mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:29

Kanada - ICT, elektronika, kyberbezpečnost, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Sektor informačních a komunikačních technologií v Kanadě v posledních letech konstantně rostl okolo 4 %. Mnohé příležitosti pro české firmy vyplývají ze zrychlující se digitalizace a virtualizace podnikání i společnosti, které se projevují v digitalizačních aspektech i v tradičních odvětvích, jako je zemědělství, zdravotnictví, bankovnictví či doprava. Kanada klade rostoucí důraz do oborů spojených s umělou inteligencí a informačních technologií souvisejících s robotikou a vyspělou výrobou, což dokládají například superklastry pro umělou inteligenci (ScaleAI) a pokročilou výrobu (Next Generation Manufacturing). Významnou součást sektoru představuje kybernetická bezpečnost a hledání nových způsobů ochrany proti stupňující se globální hrozbě kybernetických útoků.

Odvětví informačních a komunikačních technologií (ICT), které tvoří zhruba 5 % kanadského HDP, je důležitou součástí kanadské ekonomiky a je hnací silou inovací, produktivity a konkurenceschopnosti v různých odvětvích. Díky bohatému ekosystému technologických společností, výzkumných institucí a kvalifikované pracovní síly se Kanada etablovala jako lídr v oblasti ICT. V posledních letech sektor informačních a komunikačních technologií rostl přibližně tempem 4 % a v roce 2023 dosáhly tržby rekordních skoro 270 mld. kanadských dolarů.

V Kanadě působí více než 43 000 společností v oblasti ICT, z nichž naprostá většina zaměstnává méně než 10 lidí. Tyto podniky, včetně společností BlackBerry, Shopify, OpenText a konglomerátu Constellation Software, působí převážně v oblasti softwaru a počítačových služeb. Kanada sice představuje relativně malou část globálního trhu, ICT se však v rámci země stalo jedním z hlavních hnacích motorů inovací a hospodářského růstu. Nejúspěšnějšími jsou primárně sub-sektory ICT, jako je vývoj SW, zpracování dat, kybernetická bezpečnost, poskytování počítačových služeb, ale dynamicky opět rostou i sektory typu fintech (sektor finančních služeb a technologií) a obecně ICT orientované startupy.

Kanadské ICT podniky jsou rozmístěny po celé zemi, přičemž některá z nejvýznamnějších ICT center se nacházejí v Montrealu (superklastry MILA a SCALE AI, tisíce podniků, včetně výzkumných a vývojových středisek Google, Microsoft a Meta AI, vývoj videoher), Ottawě (největší technologický park v Kanadě), regionu Toronto-Waterloo (přední univerzity a vysoká koncentrace technologických firem, inkubátorů a startupů) a Vancouveru (strategická poloha na pobřeží Tichého oceánu podporující spolupráci a investice s Asií, nejrychlejší růst počtu pracovních míst v oblasti špičkových technologií v Severní Americe).

Vzhledem ke strukturální transformaci ekonomiky způsobené informačními a komunikačními technologiemi a rychlému rozvoji umělé inteligence Kanada klade důraz, v podobě vládních i soukromých investic, na posílení odvětví ICT, konkrétně v oblastech spojených s umělou inteligencí a informačními technologiemi spojenými s robotikou a vyspělou výrobou.

Kanada se staví do pozice světového lídra v oblasti umělé inteligence. Vláda ohlásila miliardy dolarů na financování výzkumu AI, školení pracovních sil, vývoj produktů, komercializaci atd. Toto úsilí spolu s již existujícím kanadským ekosystémem AI, včetně superklastrů, inkubátorů a akcelerátorů, a rovněž důrazu na spolupráci a partnerství s podniky i výzkumnými instituce vytváří velmi atraktivní prostředí pro rozvoj dalšího podnikání v oblasti AI. Široká škála aplikací AI, například pro logistiku, medicínu, finance, robotiku a výrobu, nabízí českým podnikům se zájmem o kanadský trh další možnosti.

AI se v současné době implementuje v různých průmyslových odvětvích s cílem lépe předvídat poptávku, využití zdrojů a vzorce chování. Jak se AI přibližuje analýze dat v reálném čase, bude možné stále rychleji uspokojovat personalizované potřeby. V roce 2022 bylo oznámeno zahájení druhé fáze kanadské strategie umělé inteligence (Pan-Canadian Artificial Intelligence Strategy). V rámci pokračování Kanada poskytne 185 mil. kanadských dolarů na podporu komercializace výzkumu AI. Tato investice je spojena s plánem navýšit financování kanadské strategie umělé inteligence na 443,8 milionu CAD během 10 let.

V rámci nedávno představeného federálního rozpočtu bude rovněž vyčleněno 2,4 miliardy kanadských dolarů na budování kapacit v oblasti umělé inteligence. Většina z této částky - 2 miliardy dolarů - půjde do fondu, jehož cílem je poskytnout přístup k výpočetním kapacitám a technické infrastruktuře.

Vládní investice ve výši 48,3 milionu dolarů mířily rovněž do školení pracovních sil v odvětví digitálních informačních a komunikačních technologií nebo ve výši 77 milionů dolarů na podporu technologických inovací a komercializace ontarijských podniků. Většina provincií také nabízí malé granty a programy na rozvoj pracovní síly zaměřené na zvyšování dovedností v oblasti ICT.

Důležitou součást ICT hraje kybernetická bezpečnost, která je jedním z hlavních problémů ve vládních a podnikových organizacích. Zvýšená sofistikovanost kybernetických útoků činí kanadské systémy zranitelnější i proto, že většina kanadských společností přešla v reakci na COVID-19 na práci distanční formou. Tento přesun vytvořil pro kyberzločince nové příležitosti ke zneužití zranitelností v domácích sítích. Zranitelnost a související rizika, kterým čelí kanadská kybernetická bezpečnost, je daná především omezeným počtem pracovníků.

Cloud computing není již žádnou novinkou, ale novým standardem. Pandemie způsobila nárůst digitalizace a tento trend stále pokračuje. Během pandemie si mnoho především malých a středních firem uvědomilo důležitost implementace digitálních platforem za účelem zvýšení konkurenceschopnosti a poskytnutí lepších služeb, což mělo a stále má za následek rostoucí výdaje do technologií.

Fintech je oblast s významnými příležitostmi pro české podniky. Konsolidace kanadského bankovního sektoru v rámci oligopolu "big 5" kanadských bank, které kvůli nedostatku konkurence příliš neinovují, vedla ke stagnaci a sebeuspokojení, což však zároveň vedlo k nárůstu malých fintech firem, které nabízejí nové produkty a služby, zejména v souvislosti s digitalizací osobních financí. Došlo k rychlému přijetí produktů, jako jsou aplikace pro obchodování s akciemi a další digitální finanční nástroje, zejména mezi mladými Kanaďany. Partnerství mezi bankovní "velkou pětkou" a malými inovativními fintech společnostmi se tak stalo do jisté míry běžným jevem. Kanada má také regulační rámec, který umožňuje fintech společnostem v omezené míře testovat své finanční produkty a služby, aniž by musely projít celým regulačním procesem. Nejedná se však jen o digitální bankovnictví, finanční technologie se více dostávají do nových odvětví, jako jsou kryptoměny, investice, B2B obchodování či wealth management (správa majetku). V oblasti správy majetku a investic existuje významná poptávka po personalizovaném poradenství podporovaném digitálními nástroji, což vede například k potřebě robotických poradců a technologií založených na umělé inteligenci a datech.

Expanzivní povaha odvětví ICT znamená, že vývoj v této oblasti ovlivňuje všechny aspekty společnosti a ekonomiky, což přináší českým podnikům mnoho příležitostí. Potřeba digitální transformace pokračuje také ve veřejném sektoru, zemědělství nebo zdravotnictví (viz samostatné kapitoly), a čeští dodavatelé tak mohou uspět se specializovanými řešeními právě v těchto oblastech.

Velký potenciál skýtá rovněž oblast výzkumu a vývoje, kde je největším investorem soukromý ICT sektor. V minulých letech představovaly R&D výdaje okolo téměř 50 % veškerých výdajů na výzkum a vývoj v Kanadě.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688