mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:00

Mongolsko - Voda a životní prostředí, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Vláda a regionální správy považují za prioritní zabezpečení nových zdrojů pitné vody, ochranu již existujících zdrojů a výstavbu infrastruktury pro rychle rostoucí Ulánbátar a další provincie. V rámci vládní strategie vzniknou velké průmyslové zóny pro zpracování kůže ve městech Darkhan, Ulánbátar a Khovd, pro které se rovněž plánuje výstavba čistíren odpadních vod. V oblasti vodohospodářství v Mongolsku působí mezinárodní organizace jako americká Millenium Challenge Corporation, která v hlavním městě realizuje dlouhodobé projekty za 7,5 mld. . České firmy mají možnost zapojit se do těchto projektů formou subdodávek, které mohou zahrnovat činnosti jako sběr, svoz, třídění a recyklaci odpadů.

Zabezpečení nových zdrojů pitné vody, jejich ochrana a výstavba infrastruktury pro rychle rostoucí Ulánbátar a další provincie jsou prioritou mongolské vlády a regionálních samospráv. Mnoho jurtových osad na okraji hlavního města, kde žijí statisíce lidí, stále není napojeno na centrální vodovodní a kanalizační systémy.

V oblasti vodohospodářství působí v Mongolsku mezinárodní organizace jako Evropská banka pro obnovu a rozvoj, EU a Millenium Challenge Corporation (MCC) z USA, které se zaměřují na projekty zabezpečení udržitelných zdrojů pitné vody, budování čistíren odpadních vod, zpracování odpadu a další. Americká MCC vyčlenila 7,5 miliardy na dva hlavní vodohospodářské projekty v Ulánbátaru, které zahrnují výstavbu zásobáren vody k ochraně řeky Tuul před vysycháním a zajištění udržitelných zdrojů pitné vody, zvláště během sucha. Součástí těchto projektů je i navýšení počtu studničních celků.

Paralelně, Mongolsko rozvíjí průmyslové zóny specializované na zpracování kůže. V Darkhanu je ve výstavbě rozsáhlý kožedělný komplex na ploše 25 hektarů s investicí 3,6 mld. , který po dokončení zpracuje miliony kusů kůže ročně a vytvoří přibližně 2 300 pracovních míst. V Ulánbátaru je v plánu průmyslový park Emeelt s rozpočtem 5,2 mld. , jenž má kapacitu ročně zpracovat až 7 milionů kůží a zaměstnat až 10 tisíc lidí. Další rozvojový projekt, technologický park Shini Khovd v Khovdu, s investicí 833 milionů , plánuje ročně zpracovat milion kůží a vyprodukovat stovky tun vlny a kašmíru. České společnosti mají příležitost přispět k ekologické udržitelnosti a efektivitě těchto podniků, zejména pomocí technologií pro čištění průmyslových odpadních vod.

Problematika čištění odpadních vod a odpadového hospodářství v Ulánbátaru zůstává nedostatečně vyřešena a vyžaduje další investice a rozvoj. Je kladen důraz na řešení tuhých komunálních odpadů a nebezpečných odpadů z těžebního průmyslu. České firmy mohou využít příležitosti k rozvoji svého podnikání tím, že nabídnou služby ve sběru, svozu, třídění a recyklaci odpadu, a také se podílet na výstavbě čistíren odpadních vod a dalších infrastruktur pro správu odpadu. Tyto činnosti jsou realizovatelné jak prostřednictvím účasti na státních zakázkách, tak i formou soukromých investic.

V Mongolsku nejsou malé a střední podniky připojeny k centrálním čističkám. Místní zákony navíc vyžadují, aby tyto firmy disponovaly vlastními čistícími zařízeními. Tato situace tak přináší českým firmám obchodní příležitosti v dodávkách, instalaci a údržbě průmyslových čistících systémů. Mezinárodní organizace často hledají konzultanty pro technickou spolupráci, což představuje pro české poradenské firmy zajímavou příležitost. Vzhledem k častým povodním v Mongolsku jsou mobilní protipovodňové zábrany nezbytné v mnoha regionech této země. Jedná se o další oblast, kde mohou české firmy nabídnout své technologie a expertízu v oblasti ekologických řešení a ochrany před katastrofami.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí


Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 15:58  USDCAD po údajích o CPI roste X-Trade Brokers (XTB)
Út 15:52  Slabá kondice evropské ekonomiky si žádá razantnější snižování sazeb ECB. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688