Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.08.2024 15:43:00

Umělá inteligence na samém počátku, firmy teprve čistí data - Eisman (video)

Steve Eisman z Neuberger Berman byl podle svých slov překvapen tím, jak moc minulý týden korigovaly ceny některých technologických společností. Podle něj přitom nejde o jev, který by souvisel s fundamentem, jeho podstata je psychologická. „Lidé si prostě najednou řekli, že načas chtějí vlastnit něco jiného.“ Obecně přitom podle investora platí, že podobné přesuny a rotace probíhají prudce a nečekaně.

Eisman dodal, že on sám podobné posuny není schopen predikovat a také se nevěnuje tradingu a krátkodobým spekulacím. Naopak „rád drží akcie delší dobu“. K umělé inteligenci pak investor uvedl, že podle něj se její cyklus nachází na samém počátku. Hovořil v této souvislosti o společnosti Accenture. Její část, která se zabývá poradenstvím, si podle jeho názoru nevede nijak výjimečně, ale opak platí o té části, která pomáhá jiným společnostem „vyčistit data“.



Právě po tomto čištění dat je podle Eismana nyní velká poptávka, protože řada firem nemá data v takovém stavu, aby je mohla používat v modelech umělé inteligence. „Většina korporátní Ameriky je tedy ve stavu, kdy ještě ani nemá dostatečně čistá data, natož aby už věděla, co s nimi může všechno dělat.“ Využil tedy investor poslední korekci k navyšování pozic na akciích spojených s umělou inteligencí? Eisman na to odpověděl, že jeho firma je plně zainvestovaná, mírně může měnit pozice v závislosti na tom, co se právě děje na trhu. „Jediným důvodem, proč bychom nebyli plně zainvestovaní, by byla recese,“ dodal expert s tím, že tu ale nyní neočekává.

O akciích na CNBC hovořil i Jeremy Siegel z Wharton School of Business, podle kterého pokračují dezinflační tlaky, mimo jiné kvůli vývoji na komoditních trzích. K tomu ekonom dodal, že sazby by se měly v delším období pohybovat mezi 3,5 – 4 %. To neznamená, že by je centrální banka měla na tuto úroveň snižovat prudce, ale nyní se sazby nachází „téměř dva procentní body nad jejich neutrální úrovní“. Fed se navíc domnívá, že neutrální sazby jsou ještě níže než 3,5 – 4 %. Trh práce navíc už není tak napjatý jako dříve a vedoucí indikátory podle Siegela u inflace naznačují její další pokles.



Ekonom míní, že hodnotové akcie se nevydají na udržitelný růstový trend dříve, než Fed výrazněji sníží sazby. S tím, jak se bude obrat v monetární politice blížit, bude růst zájem o hodnotové tituly. Je ale nutné, aby se změnil „celý příběh“ na to, aby došlo i ke změně trendu, ve kterém si růstové akcie vedly po delší dobu lépe než jejich hodnotové protějšky.

Zdroj: CNBC




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688