mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:53:58

Omán - ICT, elektronika, kyberbezpečnost, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Vize 2040, dlouhodobý plán rozvoje Ománu, počítá s posílením národních technických schopností, vybudování důležité infrastruktury ICT a zlepšení služeb e-governmentu. Vláda stanovila rozvoj ICT jako svou prioritu a toto odvětví má v nadcházejících letech dobré předpoklady k růstu.

Omán buduje infrastrukturu informačních a komunikačních technologií s cílem snížit digitální zaostalost odlehlých oblastí prostřednictvím své National Broadband Strategy. Strategie předpokládá, že do konce roku 2024 bude vysokorychlostní připojení a tím i digitální služby dostupné pro 95 % populace Ománu.

V souladu se strategií digitálního Ománu podniky stále více přecházejí na cloud computing, což vytváří obchodní příležitosti pro budování datových center. Růst elektronického obchodu zvyšuje poptávku po cloudových službách a datových centrech spolu se spoluprací mezi vládním a soukromým sektorem v těchto oblastech. Ománský datový park je příkladem společného podniku vládní telekomunikační společnosti Omantel a společností ze soukromého sektoru.

Omán usiluje o vývoj vlastních služeb kybernetické bezpečnosti se zaměřením na řízené bezpečnostní služby, analýzu kyberkriminality, řízení bezpečnostních incidentů a poradenství. První fungující centrum kybernetické bezpečnosti v Ománu je součástí Ománského národního týmu pro počítačovou pohotovost (Oman National Computer Emergency Readiness Team), které chrání vládní instituce před kybernetickými riziky.

Rozvoj e-commerce s sebou přináší potřebu rozvoje digitálních platebních řešení a obecně fintech odvětví. Ománská centrální banka (CBO) spustila v roce 2020 Fintech Sandbox, uzavřené testovací prostředí pro fintech společnosti, které má prokázat funkčnost a využitelnost nových technologií před jejich nasazením do praxe. Dále v roce 2023 vydala CBO pokyny pro banky a poskytovatele platebních služeb, aby nabízeli službu tzv. tokenizace karet umožňující zákazníkům registrovat platební karty a aplikace jako Apple Pay, Samsung Pay apod.

Nejvýznamnějšími institucemi v tomto odvětví jsou Ministerstvo dopravy, komunikací a informačních technologií (MTCIT), které dohlíží na národní projekty IT infrastruktury a iniciativy e-governmentu. Telekomunikační regulační úřad vytváří pravidla a provádí dohled při zavádění ománských sítí 5G. Ománský technologický fond realizuje investice do společností, které vyvíjejí platformy pro online aukce, tržiště, výukové platformy apod.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688