OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  19.07.2024 18:27:00

Svět zasáhl masivní výpadek IT systémů. Problémy hlásily i tuzemské pojišťovny

V průběhu noci ze čtvrtka na pátek došlo k rozsáhlému narušení počítačových služeb po celém světě. Příčinou byla problematická aktualizace pro počítače využívající operační systém Windows. Tato situace vedla k výpadkům systémů v různých odvětvích, včetně letecké dopravy, bankovnictví, pojišťovnictví médií a telekomunikací. Významné aerolinky byly nuceny pozastavit své lety kvůli těmto technickým obtížím. V České republice se potíže projevily například na Letišti Václava Havla v Praze nebo u Generali České pojišťovny.

Globální výpadek služeb nastal poté, co IT společnost CrowdStrike, která se soustředí na kyberbezpečnost, přišla s nepovedeným updatem svého antivirového softwaru. „Globální výpadek IT je způsobený nepovedenou aktualizací softwaru CrowdStrike. Jde ho nejspíše opravit spuštěním systému Windows do nouzového režimu a odstraněním souboru. To znamená, že miliony počítačů se systémem Windows je třeba spustit a opravit ručně,“ uvedl IT expert a poradce vlády Michal Bláha.

Výpadkem byly postiženy největší globální firmy, letiště, bankovních domů, telekomunikační firmy, lékárny, ale také pojišťovny, ty české nevyjímaje. „Jako mnohé další společnosti nejen v Česku, ale po celém světě, i skupinu Generali postihl výpadek online služeb a systémů, například klientskou linku a web. Celý incident intenzivně řešíme a koordinujeme s mateřskou společností, naše možnosti jsou nyní omezené vzhledem k tomu, že jde o problém na straně dodavatele. Usilovně pracujeme na vyřešení situace a omlouváme se za případné nepříjemnosti,“ uvedl mluvčí GČP Jan Marek.

Výpadek hlásí také pojišťovna Allianz a nebylo možné se dovolat také do Kooperativy. „Na našem webu jsme klienty upozorňovali, ať ke komunikaci využívají e-mailovou adresu info@koop.cz. Od zhruba třinácté hodiny je už opět infolinka funkční. Zároveň jsme zjišťovali i situaci u naší asistenční společnosti Global Assistance, tam naštěstí k žádnému výpadku nedošlo a asistenční zásahy tedy probíhali jako obvykle," sdělil mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

V Česku se problémy dále dotkly například hlavního Letiště Václava Havla, kde došlo ke zpoždění letů. Letiště Praha postihl výpadek celosvětového odbavovacího systému, který využívá větší množství leteckých společností. Dochází tak ke zpoždění některých odletových linek,“ uvedlo letiště.

Většinu svých kamenných prodejen musela uzavřít také lékárenská síť Benu. „Vážení zákazníci, aktuálně je z důvodu celosvětových IT problémů serverů mimořádně zavřená převážná většina našich BENU lékáren. Rovněž je nefunkční služba online rezervací eReceptů," upozorňuje řetězec na svém webu. Naopak – žádná česká banka zasažena nebyla.

Situace může mít během dne výrazný dopad i na finanční trhy. Výpadkem systémů byla zasažena například i londýnská burza. „Výpadek na burzách negativně ovlivňuje profesionální obchodníky s derivátovými kontrakty nebo tvůrce trhu, neboť se mohou potýkat s nedostatkem likvidity, jež znemožní naceňování či provádění zajišťovacích operací u existujících investic,“ říká k tomu ekonom Lukáš Kovanda.

Velmi lakonicky se k celé události vyjádřil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost v tuto chvíli mapuje dopady způsobené chybnou aktualizací EDR nástroje CrowdStrike Falcon Agent na operačním systému Windows v České republice. Jsme v kontaktu se subjekty, které spadají pod zákon o kybernetické bezpečnosti. I touto cestou chceme nabídnout součinnost všem případně zasaženým, kteří nás mohou kontaktovat na tel. č. +420 725 502 878. V případě tohoto problému je nutné smazat soubory `C-00000291*.sys` ze složky `C:\Windows\System32\drivers\CrowdStrike` v nouzovém režimu. Pokud tento nástroj používáte a ještě jste jej neaktualizovali, s aktualizací počkejte! Nejjednodušší způsob, jak problematický soubor smazat, je spuštění následujícího příkazu v nouzovém režimu: del "C:\Windows\System32\drivers\CrowdStrike\C-00000291*.sys" Návod na spuštění systému Windows v nouzovém režimu naleznete v dokumentaci společnosti Microsoft.“

Aktuálně čelí problémům například lékárny Benu a část služeb Generali, ale údajně bez dopadu na klienty. Klíčové infrastruktury státu fungují bez problémů," uvedl ministr vnitra Vít Rakušan.

Zahraniční firmy byly zasaženy výrazněji. Největší letecké společnosti světa jako United Airlines či Delta Airlines uzemnily svá letadla, ve Spojených státech docházelo v řadě oblastí k výpadku služby 911, britská televize Sky News přestala vysílat, problémy hlásila i londýnská burza a australská vláda kvůli situaci svolala mimořádnou schůzi. Agentura Reuters uvedla, že například v Anglii ruší některé kliniky také objednávání lékařských prohlídek, podobné jsou na tom ambulance v Německu. Problémy ve světě řeší i železniční doprava, zdravotnická zařízení či malobchody, kde zákazníci nemohou platit kartami.

V průběhu dne se systémy postupně začaly navracet zpět do provozu. Firma CrowdStrike identifikovala příčiny svého problému a také Microsoft oznámil, že na řešení problému usilovně pracuje.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688