Práce  |  23.07.2024 15:34:16

Firmy berou techniky i „do zásoby“. Výchova talentů se jim zúročí

Poptávka po technicích na českém trhu silně převyšuje nabídku. Firmy proto často nabírají talenty, i když mají potřebný stav aktuálně pokrytý. Junioři pod vedením zkušených mazáků získávají ostruhy a po odchodu svých mentorů plynule přejdou na jejich místo.

Medicínský technik, který dokáže sestavit i opravit systémy jako CT, EKG, magnetickou rezonanci nebo chirurgického robota, na nichž závisí lidské životy. Technik v radiokomunikacích, který musí za odstraněním poruchy cestovat v jakémkoli čase. Servisní technik specializovaný na klimatizační systémy velkých budov, bez nichž není možné zachovat výrobu ani udržet stovky pracovníků pod jednou střechou. To jsou některé z pozic, které na trhu chybějí tak zoufale, že si je zaměstnavatelé hledají s velkým předstihem, i když mají kapacity aktuálně obsazené. „Nedostatek se týká všech techniků napříč obory, v některých odvětvích je ale ještě citelnější,“ říká headhunterka Tereza Černá ze společnosti R4U, která zaměstnavatelům pomáhá obsazovat nejžádanější technické pozice. „Firmám v těchto sférách se vyplatí mít přehled o talentech, absolventech i slibných juniorech. Stejně tak je výhodné takového uchazeče angažovat raději hned než později, aby po něm v mezičase nesáhla konkurence.“

S generační výměnou techniků dále ubývá

Za nedostatkem techniků stojí na jedné straně pokles počtu absolventů technických oborů, na druhé straně rostoucí poptávka po technických pozicích nejen v průmyslu a technologiích. (Technické obory jako jediné zaznamenaly v roce 2023 patnáctiprocentní pokles ve srovnání s rokem 2019, uvádí se ve zprávě Českého statistického úřadu).

Nabírání techniků „do zásoby“ souvisí podle Terezy Černé s generační obměnou. Generace seniorních techniků z populačně silných ročníků z dob, kdy ještě o technické pozice nebyla taková nouze, odchází postupně na odpočinek a mladých se nedostává.

Praxe nabírání absolventů a juniorů se vyplácí oběma stranám. Firma si mladé talenty smluvně zaváže, aby po získání cenných zkušeností obratem neopustily její řady. Junior zase získá nejen jistotu dobrého místa, ale důležitou praxi a nové znalosti, které dále zvyšují jeho cenu na trhu práce. „Obvyklou praxí je, že firma zajistí nováčkům školení, tréninkové programy, umožní jim práci s novými technologiemi, to vše pod vedením seniorních mentorů,“ říká Černá.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Út 10:58  Růst mezd pokračuje, ale pomalejší tempo mírně zklamalo Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   8:55  Ranní okénko - Jakým tempem roste průměrná mzda v ČR? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688