Ilona Wright (Kurzy.cz)
Volby  |  26.07.2024 06:00:00

Krajské volby 2024 a senátní volby 2024: v září si lidé zvolí krajské zastupitele a třetinu senátorů

Po letošních Eurovolbách čeká na voliče další rozhodování. V září 2024 proběhnou volby do krajských zastupitelstev a volby do Senátu.

Krajské volby a 1. kolo senátních voleb proběhne:

  • v pátek 20. září 2024, od 14-22 hod
  • v sobotu 21. září 2024, od 8-14 hod

2. kolo senátních voleb proběhne:

  • v pátek 27. září 2024, od 14-22 hod
  • v sobotu 28. září 2024, od 8-14 hod
     

Krajské volby 2024

Po čtyřech letech opět proběhnou volby do krajských zastupitelstev. Volby v roce 2024 proběhnou ve všech krajích ČR, kromě Prahy. Hlavního města se krajské volby netýkají, protože představitele do zastupitelstva hlavního města si občané vybírají každé čtyři roky v komunálních volbách (naposledy proběhly v roce 2022).

Podle velikosti kraje se volí 45, 55 nebo 65 zastupitelů. V krajích s počtem obyvatel do 600 tisíc se volí 45 zastupitelů, v krajích s 600 tisíci až 900 tisíci obyvateli se volí 55 zastupitelů a v krajích nad 900 tisíc obyvatel se volí 65 členů krajského zastupitelstva. Celkem bude zvoleno 675 zastupitelů.

V krajských volbách mohou kandidovat registrované politické strany, hnutí a jejich koalice. Každá politická strana, politické hnutí a koalice může podat pro volby do téhož zastupitelstva kraje pouze jednu kandidátní listinu. Zákonná lhůta pro nominace kandidátů skončila 16. července a na počátku srpna registrační úřady rozhodnou, kteří kandidáti splnili zákonné podmínky a mohou se ucházet o volební hlasy voličů.

Po registraci kandidátních listin se tyto vytisknou jako hlasovací lístky (to zajišťuje krajský úřad). Hlasovací lístek se tiskne samostatně pro každou politickou stranu, politické hnutí nebo koalici. Na každém hlasovacím lístku najdou voliči informace o tom, o který kraj se jedná, vylosované číslo strany, nezkrácený název politické strany, politického hnutí nebo koalice, jméno, příjmení, věk, povolání, obec trvalého pobytu kandidátů, jejich pořadí označené arabskými číslicemi a příslušnost k určité politické straně nebo politickému hnutí nebo skutečnost, že kandidát je bez politické příslušnosti.

Sadu hlasovacích lístků obdrží voliči v obálce. Bude doručena na adresu jejich trvalého bydliště, a to nejpozději 3 dny před volbami nebo budou lístky k dispozici i přímo ve volebních místnostech. Tady píšeme, Kdo může volit v krajských volbách nebo jak si vyřídit voličský průkaz.

Krajské volby se konají tajným hlasováním v jednokolovém systému. Volič může dát svůj hlas celé politické straně, hnutí či koalici, a to vložením jejího hlasovacího lístku do obálky. Pokud chcete některým kandidátům z vybrané strany, koalice či hnutí udělit preferenční hlas, můžete na hlasovacím lístku zakroužkovat jejich pořadové číslo. Maximálně může udělit preferenční hlasy čtyřem kandidátům. Není možné kroužkovat jednotlivé kandidáty napříč různými politickými stranami, protože do obálky je možné vložit pouze jeden hlasovací lístek. Aby daný kandidát přeskočil své kolegy nad ním, musí ho zakroužkovat alespoň 5 % voličů. Pořadí kandidátů pro přidělování mandátů je následně určeno pořadím kandidátů na hlasovacím lístku s možným posunem na základě preferenčních hlasů.

Do zastupitelstva se dostane strana, hnutí nebo koalice, které v rámci kraje získá alespoň 5 % z celkového počtu platných hlasů v kraji. Mandáty se následně rozdělují za pomoci upravené d'Hondtovy metody. 

Senátní volby 2024

Volby do Senátu České republiky se konají každé dva roky, avšak jen v jedné třetině volebních obvodů. Z celkového počtu 81 senátorů se jich každé dva roky obmění jedna třetina, tedy 27. Senátorský mandát trvá 6 let, takže se k každém obvodu senátní volby opakují jednou za 6 let

V kterých obvodech proběhnou senátní volby v roce 2024. 

Volby do Senátu se konají tajným hlasováním dvoukolovým většinovým systémem. Při volbách voliči vybírají z kandidátů, které navrhnou různé politické strany nebo z kandidátů nezávislých. Kandidát, který získá více než 50 % hlasů, je zvolen senátorem. Pokud žádný kandidát nezíská v prvním kole přes 50 % hlasů, koná se druhé kolo voleb. Do druhého kola postupují už jen dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů. Vítězem druhého kola se stává kandidát, který získá více hlasů.

Senátorem se může stát každý občan České republiky, který disponuje volebním právem a dosáhl věku 40 let. Kandidáty navrhují politické strany nebo hnutí, mohou se mohou o funkci ucházet jako nezávislí. Jednou z podmínek kandidatury je i složení kauce ve výši 20.000 .

Každý kandidát do Senátních voleb má samostatný hlasovací lístek.U každého kandidáta je uvedeno jméno, příjmení, věk, povolání a obec, na jejímž území je přihlášen k trvalému pobytu, a jeho příslušnost k politické straně nebo politickému hnutí nebo údaj, že kandidát je bez politické příslušnosti. Hlasování se provádí vložením jediného volebního lístku do k tomu určené úřední obálky, kterou volič obdrží od volební komise. V senátních volbách neprobíhá žádné kroužkování či křížkování kandidátů.

Hlasovací lístky obdrží voliči nejpozději tři dny před konáním voleb, případně o ně mohou požádat přímo ve volební místnosti. Pro případné druhé kolo jsou volební lístky pro voliče k dispozici už jen ve volební místnosti.

Ilona Wright
Převážně se zabývá tématy důchodů, dávek a příspěvků. Věnuje se také situaci dlužníků v případě exekuce a insolvence. V Kurzy.cz působí od roku 2019.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688