastní web více než polovina (51 %) ordinací, v roce 2018 to bylo 40 %. Webové stránky mají nejčastěji pediatři (72 %) a gynekologové (66 %), nejméně zubní lékaři (36 %).

- Se zvyšujícím se počtem lékařských ordinací s webovými stránkami roste také nabídka online služeb pro pacienty. V roce 2022 umožňovala téměř čtvrtina (23 %) ordinací objednání na vyšetření pomocí on-line formuláře nebo aplikace. Nejčastěji tuto službu pacientům nabízeli gynekologové (34 %), nejméně často zubaři (9 %). Za posledních pět let se nabídka online objednání nejvíce rozšířila mezi praktickými lékaři pro dospělé, a to z 19 % v roce 2017 na 34 % v roce 2022.

- V roce 2023 se online cestou objednalo k lékaři 20 % Čechů starších 16 let. Představovalo to meziroční nárůst o 5 procentních bodů. Z žen ve věku 25 až 54 let tuto možnost využila třetina, z vysokoškolsky vzdělaných osob 35 %.

- Výrazněji vzrostl podíl ordinací lékařů, které umožňují pacientům zažádat o recept přes webové stránky. Nejčastěji tuto službu v roce 2022 nabízely ordinace gynekologů (56 %) a praktičtí lékaři pro dospělé a praktičtí lékaři pro děti a dorost (shodně 53 % ordinací). Vzhledem k tomu, že zubní lékaři zpravidla příliš receptů nevypisují, tak i tuto službu nabízejí pouze ve 12 % ordinací.

- Konzultace online byly nejvíce nabízeny ze strany praktických lékařů pro děti a dorost. V tomto typu ordinace nabízelo prokonzultování zdravotních problémů online 36 % lékařů. Vyšší podíl lékařů nabízejících tuto službu byl zaznamenán také u gynekologů (33 %), nejmenší byl naopak mezi zubaři (5 % ordinací).

- Od roku 2018 všem lékařům, kteří předepisují léky, vznikla povinnost předepisovat recepty také v elektronické podobě, tzv. eRecepty. Dokud bylo vydávání receptů v elektronické formě pouze dobrovolné, využívala této možnosti méně než polovina všech lékařů, v roce 2022 však počet ordinací používajících elektronické recepty dosáhl již 76 %. Nejčastěji se jednalo o praktické lékaře pro dospělé (87 %), naopak nejméně často je vystavovali lékaři specialisté a zubaři (shodně 70 %).

- Zdravotní pojišťovny nabízejí svým klientům možnost nahlížet do webového účtu, kde si mohou například zkontrolovat, kdy naposledy navštívili lékaře nebo mohou zažádat o příspěvek na zdravotní pomůcky a aktivity. Do tohoto účtu se v roce 2022 přihlásilo 12 % osob starších 16 let. Za poslední dva roky došlo k výraznému nárůstu počtu lidí, kteří se do svého webového účtu hlásí. V roce 2020 webový účet použilo 5 % osob.

- Narůstá počet lidí, kteří na internetu hledají informace týkající se zdraví. V roce 2023 si informace o zdraví vyhledávalo online 60 % Čechů starších 16 let. U tohoto ukazatele je patrný velký rozdíl mezi muži a ženami, kdy ženy se vyhledávání informací o zdraví věnují výrazně častěji než muži. Mezi ženami bylo takových v posledním sledovaném roce 70 %, mezi muži hledala informace o zdraví polovina.

- I v ostatních zemích EU vyhledávají informace o zdraví častěji ženy než muži. V unijním srovnání skončily české ženy na sedmém místě a muži na čtrnáctém, v obou případech šlo o hodnoty nad průměrem EU. Nejčastěji informace o zdraví vyhledávali muži i ženy ve Finsku (77 % a 88 %) a v Nizozemsku (71 % a 86 %). Jedinou zemí EU, kde informace o zdraví na internetu hledali častěji muži než ženy, bylo Chorvatsko (56 % mužů a 54 % žen).

- Nejvíce Čechů a Češek vyhledávajících informace o zdraví bylo mezi osobami ve věku 35–44 let (73 %). Zcela nejvyšší podíl pak vykazovaly ženy na mateřské či rodičovské dovolené. Informace o zdraví vyhledávalo na internetu v posledním sledovaném roce 91 % z nich. Naopak méně si vyhledávali informace o zdraví studenti (53 %). Zcela nejméně osob, které si vyhledávají informace o zdraví online, bylo mezi nejstaršími lidmi. Pokud bychom se ale zaměřili pouze na populaci uživatelů internetu v tomto věku, zjistili bychom, že podíly osob vyhledávajících informace o zdraví jsou poměrně vysoké. Mezi seniory, kteří používají internet, se našlo 72 % takových, kteří si tyto informace vyhledávali online. Ještě o něco málo vyšší byl podíl mezi uživateli internetu z řad invalidních důchodců, a to 74 %.

- Prostřednictvím e-shopů lze dnes koupit např. také volně prodejné léky a doplňky stravy. V roce 2023 léky či doplňky stravy na internetu nakoupilo 17 % Čechů, ženy dvakrát častěji než muži (23 % žen a 10 % mužů). Výrazně častěji než ve zbytku Evropské unie léky přes internet kupovali v roce 2023 Švédi (39 %), jako druzí Dánové (26 %). Češi ve stejné věkové kategorii 16 až 74 let byli s 18 % na pátém místě. Nejméně častý byl nákup léků v Bulharsku a Rumunsku (shodně 5 %).

- I do oblasti zdraví vstoupil fenomén nazvaný Internet věcí. Jedná se o produkty připojené k internetu, díky čemuž lze využívat nové funkce takového zboží. Jedná se například o zubní kartáčky, které vysílají data o tom, jak dlouho a jak správně si člověk čistí zuby. Tyto informace si může uživatel najít uložené v aplikaci v mobilním telefonu a zpětně je vyhodnocovat. Podobným způsobem fungují i osobní váhy na měření tělesné hmotnosti nebo chytré tlakoměry. V roce 2022 použilo alespoň jeden z produktů zařazených do Internetu věcí souvisejícího se zdravím 6 % osob starších 16 let. Z osob různého věku využívaly tyto produkty nejvíce osoby ve věku 25 až 34 let, a to 10 % z nich. Z osob s různým vzděláním je využívaly nejčastěji osoby s vysokoškolským vzděláním, a to 13 % z nich.

Údaje uvedené v této kapitole o vybavenosti zdravotnických zařízení v ČR vybranými informačními technologiemi, údaje o vybraných službách nabízených prostřednictvím webových stránek těchto zařízení a vedení zdravotnické dokumentace v elektronické podobě byly získány z vyčerpávajícího ročního šetření o informativních údajích o poskytovatelích zdravotních služeb E (MZ) 1-01, které provádí Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS).

Údaje o osobách, které na internetu vyhledávají informace o zdraví, objednávají se online k lékaři, nakupují léky a vitamíny v internetových lékárnách nebo používají produkty Internetu věcí související se zdravím, pocházejí z ročního šetření v domácnostech o využívání informačních a komunikačních technologií. Český statistický úřad provádí toto zjišťování od roku 2003 každoročně ve 2. čtvrtletí.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688