EKOSPOL (EKOSPOL)
Makroekonomika  |  06.08.2024 11:12:30

Pád českého stavebnictví se prohloubil, stavební produkce v červnu propadla o desetinu

Propad českého stavebnictví nejen že nekončí, ale ještě se zrychluje. Stavební produkce se podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červnu snížila meziročně o vysokých 10,2 procenta. Statistiky ukazují pokles už mnoho měsíců v řadě a pomalu si ani nepamatuji, kdy naposledy zaznamenalo české stavebnictví alespoň nějaký růst. Na červnovém poklesu se podílelo pozemní i inženýrské stavitelství. Klesla také orientační hodnota povolených staveb, a to meziročně o 5,6 procenta.

V šestém měsíci letošního roku naopak mírně vzrostl počet zahájených bytů. Firmy v rámci celého Česka začaly stavět 2704 bytů, což představuje meziroční nárůst o 9,3 procenta. Staví se hlavně v bytových domech, poprvé po dvou letech meziročně mírně rostl také počet zahájených bytů v rodinných domech. Ani to však české stavebnictví z dlouhodobé krize nevytrhne.

Bytovou výstavbu letos táhne hlavní město, kde se jen v červnu začalo v rámci zcela nové výstavby stavět 526 nových bytů. Od začátku roku tak v Praze firmy zahájily výstavbu už 3396 nových bytů, přičemž většinu z toho v rámci bytových domů. Na druhém místě zůstává Jihomoravský kraj s 2175 zahájenými byty těsně následovaný Středočeským krajem, kde statistici letos evidují 2079 zahájených bytů. Přes tisícovou hranici se dostal už jen Plzeňský kraj s 1378 zahájenými byty, naopak poslední místo stále drží Karlovarský kraj. Tam se podle ČSÚ letos začalo stavět jen 177 nových bytů.

Krizi českého stavebnictví způsobilo hned několik faktorů. Negativně ho zasáhla ruská invaze na Ukrajinu a pokračující válka. Kvůli tomu skokově vzrostly ceny stavebních prací a materiálů v některých případech až o desítky procent a z těchto vysokých hodnot stále nechtějí výrazněji klesnout. Stavební firmy se také stále více potýkají s nedostatkem zaměstnanců, což dále limituje jejich kapacity.

Úplně největší problém ale způsobuje komplikovaná stavební legislativa, která povolování nových staveb zásadně prodlužuje. Získat stavební povolení na běžný bytový dům připravený v souladu s platným územním plánem trvá dlouhé roky, u složitějších staveb je čekání na všechna potřebná razítka často ještě delší. Od letošního července je sice účinný nový stavební zákon, který by měl povolování nových staveb zjednodušit a zkrátit. Bohužel aktuálně celý chaos ještě více zvýšil. Investoři i úředníci stavebních úřadů si stále více stěžují na nepřipravenost nového systému a místo povolování nových staveb se jen odstraňují nové a nové chyby uživatelského rozhraní. Už před spuštěním digitalizace stavebního řízení a platnosti nových pravidel jsem upozorňoval, že potrvá velmi dlouho, než se nový systém zaběhne a opravdu něco změní. Moje tehdejší slova se nyní bohužel naplňují. Pro české stavebnictví to znamená jediné: světlo na konci tunelu je stále ještě hodně daleko.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688