ASO ČR (asocr.cz)
Z domova  |  22.07.2024 13:26:00

Češi si berou volno po týdnech, na práci myslí pořád. Špatně, říkají odborníci

Češi preferují více kratších dovolených než jednu delší. Podle zpravodajství iDNES.cz odborníci, zabývající se pracovních trhem, říkají, že je to špatně, protože si tak pořádně neodpočinou a nenaberou nové síly. V extrémním případě si pak zadělávají na syndrom vyhoření.

Podle údajů personální agentury Grafton Recruitment, která provedla průzkum mezi českými zaměstnanci, průzkum, mimo jiné, ukázal, že v nejexponovanějším období letních prázdnin si svou dovolenou plánuje 80 procent pracovníků.

A podobné množství se potom snaží alespoň část dovolené strávit v zahraničí. „Nějaké destinace v Česku pak navštíví 60 procent respondentů, část pak nejraději relaxuje doma nebo volno využívá k návštěvám rodiny a přátel,“ uvedla Jitka Kouba, marketingová ředitelka Grafton Recruitment.

Vzhledem k rostoucím cenám se potom Češi často snaží najít způsob, jak na dovolené ušetřit. Nejčastěji sahají k cenově dostupnější destinaci nebo si zkracují délku pobytu. „Své nároky takto kvůli finančním tlakům upravila letos více než polovina respondentů,“ uvádí ředitelka Kouba.

Podle ní to však může být problematické, protože nestihnou dostatečně zregenerovat. Z dat personální agentury vyplývá, že polovina Čechů si bere v kuse maximálně jeden týden volna. „Naše data potvrzují, že zaměstnanci v Česku si častěji vybírají kratší dovolené o délce maximálně jednoho týdne. Namísto jedné dlouhé dovolené během roku preferují více krátkých přestávek,“ říká k tomu Petr Douda, mluvčí společnosti Randstad Česká republika

Podle expertů by ideální délka dovolené přitom měla být alespoň dva týdny v kuse. „Tato doba umožňuje hlubší regeneraci a plné využití relaxačních benefitů dovolené,“ poukázal Douda. Současné výzkumy dokonce naznačují, že pro důkladný odpočinek a obnovení sil je potřeba ještě více.

„Odborníci na duševní hygienu a work life balance doporučují alespoň jednou za rok vypnout na dva týdny, někteří hovoří až o třech týdnech v kuse,“ řekla Tereza Rabi z Atmoskop.cz. Dva týdny volna vkuse si však, podle průzkumu společnosti Grafton Recruitment, vybírá 46 procent dotázaných a třítýdenní volno je spíše vzácností, kterou využívá necelých pět procent.

Tabulka: Částka, kterou lidé utratí na dovolené (za osobu):

do 10 000 16,5 % dotázaných

10 000 - 20 000 54 % dotázaných

30 000 - 50 000 25 % dotázaných

Zdroj: Grafton Recruitment

Podle odborníků Češi navíc, i během už tak krátké dovolené, zůstávají často stále v kontaktu s prací. Buď jsou na telefonu nebo čtou e-maily. „Většina zaměstnanců se během dovolené nedokáže úplně odpojit od práce. Téměř polovina zaměstnanců pravidelně kontroluje pracovní e-maily nebo vyřizuje pracovní hovory. K tomuto trendu přispívají digitální technologie i naše pracovní kultura, která často očekává neustálou dostupnost,“ vysvětlil Petr Douda.

Stejné návyky Čechů evidují i ostatní personální agentury. poukázal Kouba.S

Pro dostatečný mentální odpočinek je přitom vhodné na práci úplně zapomenout. „Obecně se doporučuje na nějaký čas vypnout od práce úplně, protože tak zaměstnanec načerpá síly a odpočine si od celoročního pracovního koloběhu,“ řekla Tereza Rabi.

Tomu jdou některé firmy často naproti svou interní politikou. „Jsou ale také i firmy, které výslovně zaměstnancům zakazují o dovolené řešit pracovní věci,“ konstatoval k danému problému Tomáš Pavlíček z Prace.cz. Při nedodržení těchto zásad totiž hrozí vyšší stres a v extrémním případě i syndrom vyhoření.

  • Zdroj: iDNES.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688