mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:33

Estonsko - ICT, elektronika, kyberbezpečnost, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Estonsko se stalo globálním lídrem v oblasti digitalizace a nabízí široké spektrum příležitostí pro spolupráci v oblastech IKT, elektroniky a kybernetické bezpečnosti. Země se může pochlubit vysoce rozvinutou digitální infrastrukturou, pokročilými službami elektronické veřejné správy a silným zaměřením na inovace. Díky tomu je Estonsko ideálním partnerem pro české firmy, které se chtějí zapojit do digitální transformace a rozvíjet špičková technologická řešení.

Estonské odvětví informačních a komunikačních technologií výrazně roste. Počet ICT společností vzrostl ze 4 788 v roce 2017 na 9 027 v roce 2021. Odvětví ICT také vytvořilo 9 % přidané hodnoty vytvořené podnikatelským sektorem. V roce 2021 se ICT podílely na estonském vývozu téměř 12 %.

Estonský Plán rozvoje digitální společnosti do roku 2030 obsahuje akční plán, jak dále rozvíjet estonskou ekonomiku, stát a společnost v průběhu příštího desetiletí s pomocí digitální technologie. Důraz je kladen na podporu přeshraniční interoperability a zajištění soudržnosti společných řešení Estonska a architektury digitálního státu. Podpořen bude například vývoj různých softwarových rozhraní napojených na právě vznikající národní informační systém stavební správy (e-construction platform) nebo tvorba aplikací a programů umožňujících používání digitálních nákladních listů (e-CMR). Estonsko se také rozhodlo dále zlepšovat svou značně digitalizovanou státní správu – stát nakoupí rozsáhlou cloudovou infrastrukturu či nechá vyvinout nový informační systém pro strategickou analýzu praní špinavých peněz a financování terorismu.

Estonsko je průkopníkem v oblasti e-governmentu a nabízí širokou škálu online služeb pro občany i firmy. Vláda se aktivně zasazuje o digitalizaci všech oblastí života, čímž usnadňuje a zefektivňuje fungování společnosti. České firmy s expertizou v oblasti e-governmentu mohou Estonsku pomoci s dalším rozvojem a modernizací jeho digitálních služeb. Spolupráce může zahrnovat vývoj online platforem, elektronických podpisů a dalších digitálních řešení. České společnosti s odbornými znalostmi v oblasti návrhu uživatelského rozhraní, designu uživatelské zkušenosti a vývoje backendu by mohly pomoci učinit tyto služby ještě uživatelsky přívětivějšími a efektivnějšími. Další prostor pro spolupráci s českými společnostmi se objevuje v projektech týkajících se online portálů zdravotní péče, platforem elektronického vzdělávání a systémů elektronického hlasování.

Estonsko dále rozvíjí zabezpečení elektronické identity technologiemi založenými na blockchainu . České společnosti s odbornými znalostmi v oblasti technologie blockchain a platforem digitální identity by mohly v této oblasti spolupracovat s estonskými společnostmi.

S rostoucím rizikem kybernetických útoků je kybernetická bezpečnost klíčovou prioritou pro firmy i vládní instituce. Estonsko nabízí špičkové know-how a řešení v oblasti kybernetické bezpečnosti, které mohou české firmy využít k ochraně svých dat a systémů. Estonsko má zájem o vytvoření partnerství veřejného a soukromého sektoru pro sdílení zpravodajských informací o kybernetických hrozbách. České společnosti zabývající se kybernetickou bezpečností by se mohly této iniciativy účastnit, sdílet odborné znalosti a spolupracovat na strategiích odhalování a zmírňování hrozeb.

Estonsko investuje značné prostředky do vývoje a implementace technologií AI. České firmy s odbornými znalostmi v oblasti AI mohou Estonsku pomoci s vývojem inovativních řešení v oblastech jako je zpracování přirozeného jazyka, strojové učení a robotika. Příkladem může být projekt: ELSA - Vysvětlitelná jazyková služba pro administrativu : Cílem tohoto projektu je vyvinout systém poháněný umělou inteligencí, který dokáže vysvětlit složitá správní rozhodnutí jasným a srozumitelným jazykem. Na tomto projektu by se mohly podílet české společnosti s odbornými znalostmi v oblasti zpracování přirozeného jazyka (NLP) a vysvětlitelné umělé inteligence (XAI).

Estonsko má také zájem o využití AI k personalizaci výuky pro studenty . Na vývoji takových řešení by mohly spolupracovat české společnosti s odbornými znalostmi v oblasti vzdělávacích technologií (EdTech) a platforem adaptivního učení.

V neposlední řadě probíhá projekt implementace umělé inteligence do analýzy lékařských snímků : Estonské nemocnice zkoumají využití umělé inteligence pro analýzu lékařských snímků, jako jsou rentgenové snímky a magnetická rezonance. České společnosti s odbornými znalostmi v oblasti analýzy lékařských snímků a zdravotnických řešení využívajících umělou inteligenci by mohly na tomto projektu spolupracovat.

Kromě výše uvedených oblastí existuje mnoho dalších příležitostí pro spolupráci v oblasti IKT, elektroniky a kybernetické bezpečnosti. Mezi tyto oblasti patří například fintech, edtech, smart cities a Internet of Things (IoT). Příkladem může být plán na vytvoření národního sandboxového prostředí pro fintech startupy . Estonsko vytváří regulační sandboxové prostředí, které umožní Fintech startupům testovat a zdokonalovat jejich inovativní řešení v kontrolovaném prostředí.

Další relevantní projekty:

  • Estonsko chce vyvinout národní platformu pro telezdravotnictví , která by usnadnila konzultace zdravotní péče na dálku. Partnerem tohoto projektu by mohly být české společnosti se zkušenostmi s budováním bezpečných IT platforem pro zdravotní péči a telemedicínských řešení.

Estonsko má zájem o vytvoření národní platformy pro monitorování životního prostředí , která by shromažďovala údaje o kvalitě ovzduší, vody a dalších environmentálních faktorech. Na tomto projektu by mohly spolupracovat české společnosti s odbornými znalostmi v oblasti environmentálních senzorů, technologií internetu věcí (IoT) a nástrojů pro vizualizaci dat.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688