Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.08.2024 12:55:00

Letní šok na trhu ještě není zcela u konce. Investoři se připravují na další otřesy

Velcí investoři se připravují na to, že letošní letní pád akciových trhů se protáhne až do podzimu. Obávají se, že po otřesech vyvolaných obavami z recese v USA a spekulanty se špatnými pozicemi okolo Bank of Japan bude následovat širší vlna výprodejů.

Náhlý zvrat akciových a devizových obchodů, které vedly ke spirále poklesu cen, volatility a prodejů hedgeových fondů, se zmírnil, přičemž světové akcie zatím tento týden vzrostly téměř o 2 %. Ale správci aktiv, kteří dohlížejí na investice za stovky miliard dolarů, uvedli, že je pravděpodobnější, že akcie budou prodávat, než je zpátky kupovat. Laťku následných otřesů na trhu snižují známky slabosti na americkém trhu práce a globální spotřebitelské trendy.

Nakupování ve slevách, kdy investoři obvykle reagují na výprodeje uzavíráním sázek na následné oživení, vystřídal strach. "Není to prostě velká nehoda na finančním trhu, jak bychom to možná mohli minulý týden popsat. Je to širší," řekl Mahmood Pradhan, bývalý náměstek ředitele MMF a vedoucí globálního makroekonomického oddělení Amundi, největšího evropského fondu. Očekává, že investoři, kteří podle Bank of America již snížili akciové pozice a přesunuli se více do hotovosti, zůstanou opatrní.

Michael Kelly, vedoucí multi-assetu ve společnosti PineBridge Investments, je jedním z těch, kteří také snížili pozice svých fondů na akciovém trhu a může je dále osekávat. "Během příštích dvou měsíců to bude velmi, velmi nestabilní," řekl. A první snížení sazeb v USA, které se očekává příští měsíc, může být na záchranu ekonomiky příliš pozdě, dodal.

Očekávání globálního růstu investorů klesla na osmiměsíční minima.
3

Kdo ještě prodává?


Slabá data o zaměstnanosti v USA a šokové zvýšení sazeb japonskou centrální bankou vedly k výprodejům na globálním akciovém trhu, když hedgeové fondy zamířily k exitům a znepokojení investoři se vrhli do vládních dluhopisů.

Zvýšení sazeb BOJ zničilo dříve ziskové obchody v hodnotě miliard dolarů, kdy si spekulanti levně půjčovali jeny na nákup aktiv s vyšší návratností, jako jsou americké technologické akcie. JP Morgan odhaduje, že asi 70 % tohoto carry trade zmizelo. Ale peněžní toky spojené s pozicemi souvisejícími s jenem se těžko měří.

4

Šéf evropské akciové strategie v UBS Gerry Fowler řekl, že prodeje hedgeových fondů jsou pravděpodobně u konce, ale pomalejším investičním manažerům často trvá čtyři až šest týdnů, než svá portfolia upraví. Tito správci fondů by tak mohli být další, kdo bude prodávat, řekla Marie de Leyssac , manažerka portfolia u Edmond de Rothschild Investment Partners, ale učiní tak na základě ekonomických dat. I když nepovažuje divoké zpomalení v USA za pravděpodobné, nekupovala by akcie. Místo toho upřednostňuje prodejní opce, které pojišťují ztráty z akcií.

Penzijní fondy by také mohly dále prodávat své akciové pozice a přesunout se do fixního příjmu, uvedl v poznámce stratég Goldman Sachs Scott Rubner a dodal, že druhá polovina září bývá od roku 1950 pro Wall Street nejhorším obdobím roku.

Turbulence

Hlavní americký investiční stratég Russell Investments Paul Eitelman uvedl, že další slabá data o zaměstnanosti v USA by mohla vyvolat novou volatilitu. Projev předsedy Fedu Jeroma Powella na výroční konferenci centrální banky v Jackson Hole příští týden a zpráva o výsledcích Nvidie 28. srpna jsou přitom dalšími událostmi, které představují tržní riziko.

"Volatilita ztěžuje navýšení expozic, i když si myslíte, že to v zásadě dává smysl," řekl Arun Sai, seniorní stratég ve společnosti Pictet Asset Management. Mandáty manažerů jim při zvýšeném riziku brání v nákupu akcií, když ceny značně kolísají.

5

VIX , ukazatel očekávané volatility Wall Street na S&P 500, i jeho evropský ekvivalent dosáhly minulý týden před zvolněním několikaletých maxim a nadále vysílají varovné signály. VVIX, další ukazatel pro trh opcí, který roste, když obchodníci očekávají, že samotný VIX bude turbulentní, se obchoduje nad hranicí 100, což naznačuje, že divoká jízda trhu ještě neskončila.

"Dokud neuvidíte, že se VVIX dostane pod 100, měli byste být ostražití. V tuto chvíli je to klíčová metrika," řekl Stuart Kaiser, vedoucí strategie obchodování s akciemi u Citi.

Zdroj: Reuters

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

20.09.2023Konec inflačního šoku jako světlo na konci tunelu? Vladislav Hetfleiš (Ronda Invest)
11.08.2023Ranní okénko - Meziměsíční inflace ukazuje, že boj ještě není u konce Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
12.12.2022Ranní okénko - ECB a Fed zvolní tempo, u konce ale ještě nejsou Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688