mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:06

Španělsko - ICT, elektronika, kyberbezpečnost, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Sektor je považován za prioritní napříč všemi odvětvími. Země se chce soustředit na zlepšení digitálních služeb, kybernetickou bezpečnost, budování technologické a digitální suverenity a na infrastrukturu potřebnou k posílení a rozšíření internetové dostupnosti. Vláda v letech 20212023 investovala do digitalizace 16,25 mld. EUR z evropských fondů.

Tento sektor se ve Španělsku podobně jako v celé Evropě rychle rozvíjí a existují zde možnosti nejrůznějších podpor. V zemi je vyspělá poptávka po produktech a službách v oblasti informačních a komunikačních technologií. Příležitosti, které by měly mít české společnosti na paměti, se nacházejí v následujících oblastech: inteligentní sítě pro efektivnější využívání energie; technologie související s konceptem smart cities (inteligentních měst) , které jsou určeny k řízení stále složitějších městských prostředí; internet věcí , kdy mnoho sítí bude propojeno a budou zahrnovat schopnosti bezpečnosti, analýzy nebo správy; kybernetická bezpečnost; FinTech, Big Data nebo umělá inteligence, což otevírá nové oblasti činnosti pro podniky zabývající se zkoumáním, inovacemi a vývojem.

ICT sektor měl v roce 2022 obrat 122 mld. EUR, což je nárůst o 5,1 % oproti předešlému roku. Ve Španělsku existují ICT klastry a technologické parky prakticky ve všech autonomních oblastech. Digitální ekonomika nadále zvyšuje svůj vliv a dosahuje 22,6 % HDP, přičemž ve Španělsku je více než 38 209 domácích a mezinárodních společností v oblasti informačních a komunikačních technologií, které přímo zaměstnávají asi 636 326 osob.

Závazek španělské vlády vůči sektoru ICT je pevný a je implementován v řadě národních strategií, z nichž vyniká především Plán digitálního Španělska 2025. Plán, který pokládá základy pro digitální rozvoj v příštích několika letech, zdůrazňuje řadu technologií, které budou mít zásadní význam na španělském trhu, jako je 5G, kybernetická bezpečnost, Big Data nebo umělá inteligence.

Plán otevírá investiční a podnikatelské možnosti firmám, a to hned v několika oblastech. Do roku 2025 je cílem zajistit, aby 100 % populace mělo internetové pokrytí 100 Mb/s, což je ve srovnání s rokem 2020 nárůst o 11 %. Dále má přibýt až o 70 % více rádiového spektra připraveného pro 5G a dojít k rozšíření sítě optických vláken. V oblasti vzdělávání se má podíl populace se základními digitálními dovednostmi zvýšit z 57 % až na 80 %.

Naplnění dalších cílů plánu bude vyžadovat zaměstnání 20 tis. nových odborníků na kybernetickou bezpečnost, umělou inteligenci a velká data; 50 % veřejných služeb by mělo být dostupných v mobilní aplikaci; 25 % podíl elektronického obchodu na obratu malých a středních podniků; 10 % snížení emisí CO2 v důsledku digitalizace; 30 % nárůst audiovizuální produkce a 25 % nárůst společností využívajících umělou inteligenci a velké objemy dat. Španělsko navíc plánuje posílit digitalizaci veřejné správy a jedním z cílů do roku 2025 je mít 50 % veřejných služeb dostupných v mobilních aplikacích.

Španělská vláda také přichází s rozličnými podpůrnými programy, které mají usnadnit digitální transformaci. Příkladem může být tzv. Kit Digital, který se výhradně soustředí na podporu malých a středních firem, které tvoří 99 % obchodní struktury země.

Dalšími plány pro podporu digitalizace ve Španělsku jsou Plán na podporu digitalizace malých a středních podniků na období 20212025, Národní plán pro digitální kompetence a Digitální plán pro veřejné správy na období 20212025. Tyto tři dokumenty vytváří rámec pro všechny subjekty, které mají zájem o získání prostředků na financování projektů souvisejících s digitalizací. Zvláštní pozornost bude věnována taktéž oblasti digitalizace průmyslu, cestovního ruchu a elektronickému obchodu. Iniciativy a rozvoj daného sektoru umožňuje uplatnění českých firem, technologií či komplexního řešení inovativních aplikací.

Španělsko zaznamenává rostoucí poptávku po polovodičích v klíčových odvětvích, jako je automobilový průmysl, průmyslové stroje a zařízení, letecký průmysl, telekomunikace, stavebnictví a infrastruktura. Na podporu růstu mikroelektronického ekosystému ve Španělsku zahájila španělská vláda Strategický projekt pro hospodářskou obnovu a transformaci mikroelektroniky a polovodičů (PERTE Chip) s rozpočtem 12,25 miliardy eur.

Španělsko se chce zaměřit na podporu digitálního podnikání s vysokým podílem inovací, která by měla v budoucnu přispět mimo jiné i k stabilní a kvalitní zaměstnanosti.

Předložené průzkumy, statistiky a vládní plány spolu s tlakem vyvinutým pandemií jasně poukazují na skutečnost, že se Španělsko bude i nadále digitálně rozvíjet, a to poměrně rychle. Společnosti musely adaptovat své procesy v rekordním čase, aby mohly čelit zavedeným restrikcím a udržet své aktivity. Pro české firmy, uvažující o vstupu na španělský trh v této oblasti je nyní ten správný čas. Velkou příležitostí tak bude vývoj platforem usnadňující dálkovou komunikaci (home office), e-commerce, digitální marketing, mobilní aplikace, sítě 5G či umělá inteligence.

V kontextu pandemie se ukázalo, že digitalizace je jedním z nejdůležitějších aspektů každé firmy, která se chce v moderním světě prosadit. Poptávka bude v tomto ohledu směřovat především na vývoj webových stránek, které jsou nyní nejdůležitějším klíčem k udržení fungování jakéhokoli podniku. Zajímavou sférou je také digitální marketing a sociální sítě.

Španělsko nabízí zajímavý trh pro kybernetickou bezpečnost. Podnikatelský ekosystém tvoří z 95 % malé a střední podniky a z nich pouze 36 % využívá základní protokoly kybernetické bezpečnosti, což představuje důležitou mezeru pro růst. Ochrana informací na internetu je prioritou a povinností společností vůči zákazníkům, dodavatelům a vůbec celé společnosti. Téma kybernetické bezpečnosti bude taktéž v nadcházejících letech zásadním.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688