OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  13.08.2024 11:56:00

GDV podporuje reformu zaměstnaneckého penzijního pojištění

Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV) zveřejnil svoji podporu reformy zaměstnaneckého penzijního pojištění. Výkonný ředitel GDV Jörg Asmussen uvedl, že němečtí pojistitelé bezesporu vítají návrh novely zákona o posílení zaměstnaneckých penzí. Plánovaná opatření jsou prý důležitá, aby mohlo dojít k dalšímu rozšíření zaměstnaneckých penzí.

Významnou roli v novele podle GDV hraje ta skutečnost, že by se měla zvýšit podpora osob s nízkými příjmy, jež by měla být svázána se mzdovým vývojem. Na základě toho by osoby s nízkými příjmy již neměly v budoucnosti vypadnout z podpory v případě, když si v souvislosti s všeobecným růstem mezd a cen vydělají o něco více. Podle Asmussena to činí zaměstnaneckou penzi atraktivnější pro ty pracovníky, kteří to nejvíce potřebují.

GDV hodnotí kladně i další navrhované opatření, které zaměstnavatelům umožňuje, aby automaticky zapojili své zaměstnance prostřednictvím opt-out do podnikového penzijního pojištění s tím, že zaměstnanci mohou takovou účast odmítnout. Zaměstnanci tak získají přístup, aniž by o to museli nějak aktivně usilovat.

Z pohledu GDV však byla promarněna šance povolit garance také mimo modely sociálních partnerů tak, aby byl docílen dobrý kompromis mezi bezpečností a výnosem. Asmussen zdůraznil, že němečtí pojistitelé si přejí více flexibility, čímž by mohli přímí pojistitelé, penzijní pokladny a penzijní fondy silněji využívat možnosti, jež nabízejí kapitálové trhy.

Po předložení návrhu novely, který přepracovává zaměstnanecké penzijní pojištění, musí nyní podle GDV rychle následovat reforma podporovaného soukromého penzijního pojištění. Podle zjištění GDV lidé v Německu podhodnocují dobu, jak dlouho budou žít, a to v průměru o sedm let. Ženy se dožívají vyššího věku než muži. Více než dvě třetiny žen, kterým je v současné době 65 let, se dožijí svých 85. narozenin. Pokud není správně nastaven plán výplat, tak se může stát, že když výplaty skončí, tak jsou vlastně finanční starosti ve stáří naprogramovány. To se podle GDV nesmí stát. U reformy státem podporovaných soukromých (individuálních) penzí by tudíž mělo platit, že bude zajištěna doživotní výplata penze. Za tím účelem musí být systém podpor zjednodušen a musí být umožněny vyšší výnosy, aniž by odpadly minimální garance.

Ze sdělení GDV plyne, že Německo se návrhem novely příslušného zákona připojuje k řadě jiných zemí, které již dříve umožnily automatické začleňování u zaměstnaneckého penzijního pojištění. Konkrétní finanční podpora jak zaměstnaneckého, tak soukromého penzijního pojištění je samozřejmě věcí spolkové vlády.

Zbývá dodat, že v systému zaměstnaneckého penzijního pojištění v EU mohou působit i soukromí pojistitelé, a to na základě směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2341 ze dne 14. prosince 2016 o činnostech institucí zaměstnaneckého penzijního pojištění (IZPP) a dohledu nad nimi. V České republice však mohou toto zaměstnanecké penzijní pojištění nabízet pouze instituce, které mají k této činnosti povolení domovského orgánu dohledu v daném členském státě EU a oznámí tuto činnost na území České republiky České národní bance.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688