V4 Group (V4 Group)
Daně a účetnictví  |  26.07.2024 11:59:09

Letní výhody od zaměstnavatele: Výlety služebním vozem a další benefity

Prázdniny už jsou skoro v polovině, ale i tak je možné si léto ještě užít. Pomoci vám k tomu může i zaměstnavatel, a to různými výhodami, jako je například příspěvek na dovolenou nebo možnost využití služebního auta na soukromé účely. Jaké jsou podmínky pro využití těchto benefitů?

Jedním z nejatraktivnějších letních benefitů je příspěvek na dovolenou, který může zaměstnavatel poskytnout nejen zaměstnanci, ale i jeho rodinnému příslušníkovi. Tento příspěvek není omezen typem pracovního poměru, což znamená, že ho mohou obdržet jak zaměstnanci na hlavní pracovní poměr, tak ti, kteří pracují na základě dohod mimo pracovní poměr.

Pro zaměstnance je tento příspěvek do výše 20 tisíc korun ročně osvobozen od daně z příjmu i od odvodů na sociální a zdravotní pojištění. Jak to funguje v praxi?

Když zaměstnavatel přispěje zaměstnanci 40 000 korun na dovolenou, částka se rozdělí na dvě části. Prvních 20 000 korun je osvobozeno od daně z příjmu a odvodů na pojištění, zatímco zbývajících 20 000 korun je již zdanitelným příjmem,“ vysvětluje Michal Jelínek, partner V4 Group.

Pro zaměstnavatele se příspěvek také rozdělí na dvě části: 20 000 korun jako nedaňový náklad a zbylých 20 000 korun, které jsou daňově uznatelné. „Pojistné, které zaměstnavatel platí z částky nad limit 20 000 korun, je rovněž daňovým nákladem,“ dodává Jelínek.

Důležité je, že tento příspěvek musí být poskytnut nepeněžní formou, tedy zaměstnavatel musí zájezd zakoupit sám. Peněžní příspěvek by totiž ztratil všechny výhody a stal by se součástí mzdy.

Využití služebního auta na dovolenou

Zaměstnavatelé mohou svým zaměstnancům půjčit služební auto na dovolenou. Je však nutné mít písemný souhlas s užíváním služebního vozu pro případ kontroly.

Potvrzení musí obsahovat identifikační údaje zaměstnance i zaměstnavatele, identifikaci vozidla a souhlas majitele vozidla, tedy zaměstnavatele, s jeho zapůjčením. Před cestou je také důležité zkontrolovat, zda auto splňuje všechny zákonné podmínky, včetně pojištění a povinné výbavy. Doporučuje se rovněž pořídit kvalitní cestovní pojištění s připojištěním pro případ poruchy nebo nehody,“ uvádí Michal Jelínek z V4 Group.

Půjčení vozu má i daňové důsledky. Při soukromém využití služebního auta je třeba navýšit základ daně pro výpočet zálohy na daň z příjmů a také vyměřovací základ pro výpočet pojistného na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení o 1 % ze vstupní ceny automobilu.

Zajímavou novinkou je podpora nízkoemisní mobility. Při bezplatném poskytnutí nízkoemisního vozidla zaměstnavatelem zaměstnanci se procentuální hodnota bezúplatného příjmu snížila z 1 % na 0,5 % ze vstupní ceny vozidla,“ doplňuje Jelínek.

V4 Group

V4 Group je poradenská skupina sdružující právní poradce, daňové konzultanty, auditory a účetní. Našim klientům nabízíme komplexní poradenské služby při vykonávaní jejich každodenních činností jako i řešení náročných obchodních transakcí.

Skupina V4 Group působí v České republice, Slovenské republice, Polsku a Maďarsku.


Více informací najdete na: www.v4group.eu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688