mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:31

Francie - Zdravotnictví a farmacie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Francie je na třetím místě mezi zeměmi OECD z hlediska celkových výdajů na zdravotní péči. Do zdravotnictví investuje nyní více než kdykoli předtím s cílem posílit vlastní suverenitu, chránit společnost a stimulovat ekonomiku. Zdravotnický a farmaceutický průmysl jsou pro Francii klíčovými odvětvími, která tvoří více než 3 000 soukromých společností s odhadovaným celkovým obratem 90 miliard eur, zaměstnávajících téměř půl milionu osob. Digitální technologie se staly hlavním motorem změn ve způsobu poskytování péče, a to v kontextu nedostatku zdravotnických pracovníků. Probíhající energetická a ekologická transformace nabízí množství příležitostí pro modernizaci zdravotnictví a otevírá nové perspektivy nejen pro české subjekty.

Francouzská vláda v roce 2021 vyhlásila strategický plán France 2030 , jehož cílem je urychlit transformaci klíčových odvětví francouzské ekonomiky. Zdravotnictví je prioritním odvětvím plánu obnovy, jež si klade za cíl, aby se Francie stala jedním z nejvýznamnějších evropských center v oblasti HealthTech. Rok 2024 tak bude již třetím rokem plánu France 2030 , v jehož rámci je na podporu inovativních investic do zdravotní péče ve Francii postupně uvolňováno celkem cca 7 miliard eur. Ať už jde o investice do bioTech, medTech nebo e-health startupů, inovace a nové technologie jsou v současnosti zásadní hnací silou růstu v oblasti zdravotní péče a potažmo ekonomiky.

Prioritami do dalších let je podpora výzkumu nových léčebných postupů, jako je imunoterapie, genová terapie a léčebné terapie vzácných onemocnění genetického původu, vývoj radiofarmak, výzkum nebo pomocné technologie pro optimalizaci účinnosti nových mRNA vakcín. S rostoucím tlakem na kontrolu nákladů ve zdravotnictví také stoupá poptávka po kvalitních generických lécích.

Vedle biotechnologických inovací se do zdravotnictví stále markantněji promítá využití konkrétních aplikací umělé inteligence. A to zejména co se týče zpracování velkého množství dat, analýzy údajů o pacientech, diagnostiky, přípravy podkladů, a dalších využití, která umožní výrazně zefektivnit péči o pacienty, zvýšit produktivitu, posílit prevenci a umožnit i menším společnostem realizovat složité projekty snížením nákladů na výzkum a vývoj.

V centru zájmu jsou témata týkající se prevence, péče o pacienty s duševními poruchami a o seniory a s tím spojené služby.

Podle předběžných údajů se trend růstu veřejných výdajů na zdravotnictví v roce 2023 vrátil na cca 2 % v reálném vyjádření. Státní investice nyní směřují především na obnovení finanční kapacity a modernizací veřejných nemocnic, urychlení digitální transformace systému zdravotní péče a sektoru dlouhodobé péče, jakož i zlepšení pracovních podmínek ve zdravotnictví obecně.

Francie se v posledních letech potýká se stále se snižujícím počtem lékařů, v čemž se nyní dostala výrazně pod evropský průměr (3,2 lékaři na 1 000 obyvatel, oproti 4,1 na 1 000 v rámci UE). Kromě kampaní na nábor nových mediků je proto prioritou podporovat ty inovace, které práci lékařů zrychlí a zjednoduší a umožní kompenzovat jejich akutní nedostatek: například využití AI v diagnostice, monitorování zdravotního stavu on-line, poskytování online zdravotních služeb a telemedicíně. Dále pak postupy, které pomohou pacientovi lépe se v péči o své zdraví orientovat i být v tomto smyslu proaktivní.

Počet nemocničních lůžek ve Francii od roku 2000 setrvale klesá. Důvodem je zejména zkracování délky hospitalizace, nárůst ambulantních zákroků, hospitalizace v domácím prostředí a péče o seniory ve specializovaných domech. Na 1 000 obyvatel zde připadá 5,7 nemocničních lůžek, což je méně než v Německu (7,8 na 1 000 obyvatel), ale více než v EU (4,8 na 1 000 obyvatel). Co se týče vybavení státních či soukromých zdravotnických zařízení, poptávka je tudíž po variabilním vybavení s vysokou přidanou technologickou hodnotou.

Průměrná délka života ve Francii patří k nejvyšším na světě (naděje dožití na konci roku 2023: ženy - 85,7 let, muži 80 let). Se stárnoucí populací se zvyšuje poptávka po službách v oblasti péče o seniory. Francouzští senioři patří k zabezpečené a náročné klientele, služby spojené s péčí o ně by tudíž neměly být stranou obchodního zájmu.

Uspět budou moci ty firmy, které nabídnou inovativní a efektivní přístupy k poskytování zdravotní péče či se zapojí do nadnárodních výzkumných projektů. Navázání partnerství s francouzskými farmaceutickými firmami, výzkumnými centry a start-upy či vytvoření strategických aliancí je předpokladem k posílení jejich postavení na místním trhu.

Rostoucí trend směřující k udržitelnějším postupům a produktům může otevřít dveře dalším specializovaným českým společnostem. V neposlední řadě se mohou uplatnit firmy, specializované na distribuci a logistiku.

Vedle velkých farmaceutických společností se na trhu mohou prosadit noví hráči s nabídkou přírodních a ekologicky odpovědných produktů (fytoterapie, aromaterapie, jedinečné složení, řešení na míru atd.).

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688