mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:26

Kypr - ICT, elektronika, kyberbezpečnost, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Modernizace služeb je jednou z hlavních priorit vlády. Na digitalizaci státní správy a soukromého sektoru bylo z fondů EU vyčleněno 283 mil. EUR. Konkrétní příležitosti pro české firmy by jsou zejména v softwarových řešeních pro e-government, elektronizaci justice, e-health, širokopásmové připojení k internetu, smart cities, digitální transformaci škol, chytrém managementu vodního hospodářství nebo propojení databází úřadů.

Podle plánu ministerstva pro výzkum a inovace investuje Kypr 283 milionů EUR z fondu pro obnovu a odolnost podporovaného EU do digitalizace státní správy s cílem posílit ekonomiku a prosperitu země. Plán byl vypracován v souladu s rámcem digitálního desetiletí EU, jehož cílem je učinit zemi do roku 2030 lídrem v digitálním sektoru. Částka 283 milionů EUR odpovídá 23 % celkových investic v programu „Kypr – zítřek“ a je určena na opatření týkající se digitálního přechodu a/nebo k němu přispívajícím. Navrhovaná opatření zahrnují reformy a investice do elektronické veřejné správy, a to jak ústřední, tak místní, elektronické justice, přeshraničního elektronického zdravotnictví, posílení širokopásmového připojení, digitálního spojení mezi Kyprem a Řeckem pomocí podmořského optického kabelu, budování inteligentních měst, digitální transformace ve školách, inteligentních systémů vodního hospodářství, podpory inovativního podnikání a podpory malých a středních podniků při digitální transformaci. Úsilí vlády o digitalizaci přímo implementuje ministerstvo pro výzkum a inovace na jehož webových stránkách lze stáhnout dokument Digitální strategie Kypru do roku 2025 . Z dlouhodobější perspektivy je důležitý kyperský plán National Digital Decade Strategic Roadmap .

Realizovány budou menší projekty s nižšími náklady a rychlou realizací, které mají okamžitý pozitivní dopad na ekonomiku, i dlouhodobější projekty s vyššími náklady, jejichž realizace trvá dva až pět let. Jedná se mimo jiné o zřízení elektronické identity, elektronického soudnictví, platformy obchodního rejstříku a elektronického systému pro nemocnice. Aplikace “Digitální občan” by měla být spuštěna již v druhé polovině tohoto roku. Jedním z nejdůležitějších dlouhodobých projektů je kybernetická bezpečnost. Do konce roku 2024 je na tento cíl v oblasti digitálních služeb vyhrazeno 700 tis. EUR (17,9 mil. CZK).

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688