OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  15.08.2024 17:29:55

Němečtí pojistitelé čekají vyšší pojistné letos i napřesrok

Němci zveřejnili svoji „letní projekci“ vývoje pojistného na domácím trhu. Pojišťovnictví očekává v letošním a příštím roce silný růst pojistného.

„Pro letošní rok 2024 očekáváme růst pojistného o 2,8 % ve všech odvětvích,“ říká generální ředitel Celostátního svazu německých pojišťoven (GDV )Jörg Asmussen. „Pro příští rok 2025 předpokládáme přírůstek příjmů z pojistného v rozmezí 3,1 až 5,5 %. V letošním roce poprvé od roku 1996 zaznamenáme vyšší hrubý příjem z pojistného v majetkovém a úrazovém pojištění než v životním pojištění. Tento trend bude pravděpodobně pokračovat i v roce 2025.“

GDV nyní snížila svou prognózu pro celý sektor na letošní finanční rok o jeden procentní bod oproti lednu 2024. V pozadí toho je nyní poněkud hůře očekávaný scénář vývoje jednorázově placeného pojistného, což je zase způsobeno opožděným obratem ve vývoji úrokových sazeb. V loňském roce vzrostlo pojistné v pojišťovnictví o 0,8 %.

Vývoj konjunktury se do značné míry stabilizoval

Asmussen vysvětluje, že při pohledu na současný finanční rok se ekonomický výhled do značné míry stabilizoval a prognóza všech ukazatelů zůstává beze změny. Jednou z výjimek je neochota soukromých domácností utrácet za spotřebu. „Reálné příjmy občanů zde výrazně rostou, což nahrává oživení soukromé spotřeby. Očekávaný pokles úrokových sazeb však stále konzervuje dočasné zvýšení míry úspor,“ říká Asmussen.

Prognóza GDV pro rok 2025 vychází z dvouprocentní míry inflace a jednoprocentního hospodářského růstu. Disponibilní příjem by měl růst o něco méně dynamicky, ale i tak by měl růst nominálním tempem 2,5 %, a tedy dosáhnout i reálného plusu. Míra úspor by se měla normalizovat na dlouhodobou úroveň 11 %, zatímco soukromé spotřebitelské výdaje by měly reálně vzrůst o 1 %.

Životní pojištění by mohlo v roce 2025 opět výrazněji posílit

„Vzhledem k hospodářskému oživení a normalizaci vývoje inflace by výnosová křivka mohla v příštím roce opět vykazovat kladný sklon od krátkých po dlouhé splatnosti,“ poznamenává Asmussen. „Naše současná prognóza proto vychází z očekávané klíčové úrokové sazby ECB (Evropské centrální banky) ve výši 2,75 % ke konci roku. To je pod výnosem 3 %, který v současnosti očekáváme u desetiletých německých státních dluhopisů.“

U životního pojištění včetně penzijních fondů předpokládá prognóza GDV na rok 2024 pokles pojistného o 2,6 % oproti předchozímu roku. „Negativní dopad na obchod má zejména slabý vývoj jednorázového pojistného. V příštím roce by mohlo opět výrazněji růst s vývojem pojistného v rozmezí -0,3 až 2,5 %,“ říká Asmussen.

Pojištění motorových vozidel charakterizované doháněcím efektem

V mnoha oblastech majetkového a úrazového pojištění povede inflace podle projekce asociace v letošním roce k vyššímu růstu pojistného. Zejména pojištění motorových vozidel bude v roce 2024 pravděpodobně charakterizováno doháněcími efekty na straně pojistného. Asociace očekává růst pojistného za celé odvětví o 7,8 %. Inflační tlaky se ale v příštím roce pravděpodobně dále zmírní. „Klíčovým faktorem změn v příjmech z pojistného však i nadále zůstanou následné korekce pojistného vůči vysoké míře zdražování z posledních let,“ říká Asmussen. Proto se sazby pojistného v roce 2025 pravděpodobně zvýší o 4,9 až 7,2 % v celém segmentu neživotního pojištění (majetek a úraz). U soukromého zdravotního pojištění asociace předpokládá pro rok 2024 nárůst příjmů z pojistného o 4,5 %. Vzhledem k výraznému nárůstu plnění by mohl být nárůst pojistného v roce 2025 o něco vyšší, a to o 6,0 až 8,0 %.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz



Přečtěte si také:

05.01.2024Naděje německých pojistitelů směřují k roku 2024 OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688