Jaroslav Fišer (Dobraprace.cz)
Okénko práce  |  24.07.2024 15:17:23

Není pauza jako pauza – co byste měli vědět o čerpání přestávek?

 

V dnešní uspěchané době, kdy se honíme za termíny a snažíme se zvládnout nekonečný seznam úkolů, často zapomínáme na jednu zásadní věc, a to pravidelné přestávky. Oběd u počítače, rychlá káva v běhu a dostupnost 24/7 se stávají normou. Přestávky však nejsou jen příjemným zpestřením pracovního dne, ale jsou důležité pro naše zdraví a produktivitu.

 

Co říká na přestávky český zákon?

Než se pustíme do tipů a triků, jak si pauzy co nejlépe užít, je důležité zmínit, že na ně máte i zákonný nárok. Zákoník práce jasně definuje, jak dlouho a jak často si během pracovní doby musíte odpočinout. Základním pravidlem je, že po 6 hodinách nepřetržité práce vám náleží přestávka na jídlo a oddech v délce minimálně 30 minut.

 

Mladiství zaměstnanci mají tento nárok již po 4,5 hodinách. Čerpaná pauza se přitom nezapočítává do pracovní doby a je jen na vás, jak ji využijete. Kromě přestávky na jídlo a oddech existují i takzvané bezpečnostní přestávky.

 

Ty se týkají zaměstnanců, kteří vykonávají práci v náročných podmínkách, například v hlučném prostředí, s těžkými břemeny nebo s nebezpečnými látkami. Délka a frekvence bezpečnostních přestávek se liší podle konkrétní profese a podléhá zvláštním předpisům. Na rozdíl od přestávky na jídlo a oddech se bezpečnostní přestávky započítávají do pracovní doby.

 

Jaké existují typy přestávek?

Když už víme, jak se k přestávkám staví zákon, podíváme se na jednotlivé tipy. V zaměstnání se můžete setkat hned se třemi z nich, a to:

 

  • obědovými přestávkami – nejdelší typ pauzy, který slouží k občerstvení a načerpání energie,
  • krátkými regeneračními pauzami – jedná se o více kratších přestávek po jedné až dvou hodinách práce, které jsou určené pro obnovení kognitivních funkcí a protažení,
  • bezpečnostními přestávkami – týkají se pouze vybraných profesí a slouží k ochraně zdraví zaměstnanců, trvat mohou 30 i více minut.

 

Jak z přestávky vytěžit maximum?

Pracovní přestávka by vám měla pomoci se zrelaxovat, soustředit se a protáhnout tělo. Abyste z ní vytěžili maximum, sepsali jsme pro vás 6 tipů, které vám s tím pomůžou.

 

1. Plánujte si pauzy

Stejně jako si plánujete pracovní schůzky, si naplánujte i přestávky. Zapište si je do to-do listu či plánovače a striktně je dodržujte. Pokud chcete, aby se přestávky staly pevnou součástí vašeho pracovního dne, snažte se být konzistentní. Po čase si na ně zvyknete a už si bez nich nedokážete představit ani jeden den.

 

2. Komunikujte s kolegy

Pauzy jsou ideální příležitostí k neformálnímu rozhovoru s kolegy a budování vztahů. Zároveň odbouráte přebytečný stres a možná najdete i nové přátele.

 

3. Dopřejte si zdravé občerstvení

Místo sladkostí a kávy si dejte ovoce, zeleninu nebo oříšky. Zdravé svačiny vám dodají potřebné vitamíny a minerály a udrží vás déle syté. Vyhněte se také sladkým nápojům, které vás sice nabudí, ale z dlouhodobého hlediska vedou ke zhoršení zdraví i přírůstku váhy.

 

4. Vstávejte od stolu

Víte, že i sedavé zaměstnání má svá rizika? Podle posledních průzkumů dosahují zaměstnanci se sedavým zaměstnáním o 16 % vyšší úmrtnosti, přičemž riziko úmrtí spojené s kardiovaskulárním onemocněním se zvyšuje hned o 34 %. Černým scénářům můžete předcházet právě pravidelnými přestávkami, kdy se projdete po kanceláři, protáhnete se a uděláte pár cviků.

 

5. Odpojte se od technologií

Během pauzy se vyhněte mobilu, počítači a sociálním sítím. Dejte mozku šanci odpočinout si od neustálého přívalu informací a stimulů. Raději se chvíli koukejte z okna a dopřejte si pár minut nicnedělání.

 

6. Poslouchejte své tělo

Pokud se cítíte unavení, dejte si pauzu i mimo naplánovaný čas. Někdy stačí pár minut odpočinku, abyste se cítili svěží a plní energie. Chvíli se koukejte z okna a srovnejte si myšlenky. Vyhnete se tak zbytečnému přehlcení, které vás dokáže zcela paralyzovat a může negativně ovlivnit také vaši práci.

 

Přestávky jsou často podceňovanou, ale nesmírně důležitou součástí pracovního života. S jejich pomocí ochráníte své zdraví, zvýšíte svou produktivitu a předejdete vyhoření. Snažte se z každé přestávky vytěžit maximum a nebojte se o nich pobavit s vaším šéfem. Dopředu si ujasněte, na jaké přestávky máte právo a kdy je budete využívat.

Jaroslav Fišer

Zakladatel a provozovatel webu DobraPrace.cz se zkušenostmi z online trhu práce od roku 2000. Nejprve spustil internetovou burzu práce se zaměřením na východní Čechy, od roku 2004 pak provozuje pracovní portál DobraPrace.cz, který patří k největším a „služebně" nejstarším v České republice. Předtím působil řadu let jako novinář a editor pro regionální média, několik let spolupracoval i s TV Prima či Českou informační agenturou. Veškeré zkušenosti zúročuje mimo jiné i při tvorbě odborných článků s pracovní tematikou.

 

Dobrá práce.cz

Dobraprace.cz je pracovní portál s 20letou historií. Zveřejňuje nabídky prestižních personálních agentur či významných podniků s celorepublikovou působností, ale také malých firem s lokální působností. Mimo to produkuje komplexní obsah jak v rámci novinek z pracovního trhu, tak rad, jako například jak získat a udržet své zaměstnání nebo jak z něho odejít.

Více informací na https://www.dobraprace.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko práce:

04.07.2024  Práva a povinnosti ve zkušební době: Na co máte nárok? Jaroslav Fišer (Dobraprace.cz)
28.06.2024  Období letních brigád je tady! Jaká jsou jejich pravidla? Jaroslav Fišer (Dobraprace.cz)
20.06.2024  Datum čerpání dovolené: Může vám ho zaměstnavatel nařídit? Jaroslav Fišer (Dobraprace.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688