Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  09.08.2024 10:57:43

Co bude pokles sazeb Fedu znamenat pro akcie, dluhopisy a hotovost?

Už před panikou, která na začátku týdne v reakci na nová data z americké ekonomiky a z Japonska zasáhla světové trhy, sázky na to, že centrální banka Spojených států začne na podzim snižovat úrokové sazby, rostly. Teď se zdá být uvolnění měnové politiky Fedu nevyhnutelné. Ben Carlson z investiční společnosti Ritholtz Wealth Management se proto pokusil odpovědět na otázku, co budou nižší sazby banky znamenat pro akcie, dluhopisy a hotovost.

"Na úvod hodně lidí zklamu, ale samotná měnová politika americké centrální banky má podle mě na trhy mnohem menší vliv, než se často tvrdí. Akciový trh centrální banka napřímo neovlivňuje nijak, hýbat dokáže v zásadě jen výnosy dluhopisů s krátkou dobou splatnosti," říká Carlson.

Více než to, co Fed dělá, podle Carlsona rozhoduje to, proč to dělá, tedy makroekonomická realita a vyhlídky. Za aktuálně vyhlíženým poklesem sazeb je primárně klesající inflace, což je z pohledu ekonomiky i trhů pozitivní. Teď se sice k tomu přidávají obavy z recese, podle ekonomů ale tento scénář minimálně zatím zůstává málo pravděpodobný.

"Když se ohlédneme, americké akcie v horizontu od 70. let 20. století nikdy nebyly v minusu za pět let po prvním snížení sazeb a za tři roky po prvním cutu registrovaly ztrátu jen třikrát - během medvědího trendu v první polovině 70. let, po splasknutí technologické bubliny a v době velké finanční krize," rekapituluje Carlson.

Výkonnost S&P 500 od prvního snížení sazeb, zdroj: Ritholtz Wealth Management
Výkonnost S&P 500 od prvního snížení sazeb, zdroj: Ritholtz Wealth Management

Samozřejmě, pokud by se vyhlídky americké ekonomiky prudce zhoršily, byly by méně příznivé i vyhlídky akciového trhu. To potvrzuje i graf srovnávající výkonnost indexu S&P 500 v horizontu roku, dvou a tří let po začátku cyklu snižování sazeb v obdobích bez recese a v obdobích, kdy v USA recese nastoupila během 12 měsíců po prvním snížení sazeb.

Zdroj: Ritholtz Wealth Management
zdroj: Ritholtz Wealth Management

Nejvýrazněji nastavení měnové politiky ovlivňuje zhodnocování hotovosti na spořicích účtech nebo třeba přes pokladniční poukázky. Úpravy měnové politiky se přitom do úroků těchto nástrojů promítají prakticky okamžitě.

U pevně úročených aktiv pak platí, že čím kratší doba splatnosti, tím rychlejší a výraznější zrcadlení změn měnové politiky je. Respektive bondy obvykle reagují v předstihu, takže třeba výnos 2letých vládních dluhopisů USA už od konce května sestoupil ze zhruba 5 % pod 4 %.

Výnos 2letých vládních dluhopisů USA (v %), zdroj: Yahoo! Finance
Výnos 2letých vládních dluhopisů USA (v %), zdroj: Yahoo! Finance

"Z pohledu akciového trhu nejsou kroky Fedu až tak důležité, v případě dluhopisů už se vyplatí rétoriku představitelů centrální banky sledovat a z hlediska hotovosti je nastavení měnové politiky zásadní. Investoři jsou nicméně nyní v relativně komfortní situaci, protože s ohledem na nynější míru restriktivity měnové politiky nemusejí na rozhodnutí, jak portfolio v měnícím se prostředí rebalancovat, až tak spěchat. Je sice rozdíl, zda jsou výnosy 10letých dluhopisů 5 %, nebo 4 %, z pohledu zajištění se proti inflaci jsou ale i současné výnosy dostatečné," dodává Ben Carlson.

Další videa a články najdete na www.investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688