Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  14.08.2024 09:20:40

Ranní okénko - Dnes data o vývoji ekonomiky eurozóny a inflace v USA

Dnešek bude nejprve ve znamení ekonomiky eurozóny, ze které dorazí data ohledně hospodářského růstu, úrovně zaměstnanosti a industriální produkce. Výši hospodářského růstu zprostředkuje zpřesněný odhad růstu HDP ve druhém čtvrtletí, který by podle našeho i tržního odhadu měl v souladu s předběžnými údaji vykázat růst o 0,3 % oproti předchozímu kvartálu. Meziroční růst by tak dosahoval výše 0,6 % navzdory stupňujícímu se negativnímu sentimentu v ekonomice Německa. Případné potvrzení očekávaných výsledků by představovalo pozitivní zprávu, jelikož původní analytické odhady počítaly s mírně nižším růstem. Stejnou měrou jako HDP by měla podle našeho odhadu vzrůst i úroveň zaměstnanosti, která podle předběžných dat Eurostatu dosáhla mezikvartálního růstu 0,3 %. V neposlední řadě bude zveřejněn i vývoj průmyslové produkce v eurozóně v červnu, která by měla letos poprvé vzrůst. Náš odhad počítá s růstem o 0,4 % m/m, což představuje značné zlepšení dynamiky oproti květnu, kdy výroba meziměsíčně poklesla dokonce o 0,6 %. S ohledem na klesající trend předchozích měsíců by však ani očekávaný meziměsíční růst produkce v červnu nestačil k vyvážení meziročního propadu, který by měl podle našeho odhadu dosáhnout výše -3,1 % (vs -2,9 % v květnu).

V odpoledních hodinách bude publikována červencová výše spotřebitelské inflace v USA, kde trh očekává stále zvýšené hodnoty na úrovni 3% meziročního růstu cen. Takový výsledek by přesto patřil k vůbec nejlepším za tento rok, kdy s výjimkou června inflace vždy převyšovala úroveň 3 %. V meziměsíčním vyjádření je očekáváno zdražení o 0,2 % (vs -0,1 % v červnu). Mírně poklesnout by měla i jádrová inflace (odhad 3,2 % r/r vs 3,3 % v červnu). Vzhledem ke včerejšímu nad-očekávaně příznivému výsledku výrobní inflace bude trh dnes nejspíše opět očekávat pozitivní zprávy, které by nahrály zahájení cyklu uvolňování měnové politiky na zářijovém zasedání amerického Fedu. V současné době přitom již pravděpodobnost prvního snížení sazeb v září téměř hraničí s jistotou, otázkou se však stává velikost snížení, kdy varianty – 25bb a -50bb jsou takřka vyrovnané. Naše prognóza počítá s opatrnější variantou a s postupným poklesem sazeb v tempu -25bb za kvartál.

Včerejší výsledek běžného účtu platební bilance ČR za červen přinesl výrazné překvapení směrem níže, když saldo pokleslo do výše -48,2 mld. (vs odhad -31 mld. ) navzdory přebytkové bilanci zboží a služeb. Na záporném červnovém výsledku se nejvíce projevilo více než dvojnásobné zvýšení dividend vyplacených do zahraničí.

Evropské trhy však zpracovávaly zejména další propad sentimentu v Německu, když výsledek průzkumu ZEW přinesl zhoršení vyhlídek německé ekonomiky oproti odhadům (32 bodů) i výsledku v červenci (41,8 bodů). Aktuální hodnocení dosahuje pouze 19,2 bodů. Sousední ekonomika si pohoršila i v hodnocení aktuální situace, které bylo přiděleno průměrných -77,3 bodů (vs odhad -75 bodů a -68,9 bodů v červenci).

Odpoledne pak patřilo datům ze Spojených států, kde červencový index cen výrobců vykázal meziroční pokles z 2,6 % na 2,2 % (vs odhad 2,3 %), meziměsíční růst činil pouze 0,1 % (vs 0,2 % v červnu). Příznivějšího výsledku oproti odhadům navíc dosáhla i jádrová inflace ve výrobě, která poklesla z červnových 3 % až na 2,4 %.

Akciové trhy včera na příznivé výsledky výrobní inflace zareagovaly další nákupní seancí. Americký index S&P 500 zaznamenal růst o 1,68 %, což představuje jeden z největších denních nárůstů v letošním roce. Pozitivní zprávy se nakonec přelily i na německý trh, kde index DAX vzrostl o 0,48 %. Mírně ztrátovým byl pražský PX, jeho pokles o 0,03 % je však zanedbatelný. Koruna včera dále neposilovala a udržela se okolo úrovně 25,20 EUR/CZK.

Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Lenka Kalivodová, analytička

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Co na akciovém trhu dokázal ChatGPT Patria (Patria Finance)
St 17:09  Čeho se trhy nejvíce bojí? Jan Berka (Roklen24)
St 17:09  Čeho se trhy nejvíc bojí? Jan Berka (Roklen24)
St 17:01  EURUSD dips after US CPI data X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

30.08.2024Ranní okénko - Ekonomika v USA nezastavuje, inflace v Německu na cíli Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688