Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Výsledky  |  20.08.2024 11:18:06

Dvě třetiny rodičů počítají, že si za školní rok letos připlatí. Každý pátý potřebuje pomoci s placením obědů

Většina rodičů počítá s vyššími náklady spojenými se začátkem školního roku. Nejvíce rodičů (65 %) podle průzkumu Provident Financial čeká zdražení školních pomůcek. Přestože meziročně mírně přibylo rodičů, které zdražování na začátku školního roku nijak finančně neomezí, výrazná část se neobejde bez pomoci. Například s hrazením školních obědů potřebuje pomoci každý pátý. Podle průzkumu se také o téměř 4 p.b. meziročně zvýšil počet rodičů, kteří svým dětem nemohou hradit obědy vůbec nebo jen na některé dny v týdnu.

Školní oběd jako nadstandard?

Zdražování rodiče očekávají i v oblasti školního stravování. Více než pětina rodičů přitom počítá s tím, že obědy pro jedno dítě ji na jedno pololetí vyjdou na více než 4 000 . Nárůst cen školního stravování potvrzují i veřejně dostupná data. Zatímco na začátku loňského školního roku byla dle organizace Women for Women průměrná cena obědů na školách 30-38 , od února téhož roku se po aktualizaci vyhlášky Ministerstva školství cenový strop školního stravování zvedl na průměrných 47 až 54 . Nárůst nákladů na školní obědy dle našeho průzkumu letos očekává až 60 % rodičů. Školní stravování je zároveň tou oblastí , kde je stále více rodičů nuceno přistupovat k nějakému omezení. Více než 12 procent rodičů totiž uvedlo, že z důvodu zdražování nebude děti posílat na školní obědy nebo budou chodit jen některé dny v týdnu, “ uvádí Hana Chmelíková

Průzkum také ukázal, že každý pátý rodič se pak při hrazení školních obědů neobejde bez pomoci rodiny či organizace. Alarmující statistiky uvádí i organizace Women for Women, která právě školní stravování dětí podporuje v rámci svého projektu Obědy pro děti. „V loňském školním roce jsme zajistili obědy pro bezmála 16 000 dětí po celé České republice. V letošním roce očekáváme desetiprocentní nárůst žádostí. V souvislosti se zvyšováním cen a tím i životních nákladů se totiž dramaticky zhoršuje ekonomická situace nejen v nízkopříjmových rodinách, jako tomu bylo převážně doposud. Evidujeme také žádosti pro děti z rodin, které se dostaly do finanční tísně krátkodobě a dočasně. Častým jevem je, že děti navštěvují školní jídelny jen část měsíce,“ doplňuje Barbora Nejedlá, hlavní koordinátorka projektu Obědy pro děti.

Růst cen školních pomůcek očekává 65 % rodičů

Výtvarné a psací potřeby, školní batoh či aktovka, výbava na tělocvik, přezůvky. To jsou položky, bez jejichž nákupu se začátek školního roku většinou neobejde. Až 65 % rodičů přitom očekává, že si za ně letos připlatí. I přes zdražování se ale téměř tři čtvrtiny rodičů chtějí vejít do částky 3 000 za jedno dítě.

 


Rodiče chtějí ušetřit například nákupem levnějších pomůcek nebo recyklací těch loňských. Téměř 21 % pak s financováním školních pomůcek pomůže rodina. „Meziročně přibývá rodičů, kteří si začátek školního roku umí lépe finančně rozplánovat a toto období je tedy citelněji finančně nezasáhne ,“ uvádí Hana Chmelíková, datová analytička z Provident Financial, a doplňuje: „ Více než polovina rodičů ale musí vyšší náklady řešit různými úsporným kroky , jako je například omezení počtu kroužků, nákup levnějšího vybavení či omezení školního stravování .“

Porostou i výdaje na zájmové a mimoškolní aktivity

Také v oblasti zájmových kroužků a více než polovina dotázaných (57 %) počítá se zdražováním. Za mimoškolní aktivity uhradí necelých 60 % rodičů sumu do 3 000 za pololetí na jedno dítě. Přes 4 000 stojí kroužky čtvrtinu dotázaných. Právě v oblasti zájmových kroužků rodiče nejčastěji čerpají pomoc třetích stran. Těch, kteří nezvládnou výdaje hradit z vlastní kapsy je přitom více než třetina. 14 % rodičům na kroužky přispívá bližší rodina, 12 % využívá příspěvek od pojišťovny.

 



Společnost Provident Financial realizovala průzkum ve spolupráci s výzkumnou agenturou Ipsos. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na začátku srpna 2024. Celkem bylo dotazováno přes 918 rodičů napříč celou Českou republikou.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688