ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  02.08.2024 15:42:12

Strach z recese zpět na scéně

Slabý trh práce prodlužuje korekci na akciích.

Report z amerického trhu práce byl výrazně slabší, než se čekalo. Co by ještě nedávno trhy nadchlo, je však nyní velký problém. Data vycházejí za situace, kdy se obavy z možné recese postupně vracejí zpět a nová čísla je znatelně podpoří. Co je tedy pro dluhopisy super, pro akcie se stává další ranou na závěr hodně divokého týdne.

Tvorba pracovních míst v červenci citelně ochladla, přírůstek činí jen 114 tisíc oproti očekávaným 175 tis. Navíc červen byl revidován směrem dolů na 179 tisíc. Vládní data sice nepotvrdila, že by se propouštělo v průmyslu, jak naznačovalo včerejší ISM, ale zato ubývala místa v mediích a dalších informačních odvětvích, ve finančním sektoru a mírně také ve specializovaných službách. Naopak slušným tempem dál nabíraly zaměstnance stavební firmy, obchod a doprava nebo školství a zdravotnictví. I v těchto případech jsme však letos viděli i podstatně vyšší hodnoty.

S menší chutí nabírat zaměstnance a klesající inflací se zmenšuje tlak na růst mezd. Meziměsíční tempo se snížilo na 0,2, meziroční na 3,6 procenta. Čekalo se přitom 3,7. Vzhledem k vývoji cen to není tak hrozné, jak se zdá, ale současné ochlazení u zaměstnanosti i vytíženosti zaměstnanců (hodiny práce/týden) zhoršuje podmínky pro expanzi spotřeby.

Míra nezaměstnanosti stoupla na 4,3 procenta při konsensu nastaveném na 4,1 pct. Silně volatilní průzkum v domácnostech naznačuje, že na trh práce přišlo větší množství lidí, ale počet nezaměstnaných stoupl skoro o stejně velké číslo. Data se ale sledují hlavně z čistě statistického hlediska. Tzv. Sahm rule je v podstatě vysledovaná pravidelnost v ekonomice: Pokud během 12 měsíců stoupne 3měsíční průměr míry nezaměstnanosti o půl procentního bodu a víc, ekonomika následně zamíří do recese. V případě červencových dat můžeme brát podmínku za splněnou (nárůst je 49 bps).

Na nových datech není nejhorší to, jak dopadla. Například v dubnu bylo nových pracovních míst ještě méně. Problém je v tom, že se začal vytvářet nepříznivý trend, a to i v dalších statistikách (počty žádostí o dávky, subindex zaměstnanosti ISM). Historie přitom říká, že na mírně negativní trendy trhu práce mnohdy naváží výrazné změny k horšímu. Právě to je nyní podle nás největší strašák.

Poslední pochybnosti, že by Fed v září nesnížil sazby, se dneškem rozplynuly. Naopak narůstají sázky, že podzimní uvolnění politiky bude výraznější. Do konce roku se čeká snížení o více než procentní bod. Zároveň se klasicky vyrojí křik, že Fed je za křivkou a měl sazby snížit už dřív. Samozřejmě, je tak tomu prakticky vždy. Ale můžeme dodat, že ani snížení sazeb v červenci by ekonomiku podpořit už nedokázalo.

Z pohledu akcií je tu další problém ve výsledkové sezóně, která nedokázala podpořit sentiment, a ve vyčerpání vlny zájmu o AI. To trhy nechalo daleko zranitelnější přicházejícími makrodaty. Akciová korekce tak má dobré předpoklady pokračovat dál a spolu s ní rally na dluhopisech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po   9:16  Americké indexy propadly po datech o zaměstnanosti Research (Česká spořitelna)
Po   9:12  36. týden na Energetické burze ČMKB - elektřina 25 v širokém rozpětí od… ČMKB (Českomoravská komoditní burza )
Po   9:07  Ranní okénko - Týden ve znamení inflace a zasedání ECB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Po   9:04  USA: Trh práce pokračuje v solidním vývoji Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

30.08.2024Na tomhle trhu strach z recese nenajdete Jan Berka (Roklen24)
05.04.2024Volatilita dolarové výnosové křivky zpět na scéně ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
10.06.2022Zrychlující inflace zvedá strach z Fedu i recese ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688