Jak na to, aby nová chladnička sloužila dobře a úsporně?

Blíží se nejkrásnější část roku a s ní i spousta dobrot, které budeme připravovat svým blízkým pro společné sváteční chvíle. Možná, že právě uvažujete o výměně staré dosluhující chladničky za novou a úspornější. K tomu, abyste si jejích služeb užili opravdu dlouho a provoz byl skutečně hospodárný, je potřeba znát několik jednoduchých pravidel.

Dopřejte chladničce čas pro aklimatizaci

I když se na novou chladničku bezpochyby těšíte, je nezbytné, aby před prvním zapojením do elektrické sítě stála ve vertikální poloze po dobu minimálně dvou hodin. Tím se ustálí chladicí kapalina a olej v kompresoru a vyrovnají se teploty, což je zásadní v každém ročním období. A tím spíš v zimě.

Chladnička nemá ráda horko ani mráz

Chladničku byste obecně neměli instalovat vedle přístrojů, které vyzařují teplo, jako jsou sporák, trouba, radiátory, ohřívače vody apod. Neměla by ani být vystavena přímému slunečnímu záření.

„Pokud z prostorových důvodů hledáte kompromis, měla by chladnička stát minimálně 3 cm od elektrického nebo plynového sporáku a alespoň 30 cm od krbu nebo jiného podobného zdroje intenzivního tepla. V opačném případě doporučuji použít izolační panel,“ říká Jana Neuszerová, odbornice značky MORA.

Na druhé straně by ale chladnička neměla být ani v nevytápěných místnostech nebo v prostorech, kde teplota klesá pod 5 °C. Pokud máte chladničku na chatě, kde přes zimu nebudete topit, je potřeba ji vyprázdnit, odmrazit, umýt, vytřít do sucha a ponechat vypojenou z elektrické sítě a s otevřenými dvířky.

Ukládání potravin má také svá pravidla

Pokud můžete, pořiďte si chladničku v úsporné třídě a s beznámrazovou technologií NoFrost. Ušetříte si tak práci s neoblíbeným odmrazováním, chod bude úspornější a uložené potraviny vydrží déle v nezměněné kvalitě.

Do horní části chladničky ukládejte potraviny jako je chléb, pečivo nebo nápoje v lahvích a víno.

Do střední části patří mléčné výrobky, polotovary, dezerty, nealkoholické nápoje, pivo, vařené pokrmy apod.

V samostatné přihrádce na ovoce a zeleninu uchovávejte čerstvé ovoce, saláty, kořenovou zeleninu, brambory, cibuli, česnek, rajčata, kyselé zelí, květák, řepu apod. Vždy je vyjměte z neprodyšných plastových obalů a očistěte suchou papírovou utěrkou od zbytků hlíny.

Důležité je také správně používat regulaci vlhkosti – pokud máte v zásuvce víc zeleniny, zejména listové a kořenové s tendencí vadnout, můžete vlhkost v zásuvce posuvníkem zvýšit. Pamatujte, že do chladničky nepatří tropické ovoce, které by se v chladu rychle zkazilo. Například banány, ananas, papája nebo citrusy.

Také ukládání potravin ve dveřích lednice má svá pravidla. Do horní, případně střední přihrádky patří vejce, máslo a sýry. A do dolní nápoje, plechovky, láhve a dózy s ochucovadly. Do mrazáku patří jak balené mražené potraviny a polotovary, tak i hotové porce jídla v dobře uzavřených dózách.

Kdy bude provoz úsporný?

Provoz chladničky je úsporný, když může kolem uložených potravin volně proudit chladný vzduch, což je tehdy, když je zaplněná zhruba na 70 % své kapacity. Pamatujte také, že není dobré zbytečně často otevírat dvířka chladničky, protože se pokaždé dovnitř dostane teplejší vzduch a ten se musí znovu ochladit na požadovanou teplotu. Ze stejného důvodu nechte hotové porce jídla nejprve vychladnout, a teprve poté vkládejte dózy s jídlem do chladničky nebo mrazničky.

„Před plánovaným vložením velkého nákupu doporučuji využít funkci pro rychlé zchlazení a zmražení. Aktivací této funkce se zabezpečí, že potraviny vychladnou nebo se zamrazí rychleji pro udržení vitaminů, minerálů, živin, chuti a zachování jejich čerstvosti po delší dobu,“ uzavírá Jana Neuszerová.

A ještě jeden tip, který vám pomůže omezit plýtvání jídlem. Vybírejte pouze potraviny s nepoškozeným obalem, uskladněné v obchodech v mrazácích za teploty –18 °C nebo nižší. Nekupujte potraviny, jejichž obal je pokryt námrazou, protože to znamená, že byly několikrát částečně rozmraženy. Takové potraviny mají nižší kvalitu. Chraňte také potraviny před rozmražením během převozu tím, že je uložíte do termoizolačních tašek nebo nádob.

Foto: MORA



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně