Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  05.08.2024 14:54:09

Nečekané výsledky třetí dluhové amnestie?

V roce 2023 se česká vláda odhodlala k dalšímu Milostivému létu. Tentokráte zaměřenému na dlužníky sociálního pojištění (vč. zaměstnavatelů). Této iniciativy však využil jen zlomek dlužníků. Do rozpočtu přinesla 400 milionů korun.

Institut prevence a řešení předlužení přinesl souhrn již třetího Milostivého léta v řadě. Dodejme, že akce je postavena na odpuštění sankčních poplatků z nesplácených dluhů, a to za podmínky, že dlužník uhradí původní jistinu dluhu.

Miliardové transakce ve stínu dluhů?

Státní pokladna se díky této akci „obohatila“ o více než 405 milionů korun. Tato suma, zahrnující jak jednorázové platby, tak i průběžné splátky, představovala však jen zlomek celkové jistiny, která činila astronomických 2,348 miliardy korun. 

V kontrastu s příjmem v řádu ani ne půl miliardy korun stojí odpuštěné sankční poplatky ve výši přesahující 2 miliardy Kč. Jak ukazuje závěrečné hodnocení třetího Milostivého léta, značnou část této sumy tvořily automaticky prominuté sankce (které stát odpustil automaticky ze zákona, aniž by o to zájemci museli žádat).

Dvě verze splácení

Milostivé léto III povoluje dva způsoby, jak mohou dlužníci splatit své závazky:

  • jednorázová úhrada – možnost uhradit (jakkoliv vysokou) dlužnou jistinu jednorázově do 30. 11. 2023. Tuto možnost využilo 7 731 dlužníků

  • splátkový kalendář – pro dluhy nad 5 000 Kč byla k dispozici možnost hradit ve splátkách. Tuto variantu zvolilo 6 266 dlužníků. Pro dluhy nad 50 000 Kč byly splátkové kalendáře rozloženy na 5 let, s ukončením až na konci roku 2028.

Podle zprávy Institutu více lidí s dluhy nad 5 000 Kč využilo možnosti splátkového kalendáře než jednorázové úhrady. 

Potenciál zůstal nevyužitý

Navzdory potenciálnímu dosahu programu na více než 400 tisíc dlužníků, projevilo aktivní zájem pouhých 19 033 subjektů. To je jen necelých 5 % cílové skupiny, na niž třetí Milostivé léto mířilo. To vyvolává otázky jak o efektivitě komunikace, tak i o atraktivitě nabídky. 

A samozřejmě o ochotě, respektive motivaci dlužníků svou situaci řešit. Vypadá to, že dokud se nezpřísní podmínky pro zbývajících 380 tisíc dlužníků (samozřejmě nemyšleno jmenovitě), jejich ochota účastnit se i sebevýhodnějšího Milostivého léta zůstane nulová.

Zajímavým detailem je podle zprávy Institutu mírně vyšší participace osob samostatně výdělečně činných, ve srovnání se zaměstnavateli. Čísla jsou následující:

  • Příjem státu: 405 037 358 Kč z jednorázových úhrad a splátek pojistného (do března 2024).

  • Odpuštěné penále: 2 026 695 246 Kč (k 31. 3. 2024), z toho 70 % automaticky ze zákona.

  • Zájem dlužníků: necelých 5 % (19 033 z 402 000), OSVČ (4,9 %) vs. zaměstnavatelé (4,1 %).

  • Jistina dluhu: 2 348 mil. Kč u dlužníků, kteří využili "Milostivého léta".

První Milostivé léto, co zahrnulo i právnické osoby

Milostivé léto III přineslo významnou inovaci v podobě zahrnutí právnických osob do okruhu potenciálních beneficientů. Toto rozšíření otevřelo dveře i korporátním dlužníkům. Konečné zhodnocení úspěšnosti programu však zůstává otázkou budoucnosti, vzhledem k dlouhodobým splátkovým kalendářům, sahajícím až do roku 2028.

Penále 2 miliardy na půlmiliardovém dluhu?

Na první pohled značný nesoulad: dluh půl miliardy, penále dvě miliardy. Nesoulad nám osvětlí až historický kontext penalizace dluhů na sociálním pojištění. Do roku 2022 platil velmi přísný režim s denní sazbou 0,05 % z dlužné částky, (do roku 1994 dokonce 0,3 % a do roku 2006 0,1 %). To výrazně převyšovalo zákonnou sazbu úroku z prodlení. Legislativní změna z počátku roku 2022 tuto disproporci odstranila: sjednotila sazby pro sociální a zdravotní pojištění se zákonným úrokem z prodlení.

Masivní podnikatelský restart se nekoná. Možná až s novými pravidly insolvencí

Milostivé léto III sice mělo svůj význam, ale neposkytlo masivní ekonomický restart podnikatelům s vícečetnými exekucemi. Těm může více pomoci oddlužení v režimu novely insolvenčního zákona. Zkracuje totiž dobu oddlužení na 3 roky pro všechny.

Mohlo by vás zajímat: Insolvence vs. exekuce – jak se liší a co je pro koho výhodnější?

Milostivé léto IV? Tentokrát na zdravotní pojištění, a už ne tolik vstřícné

V současnosti běží čtvrté Milostivé léto, vztahující se na dluhy na zdravotním pojištění. Stát se pro čtvrtou vlnu akce ale rozhodl nepřistoupit k podobně rozsáhlému odpuštění penále, jako tomu bylo u nedávno dokončeného Milostivého léta III. Zákonodárci argumentovali mimo jiné tím, že penále představuje významný zdroj financování fondu prevence zdravotních pojišťoven.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   8:56  Swiss Life Hypoindex září 2024: Pesimistické předpovědi se naplňují Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Pá   8:15  Drahé emisní povolenky v roce 2030: Jak ovlivní účty za energie? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
Et 16:21  Mám malou spotřebu elektřiny, vyplatí se mi měnit dodavatele? Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)
St   8:17  Změny v povinném ručení od října 2024: Co by měli řidiči vědět Martin Thienel (Kalkulátor.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688