Export (export.cz)
Export  |  21.08.2024 08:31:00

Západní Gruzie má být hlavním regionálním centrem pro inovace a nové technologie

Gruzínská vláda již delší dobu usiluje o transformaci Gruzie v regionální centrum logistiky, dopravy, energetiky, komunikací a cestovního ruchu. Nyní k této ambici přidala také inovace a technologie. Předseda vlády Irakli Kobachidze na začátku srpna vydal dekret, na jehož základě má být příští rok zřízeno v budově bývalého parlamentu v Kutaisi nové Technologické centrum.

Budova bývalého parlamentu v Kutaisi. Foto: Shutterstock

Dle ambiciózního vládního plánu by se měla futuristická budova na okraji hlavního města regionu Imeretie v Západní Gruzii stát hlavním regionálním centrem pro inovace a nové technologie. V jeho prostorách by od příštího roku mělo fungovat interaktivní vědecké muzeum, startupový akcelerátor a mezinárodní IT škola. Stavba z roku 2012, která až do roku 2018 sloužila gruzínským zákonodárcům, by měla dále nabízet konferenční a sdílené pracovní prostory a experimentální laboratoře pro elektroniku, robotiku, drony a STEM (věda, technologie, inženýring a matematika).

MEZINÁRODNÍ VAZBY

Centrum navíc pojme ve 2. až 6. patře kanceláře pro mezinárodní IT společnosti a bude hostit nejmodernější centrum AI Data and Excellence Center, díky čemuž by se Kutaisi mělo stát významným hráčem na globálním technologickém poli.

„Zřízení centra přispěje k rozvoji high-tech a inovativních průmyslových odvětví v Kutaisi. Blízkost města k mezinárodnímu letišti a Kutaisi International University jsou klíčovými faktory úspěchu centra. V posledních letech ve všech regionech země fungují technoparky Gruzínské inovační a technologické agentury (GITA), kde mají odborníci v různých oborech možnost pracovat na realizaci inovativních nápadů, mají přístup jak ke státním programům, tak ke globálnímu inovačnímu ekosystému,“ řekl náměstek ministra hospodářství a udržitelného rozvoje Irakli Nadareišvili.

ROZVOJ PODNIKÁNÍ

Toto komplexní zařízení integruje technologické, vzdělávací a profesionální zdroje k podpoře startu a rozvoje podnikání v technologickém sektoru. Přilákáním investičního kapitálu Centrum usnadní přijetí pokročilých technologií, pomůže místním startupům vstoupit na globální trh, podpoří tvorbu pracovních míst a podnikání. Prostřednictvím cílených vzdělávacích programů, seminářů a sdílení praktických zkušeností v oblasti IT a STEM oborů bude kultivovat požadované digitální dovednosti a urychlí růst ekonomiky založené na znalostech.

Předpokládané náklady na prvotní vybavení Centra v letech 2024 -2025 by měly dosáhnout 12 milionů gruzínských lari (přibližně 4 miliony eur) a budou hrazeny prostřednictvím GITA z rozpočtu Ministerstva hospodářství a udržitelného rozvoje.

PŘÍMÉ LETECKÉ SPOJENÍ S PRAHOU

Díky přímému leteckému spojení mezi Prahou a Kutaisi bude znamenat otevření Technologického centra v bývalé budově gruzínského parlamentu v Kutaisi příležitost pro české vědce a vývojáře k zapojení do mezinárodních výzkumných projektů a pro české IT společnosti a startupy možnost přenesení svých aktivit blíže k asijským trhům.

Jana Gašparíková, zástupkyně velvyslance, Velvyslanectví ČR v Tbilisi

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688