Kryštof Míšek (Argos Capital)
Makroekonomika  |  21.07.2024 22:32:11

Eventuální vítězství Donald Trumpa a dopad na trhy

Evropská unie (EU) zavedla cla na vývoz elektromobilů, která činí až 37,6 procent s platností od 5. července 2024 a Čína v reakci uvažuje o odvetě skrze cla na automobily nebo vepřové maso dovážené z EU. V tomto prostředí se blíží kvapem prezidentské volby v USA. Po nedávném atentátu na Donalda Trumpa můžeme konstatovat, že zvolení tohoto prezidentského kandidáta začíná být vysoce pravděpodobné. Jaké jsou aktuální ekonomické plány tohoto prezidentského kandidáta? Co by jeho kroky mohly znamenat z pohledu ekonomiky nebo investičních příležitostí? 



 

Pokus o atentát na Donalda Trumpa v sobotu 13. 7. 2024 otevřel novou temnou historickou kapitolu USA a přidal Donaldu Trumpovi politické body. Ožívají tak vzpomínky na atentáty na prezidenty A. Lincolna, W. McKinleyho a J. F. Kennedyho. Faktor „mučedníka“ může skutečně posílit Trumpovu politickou pozici ve volbách. V této souvislosti je důležité připomenout si základní ekonomické strategie Donalda Trumpa, které mají výrazné proinflační důsledky. Trump navrhuje cla na veškeré importované zboží ve výši 10 %, což zvyšuje ceny dováženého zboží, a tím přispívá k inflaci. Ještě radikálnější je jeho návrh na clo ve výši 100 % na importované elektromobily vyráběné v Mexiku čínskými firmami, což jde proti obchodní dohodě s Mexikem a Kanadou z roku 2018. Cla na veškeré importované zboží z Číny ve výši 60 % rovněž přispějí k růstu cen. Součástí jeho kampaně je také myšlenka, že příjmy z těchto vysokých cel by mohly kompenzovat snížení daní, což je ekonomická strategie s nejistým výsledkem a mírně proinflačním efektem. Trump také plánuje snížit daně právnickým osobám z 21 % na 15 %, což může zvýšit rozpočtový deficit a přispět k inflaci. Další návrh zahrnuje snížení daně ze mzdy zaměstnanců, která financuje sociální a zdravotní pojištění. To opět může být proinflační. Navíc, zastavení migrace pracovních sil do USA, včetně masových deportací, detenčních táborů a rozšíření hraniční zdi, by vytvořilo tlak na trhu práce a způsobilo nedostatek pracovníků v určitých odvětvích. Důležitým aspektem je také nezávislost Fedu na politice, kterou Trump potenciálně ohrožuje tím, že by mohl do jeho čela jmenovat někoho poslušnějšího. Takový krok by mohl narušit kredibilitu a efektivitu měnové politiky, a tím opět přispět k inflaci. Tyto faktory by měly být pečlivě zváženy v kontextu rostoucích nákladů na obsluhu dluhu, které nyní činí přibližně 1,2 bilionu USD ročně.

Donald Trump by mohl přinést největší světové ekonomice, USA, významnou druhou vlnu inflace. Návrhy na vysoká cla na importované zboží, snižování daní a omezování pracovní migrace mohou vyvolat růst cen a zvýšené náklady pro spotřebitele a podniky. Již nyní ceny námořní přepravy vzrostly poblíž úrovní z dob pandemie COVID-19, což přispívá k vyšším nákladům na dovoz. Pokud budou implementovány Trumpovy ekonomické návrhy, může to sloužit jako další spouštěč prudkého růstu cenové hladiny, což by mělo dalekosáhlé důsledky pro americkou ekonomiku i dolar. Vzpomeňme na 70. léta, kdy tehdejší nabídkové ropné šoky přinesly éru „stagflace“ provázenou nízkým ekonomickým růstem a pravidelným zrychlováním inflace na úrovně daleko přes 10 % ročně. V tomto stavu by se americkým akciím dařilo velmi špatně, znehodnocení se by se nevyhnul americký dolar. Oproti tomu by nevyhnutelně na ceně získávaly komodity. Drahé kovy, jako je zlato nebo stříbro, si tak s velkou pravděpodobností budou procházet další mohutnou „rally“, ostatně to se již teď děje. Ceny zlata v letošním roce zatím vzrostly o více než 19 % po 13% nárůstu v roce 2023 a dosáhnuly rekordní úrovně 2 470 USD za troyskou unci. Nejen tento kov, ale i další komodity (např. měď, nikl) tak pro investory za takovéto politické ekonomické situace mohou nabízet významné investiční příležitosti. Investoři se tak mohou skrze komodity bránit proti znehodnocení jejich úspor a vydělat i něco navíc.

Argos Capital – Partner pro investice do komodit

Máme dlouholeté zkušenosti s obchodováním na kapitálových trzích. Nabízíme služby zahrnující přístup k akciovým a komoditním trhům. Díky spolupráci s předním světovým brokerem, společností Interactive Brokers LLC zajišťujeme přístup na trhy po celém světě. Samozřejmostí je profesionální přístup na individuální bázi, který se přizpůsobí potřebám klienta, jeho rizikovému profilu a investičním cílům.

Více informaci na: www.argoscapital.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

15.07.2024Atentát na D. Trumpa bez dopadu na trh ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
14.07.2024Pokus o atentát na Donalda Trumpa (video) Ceskatelevize.cz (ČT)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688