Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  12.08.2024 14:29:42

Inflace zrychlila na 2,2 %, významně vlivem dražších dovolených (Analýza makroindikátorů)

Tuzemská meziroční inflace se v červenci zvýšila z 2,0 % na 2,2 %. To bylo mírně nad naším odhadem i konsensem trhu ve výši 2,0 %. Setrvání inflace na červnových 2,0 % y/y očekávala také centrální banka. Odchylku nicméně opticky navyšuje i zaokrouhlení, když v podrobnějším vyjádření meziroční růst cen dosáhl 2,15 %.

Meziměsíčně byly spotřebitelské ceny vyšší o 0,7 %, když významný vliv mělo sezonní zdražení dovolených. Ceny dovolených s komplexními službami oproti červnu vzrostly o 25,1 % (váhově důležitější zahraniční dovolené o 29,2 % a tuzemské o 9,6 %). Červenec je měsícem, kdy tato položka spotřebního koše standardně výrazně zdražuje. Loni tomu bylo o 22,8 % m/m. V loňském roce však ceny dovolených rostly poměrně rychle také v červnu (o 8,7 % m/m), zatímco letos ve stejném měsíci zhruba stagnovaly (+0,2 % m/m). Charakter sezonního výkyvu cen dovolených se tak mohl oproti loňsku mírně změnit. Výsledkem je výrazné urychlení meziroční dynamiky cen dovolených s komplexními službami. Ty byly letos v červnu meziročně nižší o 0,1 %, v červenci však již rostly o 1,8 %, což však ve srovnání s květnovým růstem o 8,4 % y/y je stále výrazně méně. Na celkové meziměsíční inflaci se ceny dovolených podle našeho odhadu podílely z 0,5 pb, tedy z necelých tří čtvrtin. Celá oblast rekreace a kultury v červenci zaznamenala nárůst cen o 6 % m/m a její podíl na celkové meziměsíční inflaci byl rovněž 0,5 pb. Z toho lze tedy usuzovat, že nárůst cen v této kategorii, byl z velké části dán právě sezonním zdražením dovolených.

Ceny služeb jako celku byly v červenci meziměsíčně vyšší o 1,6 %, jejich meziroční růst zůstal ovšem beze změny na 4,9 %. Kromě cen dovolených se významně zvýšilo také nájemné placené za užívání bytu. Jeho průměrná cena meziměsíčně vzrostla o 1,3 %. I v tomto případě jde ale částečně o sezonní efekt, když ceny nájmů mají tradičně tendenci v červenci růst rychlejším tempem (loni to bylo o 1,5 % m/m). Červenec podobně jako leden patří k měsícům, kdy jsou ceny častěji měněny. Z meziročního úhlu pohledu ceny služeb nadále rostly nejrychleji v odvětví stravování a ubytování (o 7,4 %) a v oblasti vzdělávání (6,5 %). Meziměsíční růst cen stravování a ubytování ale v červenci dále zpomalil na 0,4 % (po předchozích 0,5 %), zatímco ve vzdělání zůstaly ceny meziměsíčně beze změny. V ostatních odvětvích sektoru služeb se pak meziroční růst většinou pohyboval v rozmezí 3-4 %. Dynamika cen zboží naproti tomu zůstala utlumená, když meziměsíčně došlo k jejich nárůstu pouze o 0,1 % a meziročně o 0,6 %, a to navzdory červencovému oslabení české koruny (v páru s eurem v průměru o 2,1 %).

Rostly i ceny pohonných hmot a potravin. Pohonné hmoty byly v červenci meziměsíčně dražší o 1,3 %. Ceny potravin a nealkoholických nápojů vzrostly o 0,3 % m/m, zatímco ceny alkoholu a tabákových výrobků zůstaly meziměsíčně beze změny. Pohonné hmoty a potraviny se podle našeho odhadu podílely na meziměsíční inflaci v souhrnu z 0,1 pb, což bylo zhruba v souladu s naším odhadem. Regulované ceny naopak klesly o 0,3 % m/m, když došlo k dalšímu zlevnění energií pro domácnosti. Ty byly jako celek meziměsíčně nižší o 0,6 %, meziročně však stále vykazovaly růst o více než 3 %. V červenci ke zlevnění energií pro domácnosti přistoupila společnost ČEZ, která dodává elektrickou energii do zhruba 40 % odběrných míst v ČR a má tedy velký tržní podíl. My jsme v důsledku toho očekávali, že pokles regulovaných cen bude o něco rychlejší. Elektřina ve skutečnosti meziměsíčně zlevnila o 1,0 % a plyn o 0,4 % Mírně nad naší prognózou se pohybovala také jádrová inflace, která v červenci zrychlila na 2,3 % y/y, zatímco my jsme očekávali její stagnaci na červnových 2,2 %, což byl zároveň i odhad ČNB.

Pro zbytek roku očekáváme, že se jak celková, tak i jádrová inflace udrží v tolerančním pásmu centrální banky a budou se pravděpodobně pohybovat mírně nad 2 % y/y.

Autor: Martin Gürtler

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 16:15  Česká inflace překvapila ve směru nahoru (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 13:53  Inflace v srpnu zůstala na 2,2 % kvůli silnému růstu cen potravin (Analýza… Investiční bankovnictví (Komerční banka)






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688