Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.08.2024 11:03:00

Microsoft spotřebuje více elektřiny než Island a trhy čekají od Fedu příliš mnoho (Perly týdne)

Mohamed El-Erian míní, že trhy čekají od Fedu příliš mnoho. Jeremy Siegel se ptá, proč jsou při vyrovnaných rizicích sazby stále tak vzdáleny tomu, co Fed považuje za jejich rovnovážnou úroveň. Jan Hatzius z Goldman Sachs to vidí na pokračující expanzi americké ekonomiky s trojím poklesem sazeb v letošním roce.

Pokračující expanze a sazby dolů: Jan Hatzius z Goldman Sachs míní, že poklesu sazeb v září jsou dveře otevřeny, teoreticky i o 50 bazických bodů. Pravděpodobnost recese v následujících 12 měsících vidí na 25 bazických bodů, další expanze americké ekonomiky je tak mnohem pravděpodobnější. Ekonom v této souvislosti zmínil, že s odhadem pravděpodobnosti recese by nikdy nešel pod 15 %, protože ta se v následujících 12 měsících nedá nikdy vyloučit.

Nyní je jedním z indikátorů ukazujících na její nástup vývoj nezaměstnanosti. Hatzius by podle svých slov tomu „dával určitou váhu, ale ne přehnanou.“ Podle ekonoma půjdou sazby zřejmě letos dolů celkem třikrát, pokaždé o 25 bazických bodů. Pokles bude pokračovat i v příštím roce, přestože výhled je nejistý. Inflace je „do značné míry zpět u cíle“ a sazby se pravděpodobně nakonec dostanou „spíše ke 3 % než ke 4 %“.

Trhy čekají od Fedu příliš mnoho:
Mohamed El-Erian se domnívá, že akcie mají důvod pro opětovný růst, ale jeho prudkost ekonoma podle jeho slav překvapila. Na CNBC hovořil o tom, že pravděpodobnost recese se pohybuje kolem 35 % a trhy nyní od Fedu čekají příliš mnoho. El-Erian totiž sice očekává, že centrální banka skutečně sníží sazby v září, nebude to však o 50 bazických bodů, ale jen o 25. Nejde přitom pouze o současný pokles, ale i o cílový stav. Trhy přitom podle ekonoma v následujícím roce čekají pokles sazeb o dva procentní body, „ale to je příliš, spíše půjde o 1,5 procentního bodu.“

El-Erian se zároveň domnívá, že Fed měl se snižováním sazeb začít dříve. Komunikace centrální banky se sice zlepšuje, ale stále není ideální. A Jay Powell by měl podle ekonoma v Jackson Hole hovořit jasněji o tom, kde se podle Fedu nachází neutrální sazby a jak by se k nim sazby skutečné měly dostávat. A také o svém pohledu na dění v celé ekonomice. El-Erian se ale nedomnívá, že by Powell skutečně přišel s výrazně detailnějšími informacemi, protože Fed je stále velmi opatrný a po zkušenostech z roku 2021 nechce podávat více informací a dávat detailnější výhled.

El-Erian si myslí, že nyní je centrální banka zase příliš závislá na tom, jaká data právě přicházejí z ekonomiky. Mohlo by být snižování sazeb ukvapené? Ekonom se domnívá, že nyní jsou už rizika spojená s inflací mnohem nižší než ta spojená s nezaměstnaností. Riziko příliš pomalého snižování sazeb je tak vyšší než riziko jejich ukvapeného snížení. Powell navíc hovoří o tom, že rizika jsou nyní vyrovnaná, ale El-Erian s tím nesouhlasí.

Spotřeba energie ve firmách a státech, medaile na obyvatele: VisualCap vytvořil z dat od jednotlivých firem a EIA následující graf, v němž srovnává spotřebu elektrické energie u velkých technologických společností s vybranými zeměmi. Státy jako Nigérie, Irsko či Island spotřebují ročně přes 30 TWh elektrické energie, Google a Microsoft v roce 2024 zejména kvůli datovým centrům spotřebovaly 24 TWh:
01
Zdroj: X

Statista se následujícím grafem vrací k olympijským hrám. Ukazuje nejúspěšnější země podle počtu medailí na jeden milion obyvatel. Z větších zemí, které do čela žebříčku neposunuje jedna či dvě medaile, je na tom nejlépe Nový Zéland, který s 20 medailemi dosáhl výsledku 3,8 medailí na 1 milion obyvatel:

02
Zdroj: X

Po prudkém poklesu sazeb volá i Siegel: Jeremy Siegel z Whartonu nedávno hovořil o nutnosti prudce snižovat sazby nyní i v září. Aktuálně na CNBC uvedl, že by byl nerad, aby Fed dělal stejnou chybu „směrem dolů, jako ji dělal směrem nahoru.“ Siegel patřil mezi ty, kteří v době vyšších inflačních tlaků volali po rostoucích sazbách už v době, kdy je Fed stále držel nízko. Nyní profesor již nějakou dobu volá po snižování sazeb, rizika na straně inflace a nezaměstnanosti považuje za vyrovnaná, a to implikuje, že sazby už měly jít dolů. Různé modely přitom podle něj ukazují, že sazby by měly být někde u 4 %.

„Rizika jsou vyrovnaná, tak proč se sazby nacházejí na dvojnásobku toho, co Fed považuje za jejich rovnovážnou úroveň?“ Nyní by podle svých slov už ale nevolal po dvojím poklesu sazeb o 75 bazických bodů. U akcií pak poukazuje na možný pozitivní vliv ISM, jejich růst by ale neměl být pro Fed signálem, že výraznější pokles sazeb není třeba. K tomu dodal, že pokud se místo oficiálních metod sledujících inflaci v oblasti bydlení použijí alternativy, které eliminují časový skluz, pak se inflace nachází u 2 % nebo dokonce pod tímto cílem centrální banky. I to ukazuje, že rizika na straně inflace a vývoje na trhu práce se posunula, a tudíž že je třeba odpovídající změny sazeb.


Titulní obrázek vygenerován AI.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688