Dun & Bradstreet (Dun & Bradstreet)
Podnikání  |  06.08.2024 11:35:36

Nespolehlivých plátců DPH je nejvíc za poslední tři roky, nejvíc jich je mezi start-upy

V prvním pololetí letošního roku přibylo 510 subjektů, které nespolehlivě odvádí DPH nebo závažným způsobem porušují povinnosti vztahující se ke správě daně. Dun & Bradstreet aktuálně na černé listině nespolehlivých firem registruje 26 523 společností – z toho 5 469 nespolehlivých plátců DPH a 21 054 nespolehlivých osob. Zatímco počet nespolehlivých plátců DPH je nejvyšší od poloviny roku 2021, celkový počet nespolehlivých osob je na ročním maximu.

„Meziročně se počet nespolehlivých plátců DPH zvýšil o desetinu na svoji nejvyšší hodnotu za poslední tři roky. Nespolehlivé osoby, které se v naprosté většině rekrutují z nespolehlivých plátců, přibývaly ve srovnatelném období výrazně pomalejším tempem – jen o 3,7 %,“ zhodnotila vývoj obchodní ředitelka Dun & Bradstreet, Kateřina Klosová. „Nejvíc nespolehlivých plátců DPH evidujeme mezi relativně mladými firmami, které byly založeny mezi lety 2016 a 2021,“ doplnila Kateřina Klosová s tím, že tyto firmy tvoří 38 % nespolehlivých plátců.

Detailnější analýza Dun & Bradstreet dále ukazuje, že dlouhodobě nejvíc nespolehlivých plátců DPH podniká v oblasti pronájmu a správy nemovitostí, služeb, velkoobchodu a stravování.

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500.000 , a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání. Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jde buď o subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo o subjekty, jež přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.

Dun & Bradstreet je světový lídr v poskytování klíčových obchodních dat a analytických řešení, která firmám po celém světě pomáhají zlepšovat jejich rozhodovací procesy a zvyšovat výkonnost. Dun & Bradstreet Data Cloud podporuje řešení, která zákazníkům pomáhají v růstu tržeb, snižování nákladů, zmírnění rizik a transformaci jejich podnikání. Od roku 1841 firmy všech velikostí spoléhají na Dun & Bradstreet v řešení pro řízení rizik a rozšiřování obchodních příležitostí.

Více se můžete dozvědět na: www.dnb.com/cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688