mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:43

Keňa - Obranný a bezpečnostní sektor, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Potenciál pro dodávky obranného průmyslu vyplývá z hrozby teroristických útoků ze strany somálských Al Shabaab. Z tohoto důvodu bude vláda i v post-koronavirovém období věnovat vysoké finanční prostředky na vybavení armády a policie. I přes škrty ve státním rozpočtu se očekává, že Keňa dodrží závazky do investic v rámci svého pětiletého plánu technické modernizace vybavení armády a stejně jako v posledních pěti letech i nadále zůstane regionálním lídrem jak ve velikosti rozpočtu, tak i v dynamice růstu výdajů.

Boj proti teroristické skupině al-Šabáb zůstává hlavním cílem Kenya Defence Forces (KDF). Tento důraz se odráží v pořizování protiminových systémů chráněných proti přepadení (MRAP) a vrtulníků. Až do nedávné zakázky na turecká MRAP, KDF nakupovala obrněné transportéry, což vedlo k tomu, že KDF a policie nyní provozují různá zařízení. Několik nákupů mezitím vzbudilo pozornost, včetně přebytečných jordánských stíhaček F-5 a čínských Z-9W vrtulníků. Keňská média informovala, že auditoři prošetřují tyto nákupy. Námořnictvo obdrželo nejméně investic. Dodávka hlídkového plavidla postaveného ve Španělsku v rámci smlouvy z roku 2003 byla zpožděna kvůli smluvním sporům a Keňa proto pozastavila platby.

Celkově má KDF různorodou dodavatelskou základnu, ale v rozmezí od roku 2004 do současnosti dodala nejvíce pozemních i leteckých systémů Čína. Dodávky z USA se zaměřily na letecké prostředky a USA poskytly Keni více darů než prodejů. Zároveň se některé plány potýkaly s problémy. Od zvažovaného nákupu letky AT-802L v roce 2017 od společnosti L-3 Communications (nyní L3Harris) bylo po volbách upuštěno. Keňský nejdražší nákup byl od roku 2000 nákup tří dopravních letounů C-27J Spartan v hodnotě 197,48 milionu USD.

Modernizace Kenya coast Guard je jedním z priorit státního plánu MTP IV. Loděnice v Kisumu na břehu Viktoriina jezera uvedla v roce 2021 do provozu dopravní loď MV Uhuru II. Loď se stavěla za minulého prezidenta ve spolupráci s nizozemskou společností Damen Schelde. Jedná se o první plavidlo významné velikosti, které bylo v zemi postaveno. Společnost Kenya Shipyards Limited (KSL), kterou vlastní keňská státní pokladna, byla založena v roce 2020 a provozují ji Keňské obranné síly (KDF). Druhá loděnice byla uvedena do provozu na východním pobřeží v prosinci 2021 a nyní se v ní provádí přestavba hlídkového plavidla KNS Shupavu. Kromě toho, že obě loděnice poskytují další obranně-průmyslové kapacity, jsou klíčem k vládnímu úsilí o rozvoj "modré ekonomiky" země. Pokud bude do KSL trvale investovat, může existovat potenciál pro stavbu hlídkových plavidel pro KDF a další subjekty.

Výdaje na modernizaci armády jsou v Keni relativně vysoké (cca 1,35 miliard USD) a mají tendenci růst. Modernizace armády je v Keni realizována prostřednictvím dovozů, protože sama Keňa strategické systémy pro armádní použití nevyrábí. S rozvojem se počítá i v případě policie a plánuje se s navýšením počtu policejních složek tak, aby se poměr policistů na obyvatele byl blíže k hranici doporučené OSN 1:450.

Velkým úkolem v rámci plánu růstu ekonomiky MTP IV je také zlepšení kybernetické bezpečnosti a vytvoření forenzní laboratoře Národní policie.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688