Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  26.07.2024 16:47:17

Silná ekonomika USA a jestřábí komentáře z ČNB (Komentář)

Před blížícím se zasedáním ČNB (1.8.) byla vyjádření centrálních bankéřů v tomto týdnu spíše jestřábí. Podle T. Holuba je 25bodové snížení dobrý výchozí bod do diskuse na nadcházejícím zasedání. Zároveň zmínil, že scénář poklesu 2T repo sazby lehce pod 4 % opatrnými kroky po 25 bb na zbylých zasedáních v letošním roce se mu jeví jako reálný. V podobném duchu ve smyslu omezeného prostoru pro další výrazný pokles sazeb kvůli přetrvávajícím proinflačním rizikům se vyjádřil i Jan Kubíček. Jestřábí tón ale vyvažoval v rozhovoru pro Bloomberg Jan Frait, který se podle jeho slov bude rozhodovat mezi 25 a 50 bb. My se mírně přikláníme k první variantě, byť slabý výkon ekonomiky a utlumené inflační tlaky spíše volají po výraznějším uvolnění měnové politiky. Více o tom píšeme v nových Ekonomických výhledech, které jsou k dispozici zde: https://bit.ly/CEO_3Q24_CZ. Data z domácí ekonomiky přitom tento týden moc nepotěšila, když ukázala na zhoršující se náladu spotřebitelů a průmyslníků. To může indikovat, že růst spotřeby domácností zůstává spíše slabší a aktivita v průmyslu je zřejmě stále nízká.

Indikátory sentimentu v eurozóně rovněž zklamaly. PMI ve službách i průmyslu oproti očekáváním mírného zlepšení výrazně klesly, ve službách ale index zůstává nad 50bodovou hranicí, zatímco v průmyslu je hluboko pod ní. Německý IFO index na to navázal, když se zhoršila jak očekávání podnikatelů, tak i hodnocení současné situace. Vše tak nasvědčuje tomu, že růst ekonomiky eurozóny zatím zůstává velmi utlumený a momentum na začátku Q3 je zřejmě slabé. Trochu pozitivně ale vyznělo zlepšení spotřebitelské důvěry v Německu a eurozóně, zejména s ohledem na to, že právě spotřeba domácností by měla být hlavním motorem růstu v letošním roce.

Oproti zklamáním z eurozóny údaj HDP za Q2 z USA překvapil výrazně silnějším růstem. Americká ekonomika v Q2 mezičtvrtletně v anualizovaném vyjádření vzrostla o 2,8 %. Nadkonsensuální byl i růst jádrového deflátoru soukromé spotřeby, který byl oproti očekáváním o 0,2 pb vyšší na 2,9 % q/q (anualizovaně), což bylo ale stále citelné zpomalení z 3,7 % v Q1. Překvapivě silný růst HDP ale jen mírně korigoval sázky na snižování sazeb Fedu, které se v posledních týdnech stupňovaly. Celkový i jádrový deflátor PCE skončily na meziměsíční bázi v souladu s očekáváními, v případě meziroční dynamiky ale ten jádrový překvapil o desetinku směrem nahoru. Zásadní obrat to ale v tržním očekávání nepřineslo. Finanční trh nyní zaceňuje o necelých 70 bb nižší klíčovou sazbu Fedu na konci letošního roku. Podle nás Fed sníží sazby letos pouze dvakrát. Větší vhled nejspíše nabídne zasedání v příštím týdnu.

Horší data z eurozóny, a naopak lepší z USA pomohla dolaru nepatrně posílit vůči euru o 0,3 % během týdne. Ten by ale měl být nadále pod tlakem blížícího se začátku snižování úrokových sazeb Fedu, které by mělo vést k redukci silných dolarových pozic. Dolarové tržní sazby v týdnu mírně klesly o 4-10 bb a v podobném rozsahu klesly i ty korunové, naproti tomu eurové sazby poklesu více odolávaly. Česká koruna na rozdíl od ostatních středoevropských měn tento týden citelně oslabila a vůči euru odepsala zhruba 0,6 %. Maďarskému forintu a polskému zlotému pomohlo především posílení v samotném závěru týdne, které koruna nenásledovala, když nejspíše zůstává v zajetí nejistoty před zasedáním ČNB. Sázky investorů totiž zůstávají rozpolcené mezi snížením o 25 a 50 bb. První zmíněná možnost, se kterou počítá i náš základní scénář, by mohla vést k ziskům české koruny až ke 25,10 CZK/EUR.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Investiční bankovnictví Komerční banky

Investiční bankovnictví Komerční banky poskytuje investiční služby podle Zákona o podnikání na kapitálovém trhu v rozsahu daném licencí České národní banky. Klientům nabízí zejména služby v oblasti investování volných zdrojů, financování a zajištění tržních rizik.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB: http://trading.koba.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

21.08.2024Revize NFP zásadně nenarušuje příběh silné ekonomiky USA (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.05.2024ČNB snížila sazby o 50 bb a její komunikace zůstala jestřábí (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
26.01.2024Silná data a méně jestřábí ECB pomohla americkému dolaru (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
25.01.2024Žádné změny ze strany ECB a další silná data z USA (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688