Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  30.07.2024 08:54:38, aktualizováno 08:55:56

Rychlejší cesta z dluhů: Oddlužení se zkracuje na tři roky

Od srpna 2024 vstupuje v platnost novela insolvenčního zákona, která přináší významné změny v procesu oddlužení. Prezident Petr Pavel podepsal zákon, který zkracuje dobu oddlužení z pěti let na tři roky. Pojďme si přehledně srovnat, jaké změny nás čekají.

Tříletá doba oddlužení  

Aktuálně platí: Oddlužení trvá pět let. Během této doby musí dlužník splatit alespoň 30 % svých dluhů a pokud není schopný tuto částku splatit, rozhoduje o osvobození od zbytku dluhů soud. Pokud dlužník nesplatí minimální procento dluhů, soud může oddlužení zrušit. Za tři roky mohou osobním bankrotem projít také všichni, kdo během tří let oddlužení zvládnou splatit aspoň 60 % dluhu.  

Novela zákona: Podmínky, za jakých lze žádat o osobní bankrot, se s novelou zákona nemění. Nově však bude oddlužení trvat pouze 3 roky. Na konci této doby mohou být dlužníci osvobozeni od placení zbývajících dluhů, aniž by museli splatit určité procento pohledávek věřitelů. Případy se budou posuzovat individuálně. Soud na začátku insolvenčního řízení určí, kolik má dlužník za tři roky splatit. Není stanoven žádný minimální limit, takže cílem může být i více procent z dlužné částky než současných alespoň 30 %. Soud bude vycházet z příjmů dlužníka a výše jeho dluhů a bude brát v úvahu také výši minimální nebo zaručené mzdy.  

Přísnější podmínky pro následné oddlužení  

Aktuálně platí: Dlužník může vstoupit do dalšího oddlužení nejdříve po deseti letech.  

Novela zákona: Nově bude možné další oddlužení až po 12 letech. Pokud dlužník opět upadne do úpadku během 20 let po osvobození od dluhů, bude muset plnit splátkový kalendář pět let.  

Povinnost zaměstnavatelů  

Aktuálně platí: Zaměstnavatelé nejsou povinni poskytovat informace o příjmech a pracovním výkonu dlužníka insolvenčnímu správci.  

Novela zákona: Zaměstnavatelé budou muset poskytovat součinnost insolvenčnímu správci, včetně informací o příjmech a pracovním výkonu dlužníka.  

Změny pro důchodce  

Aktuálně platí: Starobní a invalidní důchodci druhého a třetího stupně mají možnost tříletého oddlužení.  

Novela zákona: Nově bude proces tříletého oddlužení pro starobní a invalidní důchodce druhého a třetího stupně přísnější. Bude vyžadováno splnění podmínek, které mohou zahrnovat dokládání všech příjmů, sledování výše příjmu a případné prodloužení doby oddlužení při nesplnění stanovených podmínek.  

Srážky ze mzdy  

Aktuálně platí: Srážky ze mzdy se provádějí až po schválení oddlužení soudem.  

Novela zákona: Nově se budou srážky ze mzdy provádět hned od začátku insolvenčního řízení, tedy ještě před samotným schválením oddlužení soudem. Dlužníkům budou peníze strhávány ze mzdy již od samotného zahájení procesu oddlužení, což má zajistit, aby věřitelé dostali své peníze rychleji.  

Adekvátní příjem  

Aktuálně platí: Soud nezohledňuje, zda příjem dlužníka odpovídá jeho vzdělání, věku, oboru a regionu.  

Novela zákona: Dlužník bude muset mít adekvátní příjem podle svého vzdělání, věku, oboru a regionu. V praxi to znamená, že dlužník nebude moci vstoupit do oddlužení s minimální mzdou, pokud má například vysokoškolské vzdělání a pracuje v oboru, kde jsou běžné vyšší platy. Soud bude zkoumat, zda dlužník nemá možnosti zvýšit svůj příjem tak, aby splácení dluhů bylo spravedlivé vůči věřitelům. Pokud dlužník nebude splácet tak, jak má, může insolvenční správce prodloužit dobu oddlužení o jeden rok, tedy na čtyři roky.

Ochrana vědomých příjmů  

Aktuálně platí: Dlužníci nejsou povinni pravidelně dokládat všechny své příjmy.  

Novela zákona: Dlužník bude muset pravidelně dokládat všechny své příjmy. Jakékoliv zatajování může vést ke zrušení oddlužení nebo jeho prodloužení. Dlužník bude muset například pravidelně předkládat výplatní pásky, daňová přiznání, výpisy z účtů, dary nebo dědictví. Soud bude sledovat, zda dlužník plní své povinnosti a zda nedochází k úmyslnému zatajování příjmů.  

 

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688