Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.07.2024 17:33:23

Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec

Poslední roky přinesly rozpad řady do té doby slušně fungujících korelací, či dokonce kauzalit. Namátkou třeba ty mezi reálnými sazbami na straně jedné a cenami zlata, či valuacemi akcií na straně druhé. A s akciovým trhem úzce souvisí i dvě další, na které se podíváme dnes.

1 . Akcie a doprava: Následující graf ukazuje vývoj na americkém akciovém trhu na straně jedné a objem nákladní automobilové dopravy na straně druhé. Doprava obecně bývala na akciovém trhu dlouho používána jako vedoucí indikátor naznačující na vývoj v ekonomice. V době, kdy v hospodářství dominovala výroba zboží, byl takový pohled relevantní. Ale s rostoucím podíle služeb na relevanci ztrácel. Více softwaru, internetu, finančního poradenství a podobně s pohybem zboží po silnicích moc nekoreluje.

Nebylo by tedy překvapivé, kdybychom v grafu viděli už před řadou let postupné oddělení objemu nákladní dopravy a dění na akciovém trhu. Obrázek ale přináší překvapení a to hned dvě. Tím prvním je to, že navzdory rostoucí váze služeb v ekonomice a na akciovém trhu byla korelace mezi dopravou a trhem stále docela vysoká. Až do roku 2019. A druhým překvapením je, že když už k odtržení těchto dvou proměnných došlo, stalo se tak skokově a mohutně:

1

Zdroj: X

Nákladní silniční doprava bývá již nějakou dobu v USA označována za sektor, který si prochází výraznou recesí. Žlutá křivka v grafu ukazuje proč. Důvodů tohoto vývoje bývá zmiňováno více, jak na poptávkové straně, tak nabídkové straně tohoto trhu. Včetně nedostatku řidičů, nové regulace, atd. K oné mezeře v grafu pak přispívá i akciový trh, kde jak kapitalizací tak růstem už nějakou dobu dominují velké technologické firmy. Tedy ty, jejichž aktivity s nákladní dopravou povětšinou zase tolik nesouvisí. Nyní tedy vztah mezi dopravou a akciemi patří mezi ty, které fungovaly dobře a pak najednou vůbec. Tedy pozor na „zaručená“ pravidla.

2 . Akcie a překvapení: Druhý dnešní graf s tím prvním souvisí, protože také ukazuje vývoj na akciovém trhu a také jeho odtržení od dříve slušně fungující korelace. Jde konkrétně o valuace (poměry cen k ziskům) a index ekonomických překvapení od Bloombergu. Ten ukazuje, jak se z ekonomiky přicházející ekonomická data liší od očekávání. A podle grafu tu došlo k odtržení obou proměnných někdy na počátku letošního roku:

2

Zdroj: X

Od počátku letošního roku tedy data překvapují negativně, ale valuace akciového trhu rostou. A to na úrovně mimořádně vysoké (i když hodně záleží na tom, jak je měříme – viz můj nedávný článek porovnávající PE s P/FCF). Pokud vezmeme v úvahu, odkdy se už na trhu vypráví o tom, co všechno s firemním sektorem udělá umělá inteligence, je na tomto grafu vlastně překvapivé spíše to, jak dlouho se PE drželo cyklu. Tedy cyklu měřeného indexem překvapení.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

So   8:00  Vtip na víkend: Miss AI Redakce (Kurzy.cz)
So   0:00  6. září: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pátečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 20:41  Seance směrem dolů po datech z USA - Denní shrnutí X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

07.03.2023Jsme na tom tak dobře, až je to špatně Marek Malina (Portu)
05.12.2022Jak na to, aby nová chladnička sloužila dobře a úsporně? Barbora Hoření (Barbora Hoření)
11.11.2021Fed se adaptuje a dělá to dobře Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688