mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  17.07.2024 20:54:47

Egypt - Dopravní infrastruktura, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2024/2025

Rozvoj dopravní sítě v Egyptě je velmi dynamický a výstavba i modernizace stávající infrastruktury zahrnuje jak dopravu silniční a kolejovou, tak i přepravu vzduchem a po vodě. Se sítí dvaceti osmi civilních letišť a stále narůstajícím počtem přepravovaných pasažérů ročně vnímá vláda potřebu jejich rozšíření a modernizace, pokračuje také trend rozšiřování dopravní infrastruktury o nové železniční tratě. Stále se také rozvíjí „smart cities“, kde vznikají příležitosti pro české firmy z oblasti ICT, řízení dopravy, parkování či konzultačních služeb. Významné jsou i investice do „zelených projektů“ v dopravě, které ve fiskálním roce 2022–23 dosáhly výše 300 mld. egyptských liber.

Nadále pokračuje výstavba 38 nových chytrých měst po celé zemi jako součást dlouhodobé strategie rozvoje národní infrastruktury. Mezi největší projekty chytrých měst patří Nové administrativní hlavní město (New Administrative Capital), New Alamein nebo New Mansoura. Při výstavbě chytrých měst se vyskytují příležitosti především pro chytré systémy dopravy, parkování či řízení silničního provozu. Všeobecně žádané jsou též chytré měřiče (“smart meters”) pro měření spotřeby elektrické energie, vody či plynu.

Egypt hraje důležitou roli jako centrum dopravy a obchodu v regionu Blízkého východu a Severní Afriky, s čímž je spojený i význam civilního letectví. Pohyb cestujících na letištích se průběžně násobně zvyšuje, od listopadu 2022 je zrenovováno a výrazně rozšířeno letiště Sphinx International Airport v Gize. Vláda se dále zaměřuje na modernizaci a rozšíření alexandrijského letiště Borg Al Arab. Egypt má zájem o navigační systémy, systémy pro řízení letového provozu a radary. V srpnu 2023 bylo podepsáno memorandum s několika mezinárodními společnostmi na výstavbu 4. terminálu mezinárodního letiště v Káhiře.

V silniční dopravě probíhá implementace projektu „Bus Rapid Transit“, který má za cíl pomocí systému 100 elektrobusů kroužících po 300 km dlouhém městském okruhu kolem Káhiry ulevit již tak husté dopravě. Kromě autobusů samotných zahrnuje projekt i zastávky, elektronický systém prodeje jízdenek nebo správu cestovních dat. Stále také probíhá lokalizace automobilového průmyslu do Egypta, enormní zájem má země na výrobě elektromobilů nebo jejich komponentů, hledá proto vhodné partnery, kteří by byli schopni část produkce do Egypta přenést. S tím souvisí i celková snaha posílit infrastrukturu pro elektromobily, kterých bylo v Egyptě v roce 2023 kolem 4 000 kusů.

Egypt nadále podporuje přeměnu benzínového pohonu automobilů na ekologičtější CNG. Počet automobilů poháněných CNG činí přes 500 tisíc, cílem je v letech 2024/25 dosáhnout čísla až 800 tisíc. S tím souvisí perspektivní příležitosti pro částečné dodávky či subdodávky do čerpacích stanic a center, které převod z benzínového pohonu na CNG provádějí – předpokládá se například velká poptávka po CNG lahvích, skladovacích systémech pro CNG a dodávky dílčích dílů do nově vybudovaných továren.

Výraznou proměnou prochází egyptská železnice, obrovské investice proudí jak do kompletního zhušťování a digitalizace železniční sítě (která v Egyptě zahrnuje 10 500 km a více než 80 stanic), tak do modernizace vozového parku. Největšími a finančně nejnáročnějšími projekty je výstavba sítě vysokorychlostních tratí, lehká kolejová doprava a jednokolejnicová dráha („monorail“), která propojí Káhiru s novým hlavním městem na východě a s Městem 6. října na západě. Egypt má také zájem o modernizaci signalizačních zařízení. Projekt obnovy tramvajové trati Raml v Alexandrii, který zahrnuje 14 km dlouhou trasu mezi stanicemi Victoria a Manshia, si klade za cíl navýšit počet cestujících za jeden den ze 47 000 až na 128 000, současně by se zvýšila provozní rychlost o 10 km/h.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:37  Nezaměstnanost klesla podle očekávání (6.9.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:22  Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688